vane.jpg (302 bytes)
 Liittouutiset                    

Voitto- ja tulospalkkiot sijoitusrahastoon

Kemian Timo Vallittu antaisi pääomatuloja myös palkansaajalle

mine1.jpg (716 bytes)  Sijoitusrahastoista voisi Kemianliiton puheenjohtajan Timo Vallitun mielestä löytyä uusi vaihtoehtoinen tapa voitto- ja tulospalkkioiden maksamiseen.

– Sitä kautta palkansaajatkin pääsisivät osallisiksi pääomatuloista, jotka ovat kansantaloudessa kasvaneet kaikkein voimakkaimmin, korostaa Vallittu.

Tulos- ja voittopalkkioiden maksamiseen on nyt olemassa kaksi mahdollisuutta: henkilöstörahastot ja selvä raha.

Henkilöstörahastoja on tällä hetkellä 38 yrityksessä. Valtaosa niistä on suuria pörssiyhtiöitä, joukossa on muutama alle sadan hengen yritys. Rahaston voisi perustaa kaikkiin yli 30 hengen yrityksiin ja virastoihin.

– Monet yrittäjät pelästyvät ajatustakin henkilöstörahastosta, koska se kaikkine hallintoineen vaikuttaa kauhean monimutkaiselta. Ainoaksi mahdollisuudeksi jää palkkion maksaminen käteen, kuvailee Vallittu nykytilannetta.

Rahana maksetuista palkkioista menee vero lisäprosentin mukaan ja lisäksi sekä työntekijä, että työnantaja maksavat summasta sotumaksut.

– Kymppitonnin palkkiosta jää työntekijälle käteen kolmesta neljään tonnia. Isäntä puolestaan joutuu maksamaan yhteensä pitkälti toistakymmentä tonnia. Siinä palkitsemisen ajatus hukkuu helposti, sanoo Vallittu.

Palkkiot poikimaan lisärahaa

Vallittun mielessä on uusi tie palkkioiden maksamiseen, joka voisi toimia nykyisten henkilöstörahastojen ja käteen maksettujen palkkioiden rinnalla.

– Yrityksessä voitaisiin päättää, että palkkiot tai osa niistä maksetaan johonkin sijoitusrahastoon työntekijöiden tilille hankkimaan lisätuottoa. Sieltä niitä olisi nostettavissa esimerkiksi samaan tapaan viiden vuoden kuluttua 15 prosenttia vuosittain niin kuin henkilöstörahastoissakin. Silloin sitä tuloa verotettaisiin pääomatulona. Näin se juoksisi aina vuosi kerrallaan.

Vaikka palkkiorahasto olisi erillinen ja suljettu, sen rahoja sijoitettaisiin samojen periaatteiden mukaan kuin sijoitusrahastofirma muutenkin tekee.

Jos työntekijä lähtisi firmasta pois ennen nostoaikojen täyttymistä ja haluaisi rahansa pois, tuloa voitaisiin verottaa palkkatulona.

Vallittu uskoo yritystenkin kiinnostuvan sellaisesta järjestelmästä, joka sitoisi työntekijöitä yritykseen pidemmäksi aikaa.

– Jonkun vuoden päästä meillä on ainakin tietyillä aloilla ammatti-ihmisistä pulaa ja tällainen työntekijälle verotuksellisesti edullisempi järjestelmä voisi olla houkutteleva vaihtoehto.

Sijoitusrahasto hoitaisi homman

Palkkiorahastojen varat olisivat nykyisten sijoitusrahastoyhtiöiden hoidossa, vaikkakin erillisinä suljettuina rahastoina, joihin voivat liittyä vain hommaan mukaan lähtevien yritysten työntekijät.

Vallittu uskoo, että rahastoyhtiöt kehittäisivät alta aikayksikön sopivia tuotteita ja toimintatapoja, jos kaavailtu systeemi luotaisiin.

– Kyllä ne makkaran paketista haistavat. Ne saisivat pitkäksi aikaa rahaa sijoitettavakseen.

Aivan yksinkertaista uuden systeemin luominen ei ole, sillä muutoksia pitäisi tehdä niin sijoitusrahastoja kuin verotustakin koskeviin lakeihin.

Teollisuudessa erilaisten tulos- ja voittopalkkiojärjestelmien piirissä on noin puolet henkilöstöstä, mutta julkisella sektorilla vain muutama prosentti.

Vallittun mielestä käytäntöä voisi laajentaa julkisellakin puolella.

– Jos siellä ylitetään asetetut tavoitteet, olivatpa ne sitten palvelun laatua tai mitä tahansa, niin kyllä työntekijät ovat yhtä oikeutettuja palkkioihin kuin teollisuudessakin, sanoo Vallittu.

Yksityisissä palveluissakin palkkioita maksetaan, mutta provikkapalkat sekoittavat tilastoja.

Heikki Lehtinen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)