vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Abdulkadir Hassan Omar
– tuikitavallinen bussikuski

mine1.jpg (716 bytes)   Abdulkadir Hassan työskentelee Helsingin kaupungin liikennelaitoksella linja-autonkuljettajana. Työkaverit käyttävät hänestä yksinkertaisesti nimeä "Omari". Hän on somalialainen ja pakolainen, mutta sitä ei juuri oudoksuta, sillä HKL:n 900 linja-autonkuljettajasta 200 on maahanmuuttajia.

– Hän on tismalleen samanlainen kuin me kaikki muutkin, hänellä on sama palkka ja samanlaiset työehdot kuin meilläkin, sanoo varaluottamusmies Jouko Laine. Ja esimerkiksi Pohjois-Suomesta tulevilla kuljettajilla on samanlaisia ongelmia totuttautua pääkaupungin liikenteeseen.

– Mitä hyötyä meille muille bussikuskeille olisi Omarin syrjimisestä, Jouko ihmettelee.

– Tulin Suomeen eräänä kylmänä helmikuun päivänä vuonna 1991 Moskovan kautta. Sota oli syttynyt joulukuussa ja pakenin viimeisellä Mogadishusta lähteneellä lennolla, hän kertoo itse. Taakseen hän jätti perheensä ja pienoisbussin, jonka oli juuri hankkinut ja jota oli ajanut. Abdulkadir sijoitettiin pienessä Lapinjärven kunnassa sijainneeseen pakolaisten vastaanottokeskukseen. Siellä hän aloitti muiden pakolaisten tavoin kielikurssin ja selviää nykyisin suomenkielellä ihan hyvin.

– Elämä sujui siellä hiljakseen. Mitään sellaista rasistista vainoa kuin Joensuun somalialaiset en koskaan joutunut kokemaan.

Sittemmin hän opiskeli maatalousoppilaitoksessa Mäntsälässä. Helsinkiin muutettuaan hän sai työpaikan kaupungin urheiluvirastosta: ensin hän valmensi somalialaisten jalkapallojoukkuetta ja siirtyi sitten hoitamaan Herttoniemen urheilukenttää.

– Elokuussa 1998 pääsin kuusi kuukautta kestäneeseen linja-autonkuljettajakoulutukseen ja sen jälkeen olen ajanut HKL:n busseja linjoilla 71 ja 86 S.

Abdulkarista säteilee sisäinen rauha ja turvallisuudentunne, hän on ystävällinen ja oppinut suhtautumaan kärsivällisesti matkustajiin.

Hän on tottunut myös siihen, että on musta.

Hän nauraa hersyvästi jutulle vanhasta rouvasta, joka ei halunnut tulla mustan miehen ajaman bussin kyytiin. Hän selitti naiselle aivan ystävällisesti, että uloskin voi mennä, mutta että seuraavankin linja-auton kuljettaja on musta.

– Kerran kävi niin, että eräs nuorimies ei halunnut näyttää kuukausikorttiaan, vaan paiskasi sen vasten naamaani. Hän teki sen monena päivänä peräkkäin, kunnes huomautin siitä. Samoin tekivät muut matkustajatkin, jotka asettuivat tukemaan minua.

– Olen oppinut ottamaan kaiken rauhallisesti, Abdulkadir sanoo ja sompailee bussiaan tottuneesti perjantairuuhkassa. Osa nuorista on aggressiivisia, mutta minä en suutu enkä välitä.

Hallintopäällikkö Lilja Kinnunen ja v.t. liikennepäällikkö Mika Seppänen korostavat, että maahanmuuttajia palkataan ja kohdellaan aivan samalla tavalla kuin suomalaisiakin.

– Heidän asemansa ei ole sen parempi eikä huonompi kuin muidenkaan, meille he ovat luonnollinen osa liikennelaitosta. Ainoa ero on, että meidän pitää opettaa heille paremmin suomea ja tutustuttaa heidät paremmin suomalaisiin olosuhteisiin, Kinnunen sanoo. HKL tekee yhteistyötä työministeriön kanssa ja hankkii työlupia palkkaamilleen maahanmuuttajille.

– Meillä on töissä useita somalialaisia ja olemme heihin kovin tyytyväisiä. Heillä ei ole alkoholiongelmia ja he ovat hyvin motivoituneita, Seppänen tähdentää.

Yksi kaikille muslimeille tärkeä asia on oikeus rukoushetkiin myös työaikana. HKL suhtautuu asiaan ymmärtäväisesti.

– Ainoa asia mitä me edellytämme, ettei bussista saa reitillä poistua ulos rukoilemaan, Seppänen sanoo.

– En ikinä anna työni kärsiä siitä, että pitäisin rukoushetken jollakin tietyllä kellonlyömällä, Abdulkadir korostaa. Me muslimit olemme tässä asiassa hyvin joustavia. Pidän rukoushetken kaksi kertaa päivässä silloin, kun olen työstä tauolla — niin kuin muut pitävät kahvitauon.

Liittoon kuuluminen on hänelle itsestään selvä asia, sillä uskovana muslimina hän katsoo, ettei voi yksin korottaa ääntään ja pyytää esimerkiksi palkankorotusta.

– Ammattiosasto olemme me kaikki yhdessä ja sellaiset asiat hoidamme yhteisesti, hän korostaa.

Abdulkadir sanoo ettei elä Suomessa kenenkään siivellä, vaan elättää itse viisi lastaan, maksaa vuokransa ja veronsa.

Ja kaikkien muiden somalialaisten lailla hän tykkää pahaa sellaisista väitteistä, etteivät he muka haluaisi tehdä töitä.

Christina Nordgren-Siivonen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)