vane.jpg (302 bytes)

 Liittouutiset                    

ASBESTIA joka kolmannessa rakennuksessa

Kuva: PATRIK LINDSTRÖMTyösuojelupiirien resurssit
eivät riitä remonttien valvontaan

Korvaukset ongelmana
Tunnettu vaara jo 20-luvulla
Syöpähuippu vuonna 2010

mine1.jpg (716 bytes)  Seitsemän kymmenestä rakennusalan päivystykseen soittavista kysyy asbestista. Meneillään on purkuprojekti, pannuhuoneremontti, mitä vain kerrostalojen, koulujen ja omakotitalojen saneerausten väliltä. Ihmiset kysyvät miten esimerkiksi lattialaatat ja seinälevyt pitäisi purkaa.

Näin kertoo työsuojelutarkastaja Peter Johansson Uudenmaan työvoimapiirin Porvoon aluetoimistosta. Moni soittaja on yhtäkkiä törmännyt asbestiin. Asbestikartoitus, jonka jokainen kiinteistönomistaja on velvollinen tekemään, on joko jäänyt kokonaan hoitamatta tai osoittautuu puutteelliseksi.

Asbestia löytyy kolmanneksesta Suomen rakennuskannasta. Asbestia on ympäristössämme noin 200 000 tonnia. Vanhimmissa, ennen vuotta 1920 rakennetuissa taloissa asbestia ei ole, ellei niitä ole myöhemmin korjattu tai eristetty. Asbestia voi olla eristeenä seinissä muiden levyjen alla, mineriittilevyinä sisäseinissä, lattiamassassa ja -levyissä, lämminvesiputkien ympärillä jne. Jos asbestiepäily herää, kannattaa ottaa näyte ja lähettää se Työterveyslaitokselle.

– Asbesti ei ole vaarallista niin kauan kuin sen on ehjää. Jos se on risaista tai hajoaa remontin yhteydessä, ilmaan leviää hiukkasia, niin asbestialtistuksen vaara on olemassa. Mutta asbestin paniikinomaiseen vaihtamiseen ei ole mitään syytä. Asbestin voi jättää paikoilleen, kunnes remontoinnin aika koittaa, Johansson neuvoo.

Saneerauksen saavat tehdä vain asbestifirmat, joilla on työsuojelupiirin lupa. Johansson ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että uusia asbestialtistuksia voi remonttien yhteydessä sattua, koska valvontaan käytettävissä olevat resurssit ovat nykyään kovin vaatimattomat.

Pääteasema kaatopaikka

Purkamista varten on olemassa yhtenäiset ja yksiselitteiset ohjeet, asbestin purkutöissä on esimerkiksi käytettävä puhallinmoottorilla varustettua kokonaamaria. Naamarit tarkistetaan säännöllisin väliajoin.

– Tila, jossa asbestia on, eristetään ja ilma imetään pois niin että tilaan syntyy alipaine. Sisäänkäynti rakennetaan niin, että se toimii kolmiosaisena sulkutunnelina. Purkutyöntekijät pukeutuvat kertakäyttöhaalareihin. Koulutuksesta, terveystarkastuksista ja muusta vastaavasta on olemassa yksityiskohtaiset ohjeet, kertoo Hesasbestin toimitusjohtaja Jukka Rämö.

Purettu asbesti pakataan vahvoihin säkkeihin ja merkitään sisällöstä kertovilla tarroilla.

Asbesti on ongelmajäte. Pääkaupungissa säkit viedään Ämmässuon kaatopaikalle Espooseen, missä ne kaivetaan maahan niille varattuun paikkaan. Säilytystapa on turvallinen, koska asbesti ei kivimateriaalina säteile eikä hajoa, Rämö korostaa.

Ingegerd Ekstrand

hava500.jpg (350 bytes)

Korvaukset ongelmanaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Ilmoituksia asbestialtistuksista tulee työsuojelupiiriin ajoittain. Altistumiset ovat voineet tapahtua kovinkin kauan sitten. Jos työntekijä on joskus vaihtanut työpaikkaa, ei ole helppo osoittaa, missä altistuminen on tapahtunut.

Korvauksista kysellään tuon tuosta myös Rakennusliiton työsuojelusihteeriltä Veijo Huotarilta. Soittaja on usein työperäiseen sairauteen menehtyneen henkilön omainen.

– Korvaukset ovat ongelma. Vaikka asbesti tunnustetaan osatekijäksi, katsotaan myös tupakointia ja muita sairauksia. Ratkaisevaa on myös se, millainen eläke henkilölle on myönnetty.

