vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Maahanmuuttajia on monenlaisia

mine1.jpg (716 bytes)   Viime vuoden lopussa Suomessa asui noin 91 000 ulkomaalaista. Heistä miehiä oli hieman yli puolet. Kaksi kolmasosaa ulkomaalaisista on työikäisiä 15—64 -vuotiaita. Erityisen paljon ulkomaalaisissa on 25—34 -vuotiaita.

Maahanmuuttaja on yleiskäsite, jolla tarkoitetaan kaikkia eri syistä Suomeen muuttaneita henkilöitä. Siirtolaisesta puhutaan silloin, kun henkilö on muuttanut toiseen maahan pidemmäksi aikaa tarkoituksenaan hankkia sieltä toimeentulonsa. Esimerkiksi Suomesta aikoinaan Ruotsiin töihin "leveämmän leivän" perässä muuttaneet olivat siirtolaisia. Kun Ruotsiin siirtolaiseksi muuttanut suomalainen palaa takaisin Suomeen, häntä kutsutaan paluumuuttajaksi. Viime vuosina valtaosa paluumuuttajista on ollut inkerinsuomalaisia.

Suurin ryhmä venäläiset

Suurin Suomessa asuva maahanmuuttajaryhmä ovat venäläiset, heitä on noin 20 000. Virolaisia on noin 10 000, ruotsalaisia vajaa kahdeksan tuhatta ja somalialaisia vajaa kuusi tuhatta. Entisestä Jugoslaviasta Suomeen on muuttanut noin 3 000 henkeä.

Pakolaisia vain pieni osa

Maahanmuuttajista alle viidennes on pakolaisia. YK:n määritelmän mukaan pakolainen on henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä joutuvansa kotimaassaan vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta. Esimerkiksi sota, luonnonkatastrofi tai köyhyys eivät ole YK:n määritelmän mukaan pakolaisasemaan oikeuttavia syitä, vaikka Suomessa pakolaisiksi kutsutaan myös henkilöitä, jotka ovat maassa humanitaarisista syistä.

Kiintiöpakolainen tarkoittaa henkilöä, jolla on YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun myöntämä pakolaisen asema. Suomen valtio päättää vuosittain siitä, kuinka monta kiintiöpakolaista Suomeen otetaan. Viime vuosina kiintiöpakolaisten määrä on vaihdellut 500—650 välillä vuodessa. Hallitus on asettanut tavoitteeksi kiintiön nostamisen tuhanteen vuodessa.

Eniten pakolaisia on Suomeen tullut Afrikasta, Lähi- ja Keski-Idästä sekä Itä-Euroopasta. Heidän joukossaan on mm. entisen Jugoslavian alueelta tulleita ja Irakin kurdeja.

Turvapaikanhakijoita vähän

Turvapaikanhakijat eivät ole pakolaisia. Turvapaikanhakija pyytää suojaa ja oleskeluoikeutta vieraasta maasta jättämällä maahan tullessaan turvapaikkahakemuksen. Turvapaikanhakija muuttuu pakolaiseksi, jos hän saa myöntävän päätöksen hakemukseensa.

Suomessa turvapaikanhakijoita on ollut vähän verrattuna muihin länsimaihin. Viime vuosikymmenellä turvapaikkaa hakeneiden määrä vaihteli 800—3 600 välillä vuosittain. Eniten turvapaikanhakijoita on ollut viime vuosina entisestä Jugoslaviasta ja Somaliasta.

Turvapaikan saaneita on vähän, mutta noin puolet hakijoista on saanut luvan jäädä Suomeen. Oleskelulupia on myönnetty painavista humanitaarisista syistä tai suojelutarpeen perusteella.

Pirjo Pajunen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)