vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Maahanmuutto tuo ay-liikkelle uusia jäseniä,
joiden etuja puolustaa

Kaveruus hälventää ennakkoluulot

mine1.jpg (716 bytes)   Rasismi ei ole maamme työmarkkinoiden suurin ongelma. Tätä mieltä on Väestöliitossa tutkijana toimiva Annika Forsander, joka tekee parhaillaan väitöskirjaa maahanmuuttajien asemasta suomalaisilla työmarkkinoilla.

– Asennoitumista maahanmuuttajiin kuvaa ehkä parhaiten se, että kovinkin moni saattaa ilmoittaa suhtautuvansa maahanmuuttajiin yleisesti ottaen kielteisesti, mutta lisätä heti perään, ettei suinkaan tarkoita Sergeitä tai Andreita, toisin sanoen samassa työpaikassa työskenteleviä maahanmuuttajakavereitaan. Etukäteen suhtautuminen maahanmuuttajiin voi Forsanderin mukaan kuitenkin olla epäluuloista tai suorastaan kielteistä. Mutta vastustus vähenee sitä mukaa, kun kokemukset lisääntyvät.

– Sen jälkeen kun työpaikalle on tullut ensimmäinen maahanmuuttaja, seuraavien tulokynnys on jo paljon matalampi.

Yleisellä tasolla suomalaisten rasismi ei ole esteenä maahanmuuton kasvulle, hän sanoo.

– Asenteet eivät ehkä vielä oli ihan kunnossa, mutta haluan korostaa kaikkea sitä myönteistä kehitystä, joka on nähtävissä.

Koululla on näissä asioissa aivan ratkaiseva rooli. Maahanmuuttajat kohtaavat uuden kotimaansa ensimmäiseksi nimenomaan koulun kautta. Suurin huolenaihe on katurasismi. Siinä maahanmuuttajat joutuvat kokemaan suomalaisten ennakkoluulot silmästä silmään.

Aktiivisia uusia jäseniä

Ay-liikkeen suhtautumisesta maahanmuuttoon hän puhuu varovaisesti.

– Ymmärrän sen, että ollaan yleisellä tasolla huolissaan työpaikoista ja -ehdoista, mutta ay-liikkeen pitäisi ajatella, että maahanmuuttajista tulee myös jäseniä, tavallisesti hyvin aktiivisia sellaisia. Joskin usein jäseniä, jotka ovat heikossa asemassa ja tarvitsevat ay-liikkeen tukea.

Harmaata taloutta vastaan käytävän kamppailun kannalta järjestäytynyt maahanmuutto on myös etu. Jos maahan ei pääse muuttamaan laillisesti, lisääntyy laiton maahanmuutto, jonka vaikutukset tuntuvan nimenomaan talouden harmaan vyöhykkeen kasvuna.

– Ja kyllähän ay-liike on asettunut puolustamaan maahanmuuttajien etuja. Esimerkiksi hotelli- ja ravintola-alalla, missä kymmenen prosenttia jäsenistä on maahanmuuttajia, 30 prosenttia niistä ongelmista, joihin liitto joutuu puuttumaan, koskee nimenomaan maahanmuuttajien etuja. Osin se johtuu siitä, että myös maahanmuuttajatyönantajien osuus on suuri — maahanmuuttajat omistavat liki 20 prosenttia pääkaupunkiseudun ravintoloista. Tieto meidän työmarkkinoillamme voimassa olevista työehdoista ja säännöksistä ei aina ole sitä tasoa kuin pitäisi. Tietoa siis tarvitaan lisää.

Viidellä prosentilla vakinainen työpaikka

Forsander kehottaa työmarkkinajärjestöjä valmistautumaan maahanmuuttajien vastaanottamiseen ja siihen, että he saavat samat palvelut kuin muutkin jäsenet.

– Siitä pitää lähteä liikkeelle. Niillä, jotka on Suomeen otettu, on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kaikilla muillakin ihmisillä työmarkkinoilla.

Vain 20 prosenttia Suomeen tulleista maahanmuuttajista on tullut tänne pakolaisina. Tänne jääville työpaikan löytäminen on tärkeä asia.

– Tässä törmätään usein ennakkoluuloihin siinä muodossa, että työnantajat voivat olla haluttomia ottamaan "riskiä", jonka katsovat liittyvän ulkomaalaisen palkkaamiseen.

Se voi olla yksi rasismin muoto. Mutta likikään aina kyse ei ole rasismista, kun maahanmuuttajalla on vaikeuksia työpaikan löytämisessä. Monessa tapauksessa koulutus on niin vajavainen, että maahanmuuttajan on vaikea sijoittua työmarkkinoille.

– Suomen maahanmuuttajapolitiikka ei ole työmarkkinapoliittisesti ollut kovin onnistunutta. Maahanmuuttajapolitiikkaa ovat ohjailleet pääosin muut kuin työvoimapoliittiset motiivit; esimerkiksi moraaliset, kuten inkeriläisten osalta, tai humanistiset, silloin kun kysymyksessä ovat pakolaiset, jotka usein ovat heikosti koulutettuja ja ovat kokeneet paljon traumaattisia asioita.

Omassa tutkimuksessaan Annika Forsander seuraa miten 35 000 vuosina 1989—93 Suomeen saapunutta työikäistä maahanmuuttajaa on sijoittunut työmarkkinoille. Hänen tutkimuksensa osoittaa, että vain viidellä prosentilla heistä on, kuten hän asian ilmaisee, vakaa työmarkkinatilanne, toisin sanoen vakinainen, kokopäiväinen työpaikka. Useimpien työmarkkinatilanne on epävakaa, toisin sanoen erilaisia pätkätöitä, joiden välillä on lyhyempiä ja pidempiä työttömyyskausia. Tämähän on yleinen suuntaus kaikkien työmarkkinoille nykyään tulevien kohdalla, mutta maahanmuuttajien tilannetta se leimaa vielä enemmän kuin muiden. Kokonaista 25 prosenttia maahanmuuttajista on syrjäytyneitä, toisin sanoen pitkäaikaistyöttömiä.

Hans Jern

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)