vane.jpg (302 bytes)

 Kolumni                           

Miten sitoudun ja miten en

vv.jpg (892 bytes)uoden vaihteen tienoilla julkisuuteen kiirivät uutiset siitä, että SAK ja Suomen evankelisluterilainen kirkko tähtäävät vastaisuudessa yhä kiinteämpään yhteistyöhön. Taustalla on ymmärtääkseni ollut SAK:n pyrkimys tarkastella omia juuriaan ja identiteettiään kansalaisten järjestönä, siis kansalaisjärjestönä.

Oli ilahduttavaa havaita, että ammattiyhdistysliikkeessä kirkko näytetään miellettävän enemmän elävänä ihmisten liikkeenä kuin hallinnollisena julkisyhteisönä. On selvää, että SAK:lla ja kirkolla on monia yhteisiä alueita, joilla yhteinen taitotieto ja kokemuspääoma voivat auttaa ennen kaikkea niitä, joiden ääni ei muuten kuulu yhteiskunnassa.

Kansalaisjärjestön vahvuus ja heikkous mitataan sen jäsenten, yksityisten ihmisten sitoutumisessa yhteisen aatteen tai uskomusjärjestelmän taakse.

Sitoutuminen ja ennemminkin sen puute on puhuttanut viime vuosikymmenten aikana yhä enemmän. Onko sittenkin helpompi tarkkailla muiden kohtaamista eri liikkeiden sisällä kuin elää ja hengittää niiden mukana, niistä osallisina, niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä?

Televisio ja internet hoitelevat yhä enemmän jokapäiväisiä tarpeitamme, joiden avulla muka "osallistumme" elämään.

Pizza- tai ruokapaketti, joka ilmestyy oven taakse parilla napin painalluksella lähikaupan kotisivuilla, voi antaa myös valheellisen kuvan: palvelut ovatkin osa virtuaalitodellisuutta, jossa ei tarvita eläviä ihmisiä. TV tyydyttää tiedonnälän ja viihdyttämisen, tietokone sosiaaliset yhteydet ja aineelliset tarpeet — ja netin chattisivut sitten ne seksuaaliset tarpeet.

On vaikea sitoutua ja olla osa yhteistä liikettä, jos ei näe, kuule, haista, maista ja tunne elämää ympärillä. Sitoutuminen ja osallistuminen kansalaisjärjestöön vaatii mahdollisuuden kokea samaistumista toiseen ja vierellä olevaan ihmiseen.

Kansalaisten järjestöt tai yhden asian liikkeet syntyvät varsin huonosti kotisivuilla, joissa asioista kiinnostuneita henkilöitä pyydetään klikkaaman rasti oikeaan laatikkoon. Haluatko sitoutua liikkeeseemme: Kyllä, Ei, En tiedä!

Martta-mummo, nyt jo yli 90-vuotias mutta vielä pirteä vanhus, joka oli päätynyt Varpaisjärveltä keski-Savon rintamailta Rotterdamin kautta Antwerpeniin 1930-luvun lopulla, opetti meille nuoremmille, mitä se sitoutuminen ja yhdessä oleminen oikein tarkoittaa.

Joka vuosi Martta kaivoi kaulimet esiin ja liittyi karjalanpiirakka-talkoisiin, kun Antwerpenin merimieskirkko valmistautui joulumyyjäisiin, suurimpaan vuosittaiseen varainkeruutempaukseen. Ei kai siinä järin suurta tuntitaksaa työlle tullut, mutta noiden keskiviikko- ja perjantai-iltojen aikana tapahtui jotain, jota ei mitata "kullalla eikä hopialla". Siinä Portaanpään kansanopiston kurssilainen vuosimallia 1927—28 vain näytti meille nuoremmille, että ainoastaan osallistuminen ja yhdessä tekeminen voivat luoda vahvan tunteen siitä, että minua tarvitaan ja että minä voin olla mukana auttamassa ja tuottamassa hyvää toisille ja usein juuri vähäosaisille.

Sitoutuminen ja halu osallistua kansalaisjärjestöön tai yhden asian liikkeeseen on kuin näkymätön ja mittaamattoman arvokas sielu tai henki, jota ei vangita laatikkoon eikä panna näytteille. Sellaisena se on kuin itse elävä elämä, joka virtaa vuolaana läpi ja ympäri ihmisten pystyttämien rakenteiden ja hallintolaatikoiden. Tai se on kuin marenginpalanen, jonka velipoika luuli kahmineensa omakseen ikiajoiksi 3-vuotiaana koltiaisena. "No mihinkäs se nyt hävisi", poika ihmettelemään, kun laittoi palasen suuhunsa!

Timo Lappalainen
Kirjoittaja työskentelee
Kansainvälisen kuljetustyöväen federaation ITF:n
merenkulkusäätiön hallintojohtajana Lontoossa.

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)