Liittouutiset
Ravintoloitsijat
harmaan talouden kimppuun
Hyvä, että työnantajat ovat vihdoin heränneet
harmaan talouden aiheuttamiin ongelmiin, kiittelee PAMin varapuheenjohtaja Jorma Kallio.
Hotelli- ja ravintolaliitto on päättänyt tarkastaa kaikkien jäsenyritystensä
toiminnan laillisuuden ja vaatia mm., että jokaisella yrityksellä on auktorisoitu
tilintarkastaja.
Harmaan talouden ongelmat eivät
pelkästään työnantajien toimin poistu, sillä alan yrityksistä vain noin neljännes
on työnantajaliiton jäsen. Suurimmat ongelmat pesivät villeissä yrityksissä, mutta
järjestäytyminen työnantajaliittoon ei takaa sitä, että yrityksessä ei
harrastettaisi vilppiä, Kallio huomauttaa.
PAMissa harmaan talouden vastainen
taistelu on kohdistettu erityisesti villeihin yrityksiin. Harmaan talouden alalle
aiheuttamia ongelmia on puitu alkuvuodesta tapaamisissa pääministeri Paavo Lipposen (sd)
ja toisen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimeksen (vas) kanssa.
Kallio korostaa, että harmaa talous ei
hotelli- ja ravintola-alalla ole marginaalinen ilmiö. Sen arvoksi on laskettu noin 1,5
mrd. mk.
Kymessä ja Lapissa tehdyissä
tarkastuksissa paljastui yli 40 prosentissa tutkituista ravintoloista huomautettavaa.
Alipalkkaus osa ongelmaa
Kallion mukaan harmaa talous kätkee
sisäänsä monenlaista vilppiä: verojen ja lakisääteisten maksujen laiminlyöntiä,
salakuljetettujen tuotteiden myyntiä, pimeän työvoiman palkkausta
PAMin mielestä
myös alipalkkaus on yksi harmaan talouden muoto.
Viranomaiset eivät tätä laske
mukaan, vaikka se olisi perusteltua, Kallio harmittelee.
Pysyvien työsuhteiden edistäminen on
yksi keino vaikeuttaa työvoimalla keplottelua. Alan työntekijöistä 40 pros. on
pätkätöissä ja lisäksi alalla käytetään runsaasti alihankintaa ja vuokratyötä.
Tällaisessa työsuhteiden
sekamelskassa luottamusmiehillä on erittäin heikot edellytykset valvoa omalta osaltaan
yrityksen toimien asiallisuutta, Kallio sanoo.
Tarkastuksia lisättävä
PAM on vaatinut muutoksia
alkoholilakiin ja tiukennuksia anniskelulupakäytäntöön .
Alalle tulijoilta olisi
edellytettävä ammattitaitoa ja yritykseltä riittävää taloudellista perustaa.
Nykyään kuka tahansa voi perustaa ravintolan ja alalla on paljon maksukyvyttömiä
yrityksiä.
PAMissa vaaditaan myös yritysten
tarkastustoiminnan tehostamista. Ongelmana on, että tarkastus on pilkottu monelle eri
viranomaiselle ja viranomaisten toimivaltuudet on tarkkaan rajattu. Esim. vääriin
palkkoihin voi puuttua vain työsuojelutarkastaja, jolla taas ei ole valtuuksia puuttua
anniskelutoimintaan.
Jos halutaan tarkastaa koko
yrityksen toiminta, tarvitaan iso joukko viranomaisia yhtä aikaa paikalle, mikä on
hankalaa ja tehotonta, Kallio kritisoi.
Liiton edustajia on ollut mukana
viranomaisten tehoiskuissa ja niihin on tarkoitus osallistua jatkossakin. Kallion mukaan
pelkästään tarkastusiskujen avulla harmaata taloutta ei saada alalta kitkettyä, vaan
niillä on lähinnä pelotevaikutus.
Pirjo Pajunen
Palkkatyöläinen
6.3.2001 nro 2/01

 
|