vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Väriä Postin rutiinityöhön

mine1.jpg (716 bytes)   Pasilan postikeskuksella on pitkä kokemus maahanmuuttajista työntekijöinä. 1980-luvun puolivälissä siellä oli töissä noin sata maahanmuuttajaa, yli 30 eri kansallisuutta. Nyt Pasilan postikeskuksessa on runsaat 50 maahanmuuttajaa ja uudessa pakettikeskuksessa suunnilleen 25—30. Postin suurimpia ryhmiä olivat aluksi vietnamilaiset ja inkeriläiset paluumuuttajat.

Pääluottamusmies Hannu Sojakka, vapapääluottamusmies Juha Öhman sekä postinkäsittelijät Ahmed Muhamed ja Aruna Manawadu de Silva. Kuva: HELI SAARELA– Täällä on jo totuttu maahanmuuttajiin. Ennakkoluulot ovat hälvenneet ja se on hyvä, koska jatkossa maahanmuuttajien määrä postissakin lisääntyy, arvioivat pääkaupunkiseudun käsittelyn pääluottamusmies Hannu Sojakka, joka on ollut mukana useammassakin projektissa, jossa on tarkasteltu maahanmuuttajien asemaan suomalaisessa työelämässä, ja varapääluottamusmies Juha Öhman, joka työskenteli ensimmäisten ulkomaalaisten tullessa postiin työnopettajana.

Postiin tulevilta vaaditaan ainakin auttava suomen kielen taito, mikä on välttämätöntä työturvallisuuden vuoksi. Ihan ensimmäisten tultua postiin, heille opetettiin suomea, lähinnä alan sanastoa ja talon tapoja. Auttava kielitaito on tarpeen, koska kaikki esimiehet eivät puhu englantia.

– Alkuaikoina olisi saanut olla repullinen sanakirjoja työnopettajan tehtävässä, Juha Öhman muistelee. Nyt uusien työntekijöiden sisäänajoa helpottavat parempi kielitaito ja entiset työntekijät.

Molempien luottamusmiesten mielestä monikulttuurinen työyhteisö tuo vain väriä rutiinityöhön.

Sojakka korostaa Postin työhönottopolitiikan olevan tasapuolista. Palkkaus ja muut työsuhteen ehdot ovat kaikille samat. Työntekijöiden erityistarpeet pyritään huomioimaan ja esimerkiksi Ramadan ja muiden pyhien huomioiminen työvuoroissa on käytännössä onnistunut hyvin.

Entiset kertovat jäsenyydestä

Postin maahanmuuttajatyöntekijät ovat liittyneet myös Postiliiton jäseniksi.

– Usein entiset työntekijät kiikuttavat uudet käsipuolesta tänne luottamusmiesten toimistoon. Kaverit ehdottavat jäsenyyttä ja ovat kertoneet mm työttömyysturvasta. Turvallisuuden tunne ja voimakkaan ammattiosaston tuki ovat ne syyt, jotka saavat liittymään liittoon, kertoo pääluottamusmies Hannu Sojakka.

– Osastojen luottamusmiehet ovat muiden työntekijöiden ohella tukemassa uusia työntekijöitä. Maahanmuuttajat ovat usein meitä muita perhekeskeisempiä ja siten he osallistuvat ehkä vähemmän ay-toimintaan.

– Tarkemmin ajateltuna suhteessa jäsenmäärään eivät he sittenkään kovin paljoa vähemmän osallistu kokouksiin ja ammattiosaston retkiin. Viimeksikin osaston vaalissa oli mukana maahanmuuttajia, mutta äänet eivät vielä riittäneet toimikuntaan. Myös kokouksen pöytäkirjan tarkastajana heitä on ollut.

– Nyt keväällä me järjestämme ensimmäisen ammattiosaston tilaisuuden yhdessä kansainvälisen kulttuurikeskus Caisan kanssa. Sinne toivomme runsasta osanottoa, Sojakka toteaa.

Samat asiat askarruttavat

Pääluottamusmiehen pakeille maahanmuuttajatyöntekijät tulevat yleensä samoissa asioissa kuin muutkin. Palkkakuitissa on jotain ongelmia ja selvitettävää tai lisätunteja haluttaisiin. Ne ovat kaikilla yleisimmät selvitettävät asiat.

– Sitten jokin verran on ollut informoitavaa meikäläisistä työtavoista tai laeista. Joskus on selvittelyssä ilmennyt, että joku on jäänyt kotiin sairasta äitiä hoitamaan, kun mummo on niin käskenyt. Siinä vain on kerrottu, että meillä pitää poissaoloista olla lääkärintodistus tai muu lupa. Yleensä tämä on ollut silkkaa tietämättömyyttä työelämän määräyksistä, kertoo Sojakka.

Juha Öhmanin kertoo, että luottamusmiesten puoleen käännytään usein myös muissa asioissa.

– Suomalaisen byrokratian viidakko ei aina ole selvä meikäläiselle, saati sitten muualta tulleelle. Siinä on usein setvimistä. Joskus osaamme antaa vastauksen suoraan, usein ohjaamme oikeaan osoitteeseen. Kelan toimiston luukuille on usein asiaa, Öhman muistuttaa.

Aino Pietarinen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)