vane.jpg (302 bytes)
 Liittouutiset                    

Ravintoloitsijat harmaan talouden kimppuun

mine1.jpg (716 bytes)  Hyvä, että työnantajat ovat vihdoin heränneet harmaan talouden aiheuttamiin ongelmiin, kiittelee PAMin varapuheenjohtaja Jorma Kallio. Hotelli- ja ravintolaliitto on päättänyt tarkastaa kaikkien jäsenyritystensä toiminnan laillisuuden ja vaatia mm., että jokaisella yrityksellä on auktorisoitu tilintarkastaja.

Harmaan talouden ongelmat eivät pelkästään työnantajien toimin poistu, sillä alan yrityksistä vain noin neljännes on työnantajaliiton jäsen. Suurimmat ongelmat pesivät villeissä yrityksissä, mutta järjestäytyminen työnantajaliittoon ei takaa sitä, että yrityksessä ei harrastettaisi vilppiä, Kallio huomauttaa.

PAMissa harmaan talouden vastainen taistelu on kohdistettu erityisesti villeihin yrityksiin. Harmaan talouden alalle aiheuttamia ongelmia on puitu alkuvuodesta tapaamisissa pääministeri Paavo Lipposen (sd) ja toisen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimeksen (vas) kanssa.

Kallio korostaa, että harmaa talous ei hotelli- ja ravintola-alalla ole marginaalinen ilmiö. Sen arvoksi on laskettu noin 1,5 mrd. mk.

– Kymessä ja Lapissa tehdyissä tarkastuksissa paljastui yli 40 prosentissa tutkituista ravintoloista huomautettavaa.

Alipalkkaus osa ongelmaa

Kallion mukaan harmaa talous kätkee sisäänsä monenlaista vilppiä: verojen ja lakisääteisten maksujen laiminlyöntiä, salakuljetettujen tuotteiden myyntiä, pimeän työvoiman palkkausta… PAMin mielestä myös alipalkkaus on yksi harmaan talouden muoto.

– Viranomaiset eivät tätä laske mukaan, vaikka se olisi perusteltua, Kallio harmittelee.

Pysyvien työsuhteiden edistäminen on yksi keino vaikeuttaa työvoimalla keplottelua. Alan työntekijöistä 40 pros. on pätkätöissä ja lisäksi alalla käytetään runsaasti alihankintaa ja vuokratyötä.

– Tällaisessa työsuhteiden sekamelskassa luottamusmiehillä on erittäin heikot edellytykset valvoa omalta osaltaan yrityksen toimien asiallisuutta, Kallio sanoo.

Tarkastuksia lisättävä

PAM on vaatinut muutoksia alkoholilakiin ja tiukennuksia anniskelulupakäytäntöön .

– Alalle tulijoilta olisi edellytettävä ammattitaitoa ja yritykseltä riittävää taloudellista perustaa. Nykyään kuka tahansa voi perustaa ravintolan ja alalla on paljon maksukyvyttömiä yrityksiä.

PAMissa vaaditaan myös yritysten tarkastustoiminnan tehostamista. Ongelmana on, että tarkastus on pilkottu monelle eri viranomaiselle ja viranomaisten toimivaltuudet on tarkkaan rajattu. Esim. vääriin palkkoihin voi puuttua vain työsuojelutarkastaja, jolla taas ei ole valtuuksia puuttua anniskelutoimintaan.

– Jos halutaan tarkastaa koko yrityksen toiminta, tarvitaan iso joukko viranomaisia yhtä aikaa paikalle, mikä on hankalaa ja tehotonta, Kallio kritisoi.

Liiton edustajia on ollut mukana viranomaisten tehoiskuissa ja niihin on tarkoitus osallistua jatkossakin. Kallion mukaan pelkästään tarkastusiskujen avulla harmaata taloutta ei saada alalta kitkettyä, vaan niillä on lähinnä pelotevaikutus.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)