Asbesti on ongelma nimenomaan rakennusalalla. Sen ylenpalttiseen käyttöön ovat vaikuttaneet sen hyvät ominaisuudet: se ei kutistu, ei ime lämpöä, on paloturvallinen. Mutta terveydelle se on äärimmäisen vaarallinen. Huotarin onkin siksi vaikea käsittää, että asbestiasetus salli siirtymäajan: asbestia sai käyttää korjauksissa, mutta ei uudisrakentamisessa.

– Kuitenkin on osoitettu täysin kiistattomasti, että asbesti voi aiheuttaa syöpää. Ja oletettavaa on, että asbesti onkin aiheuttanut syövän useammille kuin niille sadalle, jotka tilastojen mukaan vuosittain menehtyvät asbestiin aiheuttamiin sairauksiin. 15 vuotta sitten asbestille altistuneelle ja nyt keuhkosyöpään menehtyvälle kun tuskin tehdään ruumiinavausta, hän korostaa.

Sekä Rakennusliitto että Metalli ovat vaatineet rahoitusta projektille asbestille altistuneiden työntekijöiden tutkimiseksi. Huotari viittaa projektiin, joka on parhaillaan alkamassa Työterveyslaitoksella. Varhainen diagnoosi on nykymenetelmillä mahdollinen, ja silloin keuhkosyöpä voidaan leikata.

IE

hava500.jpg (350 bytes)

Tunnettu vaara jo 20-luvullaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Asbesti: kuitumainen, taipuisa, vaalea silikaattimineraali, palonkestävä ja lämpöä eristävä. Sulamispiste noin 1 550 astetta. Voi aiheuttaa kroonisen asbestoosin, josta syystä sen käsittelyä varten on laadittu tiukat säännöt.

Tavallisimpia asbestityyppejä ovat krysotiili (valkoinen asbesti), krokidoliitti (sininen asbesti) ja amosiitti (ruskea asbesti). Asbestia louhitaan kaivoksista mm. Kanadassa, Etelä-Afrikassa ja Venäjällä. Sitä käytetään eristeenä, jarruhihnoissa ja pakkauksissa. Muita asbestituotteita ovat asbestisementti, esim. Eternit, asbestimaalit ja -pahvi.

Asbestialtistuminen eli ihmisen altistuminen asbestihiukkasille voi aiheuttaa erilaisia sairauksia. Mesoteliooma on keuhkopussin tai vatsakalvon pahanlaatuinen kasvain, joka puhkeaa 30—40 vuoden kuluttua altistumisesta. Keuhkosyöpä voi johtua asbestialtistuksesta. Asbestoosi on sairaus, joka lisää sidekudoksen määrää keuhkokudoksessa ja pleuraplakki on keuhkopussiin muodostuvaa arpikudosta. Yhteistä kaikille näille sairauksille on, että asbestialtistuksesta taudin varsinaiseen puhkeamiseen kuluu pitkä aika.

Ensimmäiset tiedot siitä, että altistuminen asbestille voi johtaa pölykeuhkon eli asbestoosin puhkeamiseen, saatiin jo 1920-luvun puolivälissä. 50-luvulla useassa tutkimuksessa osoitettiin, että asbestille altistuvien työntekijöiden keuhkosyöpäriski on normaalia korkeampi. 1960-luvulla todettiin, että asbesti voi aiheuttaa myös keuhkopussin pahanlaatuista syöpäsairautta, mesotelioomaa ja että asbesti ja tupakointi saattavat vaikuttaa yhdessä keuhkosyövän syntymiseen.

Asbesti kiellettiin Suomessa uudisrakentamisessa 1993 ja 1999 hyväksytty, asbestinkäytön kieltävä EU-direktiivi astuu voimaan 2005.

IE

hava500.jpg (350 bytes)

Syöpähuippu vuonna 2010alkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Työperäisten sairauksien määrän odotetaan nousevan huippuunsa vuoden 2010 tietämissä. Tutkijat laskevat, että silloin löydetään vuosittain kolmisensataa uutta ns. asbestisyöpää, kun mesotelioomatapauksia paljastuu nykyään 50–100 kappaletta.

Asbestiin liittyvä syöpäsairaus on ammattitautikuolemien suurin yksittäinen syy. Siksi sen varhainen diagnosointi olisikin tavattoman tärkeä asia, sanoo prof. Matti S. Huuskonen Työterveyslaitokselta.

