vane.jpg (302 bytes)

 Pääkirjoitus                    

Luontevasti siirtolaisten kanssa

sv.jpg (997 bytes)uomessa asui viime vuoden lopussa noin 91 000 ulkomaan kansalaista, joista melkein puolet on lähtöisin Venäjältä/Neuvostoliitosta, Virosta ja Ruotsista. Ulkomaalaisten osuus koko maan väestöstä ja työvoimasta jää reippaasti alle kahden prosentin. Vaikka tulijoiden määrä on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana nelinkertaistunut, Suomen ulkomaalaisluvut ovat yhä EU:n alhaisimpia.

Työvoimaan maahanmuuttajista lasketaan kuuluvan noin kolmannes, noin 35 000 henkeä. Kun heistä on työttömänä joka kolmas, suomalaisilla työpaikoilla työskentelee noin 20 000 vierasmaalaista. Suuria siirtolaisten työllistäjiään ovat mm. Posti, Engel ja Helsingin liikennelaitos. SAK:n liitoissa maahanmuuttajia on jäseninä noin kolme tuhatta.

Suomen asujaimisto on kansainvälistynyt hitaasti. Siihen on vaikuttanut tiukahko ulkomaalaispolitiikka, mutta vielä enemmän maan syrjäinen asema Euroopassa. Tänne ei ole koskaan pitkissä letkoissa jonotettu ja tuskin jonotetaan vastakaan. Yhä useammat tutkimukset viittaavat myös siihen suuntaan, ettei tilanne järky edes EU:n seuraavan laajentumisen yhteydessä.

Joitakin rasistisia hajahyökkäyksiä mukaan laskematta maahanmuuttajat on otettu Suomessa vastaan rauhallisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin avosylin.

Elinkeinoelämän Evan äskeisessä asennetutkimuksessa suurin piirtein puolet kansalaisista on yhä sitä mieltä, että ulkomaalaiset pääsevät maahan liian helposti.

Tulos näyttää kuitenkin olevan yhteydessä suomalaisten kitkaiseen kansainvälistymiseen, koska myös EU- ja EMU-kriittisyys on kasvanut ja suurin piirtein puolet kansalaisista vastustaa sekä euroa että unionin itälaajentumista.

Suhteessa ulkomaiseen työvoimaan kansan asenteet näyttävät kuitenkin lientyvän. Enemmistö tutkituista on jopa sitä mieltä, etteivät ulkomaalaiset suinkaan vie liiaksi suomalaisten työpaikkoja. Myös työpaikoilla suhtautuminen muuttajiin on ainakin tähän lehteen kerättyjen haastattelujen perusteella luonnikasta.

Suunnitellessaan seuraavien viiden vuoden ohjelmiaan SAK uskoo kansainvälisyyden lisääntyvät merkittävästi järjestön työssä. Yhtenä tärkeänä ja syventämistä vaativana ulottuvuutena nähdään myös kiinteämpi yhteistyö maan etnisten vähemmistöjen kanssa.

Järjestö aikoo muun muassa perehtyä siihen, millaisia kokemuksia muiden maiden ay-liikkeillä on toiminnasta siirtolaisten kanssa. Selvänä ja oikeana tavoitteena pidetään myös sitä, että maahanmuuttajien mahdollisuudet työelämässä ja ay-liikkeessä kehittyvät valtaväestön veroisiksi.

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)