Työsuojelurahasto on myöntänyt miljoona markkaa hankkeelle, jonka avulla Työterveyslaitos ja yliopistosairaalat tutkivat sen ihmisryhmän, jolla on suurin riski sairastua tähän työperäiseen sairauteen. Varhaisdiagnoosi voidaan tehdä uudella menetelmällä, tietokonetomografisella keuhkosyöpäseulonnalla, jolloin potilaan ennuste on paljon nykyistä parempi.

Oulun ja Tampereen yliopistosairaalat ovat lähteneet mielellään projektiin mukaan. Ongelma on siinä, että tapaturmavakuutusjärjestelmä vastaa vain niistä kuluista, jotka aiheutuvat ammattitautipotilaiden tutkimisesta työterveyslaitoksella. Se johtaa eriarvoisuuteen, Huuskonen sanoo.

Projektille kuluvaksi vuodeksi saatu rahoitus on hyvä asia, mutta Huuskonen peräänkuuluttaa rahoja myös vuosiksi 2002–03.

– Olen puhunut 15 vuotta siitä, miten tärkeää on seurata asbestille altistuneiden työntekijöiden ja ammattitautiin sairastuneiden terveydentilaa. Asia on edelleen ajankohtainen, sanoo Työterveyslaitoksen 1987 aloittamaa asbestiohjelmaa johtanut Huuskonen. Ohjelman kuluessa on seurattu 19 000 henkilön terveydentilan kehitystä. Suurin osa heistä on rakennustyöläisiä. Tutkimuksissa seuloutui noin 4 000 hengen riskiryhmä.

Kansanedustaja Pentti Tiusanen kysyi viime vuoden marraskuussa, onko hallitus valmis osoittamaan 10 milj. mk:n määrärahan 2001 lisäbudjetissa sen varmistamiseksi, että tämä riskiryhmä tutkitaan. Samana päivänä myös edustajat Matti Kangas ja Esa Lahtela esittivät kirjallisen kysymyksen tämän saman riskiryhmän tutkimisesta. Perusturvaministeri Osmo Soininvaara vastasi, ettei hallitus voi ottaa kantaa rahoitukseen, koska tiedot esitetyn kaltaisen seulonnan tuloksista ovat puutteelliset.

Salakavalaa altistumista

Asbestiohjelma osoitti, että asbestille eivät altistu pelkästään suoranaisesti asbestin parissa työskentelevät. Hiukkasia leijaili ympäriinsä esim. telakoilla sahattavista asbestilevyistä. Telakoilla käytettiin myös ruiskumaalauksessa sinistä asbestia, joka on asbestilajeista vaarallisin.

Asbestille altistuivat kaikki, maalarit, siivoojat ja rakennustyötä valvovat tarkastajat. Ja rakennuksilla tilanne oli sama. Altistua voi myös tilapäisissä kesätöissä rakennuksilla, Huuskonen tähdentää.

Huuskonen itse on käyttänyt asbestille altistuneista työntekijöistä nimitystä "ammattitautirintaman sotaveteraanit". Sairastua voi jopa 10 000 ihmistä. Huuskonen haluaa järjestelmää, jolla vakuutuslaitokselle annettaisiin tietoja sairaudesta reaaliajassa, jotta potilas saisi oikeaan tietoon nojaavia korvauksia.

- Ammattitaudit jäävät helposti pimentoon yleisen terveydenhuollon piirissä. Ammattitautipotilaat eivät käy tarkastuksissa eivätkä myöskään jo eläkkeelle siirtyneet. Se heidän pitäisi ehdottomasti tehdä, hän sanoo.

Asbestin käyttö vähenee nyt hitaasti kaikkialla maailmassa. Suurkäyttäjiä ovat yhä mm. Japani ja Venäjä, mutta niissäkin käyttö on vähenemään päin.

– Korvaavia materiaaleja, joihin ei liity juurikaan terveysriskejä, on paljonkin olemassa. Me emme vaihda kehnoa toiseen kehnoon, sanoo Huuskonen.

IE

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 2/2001

Etusivulle

Pääkirjoitus

Teema
Maahanmuuttajat ja ulkomaalaiset työntekijät

Kolumnit ja pakina

Ajankohtaista

Tilastot

Liittouutiset

Voitto- ja tulospalkkiot sijoitusrahastoon
Ravintoloitsijat harmaan talouden kimppuun
Asbestia joka kolmannessa rakennuksessa
Korvaukset ongelmana
Tunnettu vaara jo 20-luvulla
Syöpähuippu 2010

Ulkomailta

Ymmällä