vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

Metallimiehistä huutava pula

Vierastyöläisistäkö pelastus?

mine1.jpg (716 bytes)   Maamme telakoilla menee lujaa. Tilauskanta on hyvä ja töitä riittää. Mutta riittääkö tekijöitä? Useat telakat ovat turvautuneet vierastyövoimaan EU-sisämarkkinoilta. Porissa Mäntyluoto Worksin tehtaalla siimat on ulotettu Aasian porteille.

Nykyinen tilanne hallitaan nopealla koulutuksella ja ulkomaisella avulla. Huolenaihetta aiheuttaa metallimiesten ikärakenne. Mäntyluodon nykyisistä työntekijöistä puolet lähtee eläkkeelle kymmenen vuoden sisällä.

Öljynporauslauttojen rakentamista hallitsee öljynhinnan heilahtelu. Tämä on koettu myös Porissa Mäntyluoto Worksin telakalla. Tuotanto on vuosien varrella ollut yhtä vuoristorataa.

– Öljynhinnan ollessa korkealla tilauskantamme lisääntyy. Tämä johtuu paljolti siitä, että öljy-yhtiöt rahoittavat investointinsa kassavirroista, henkilöstöjohtaja Jussi Yli-Hongisto selvittää.

Tällä haavaa öljyalalla on menossa noususuhdanne. Porin lauttatelakalla rakennetaan kuumeisesti kolmea öljynporauslautan runkoputkea Meksikonlahdelle. Varsinaiset amerikkalaisvalmisteiset lauttaosat nostetaan putkien päälle vasta perillä. Lautoilla on mahdollisuus porata öljyä jopa 1600 metrin syvyisissä vesissä.

– Runkoputkien valmistumisaikataulu on tarkkaa puuhaa. Meksikonlahdella oleva nosturi ei odota kauan, joten myöhästymistä ei yksinkertaisesti sallita. Aikataulussa pysytään, vaikka se maksaisi maltaita, Jussi Yli-Hongisto vakuuttaa.

Henkilöstöjohtajan suurin murhe onkin tällä hetkellä saada riittävästi ammattitaitoisia levyseppiä ja hitsareita telakalle. Valtakunnallisissa lehdissä ollut pyynti toi harvoja yhteydenottoja. Valmiita ammattimiehiä ei vapailla markkinoilla liiku. Telakalla olisi paikka välittömästi lähes sadalle metallin ammattilaiselle.

– Olemmekin lähteneet itse kouluttamaan yhdessä paikallisen aikuiskoulutuskeskuksen ja työvoimaviranomaisten kanssa työvoimaa telakallemme. Tämä tietysti maksaa ja kestää aikansa, ennen kuin nuoret ovat täysiä ammattilaisia. Meille yhden kurssilaisen kouluttaminen kustantaa 25 000 markkaa.

Kouluttaminen on tuttua puuhaa Mäntyluodon telakalla myös aikaisempien noususuhdanteiden ajalta. Ongelmia on tullut laskun aikana, kun nuoret, koulutetut ja lomautetut miehet ovat lähteneet muualle työn perään. Näitä hitsareita ja levyseppiä on ollut vaikea tavoittaa uudelleen.

Kaspianmereltä helpotusta työvoimapulaan?

Akerin syvän meren toiminnot ostanut ranskalainen Coflexip Stena Offshore on kansainvälinen yhtiö, jolla on toimintaa ympäri maailmaa. Mäntyluodon telakka luokin toiveensa kansainväliseen yhteistyöhön työvoimapulansa helpottamiseksi.

– CSO Aker Rauma Offshorella on bisnestä Kaspianmeren Bakussa. Haluamme viedä osaamistamme sinne, joten koulutamme sikäläisiä hitsareita täällä, henkilöstöjohtaja Jussi Yli-Hongisto kertoo.

Koulutuksessa on menossa kolmas mig-hitsauskurssi azerbaidzanilaishitsareille. Kullekin kurssille on osallistunut 21 henkeä. Aikuiskoulutuskeskuksessa tapahtuneen kurssituksen päätteeksi hitsarioppilaat ovat kaksi kuukautta työharjoittelussa Mäntyluodon telakalla, jonka jälkeen he palaavat takaisin Kaspianmeren rannalle.

– He ovat hyvin ammattitaitoista porukkaa. Olemmekin anoneet ensimmäiselle 21 hitsarin ryhmälle työlupaa tänne työvoimaviranomaisilta. Olemme valmistautuneet hakemaan vastaavaa lupaa myös kahdelle muulle ryhmälle.

– Olimme pakotettu tähän, kun työvoimaviranomaisten taholta viestitettiin, että sopivaa koulutettavaa väkeä ei kotimarkkinoilta enää hevin löydy.

Porin telakalla on sisartelakka myös Englannissa. Yli-Hongisto ei pidä poissuljettuna, että sieltä etsitään apua, jos tilanne niin vaatii. Silloin olisi kysymys EU:n sisäisestä työvoiman liikkumisesta ilman työlupamenettelyä.

– Näin on. Kyse ei ole kuitenkaan pelkästään nykyisten runkojen aikataulusta. Sekä asiakkaat että omistajat vaativat takuut myös tulevaisuutta silmäten, että väkeä löytyy. Muuten saamme heittää hyvästit uusille tilauksille.

Amattiosasto puoltaa

Työluvan saaminen EU:n ulkopuolisille vierastyöläisille ei ole läpihuutojuttu Porin kaltaisessa työttömyyskaupungissa. Työvoimaviranomaiset ovat pyytäneet lausunnon myös työntekijäpuolelta.

– Olimme koko porukka koolla kahtena ryhmänä. Näissä tilaisuuksissa telakan toimitusjohtaja selvitti tilannetta ja kertoi, että yhtiö hakee työlupaa azerbaidzanilaisille hitsareille, pääluottamusmies Jorma Holm selvittää.

– Käsittelimme asiaa ammattiosastossa ja luottamusmiesten kesken ja tutkailimme työkavereiden mielialoja. Tältä pohjalta päätimme puoltaa työlupahakemusta.

Holmin mukaan päätökseen vaikutti paljolti uskottavuuden varmistaminen. Nykyinen tilauskanta työllistää porukan vuoden 2002 huhtikuulle.

– Mutta halusimme kuitenkin ennen päätöstä työnantajalta takeet kotimaisten työpaikkojen ensisijaisuudesta, jos työt vähenevät. Pääsimmekin sopimukseen marssijärjestyksestä tällaisen tilanteen varalta.

– Historian jäljet ovat opettaneet. Viime vuosikymmenellä oli aika, jolloin olimme työsuojeluvaltuutetun kanssa lähes ainoat työssä olevat työntekijät. Hoidimme muiden työttömyysasioita.

Pääluottamusmies painottaa, että suhtautuminen koskee nyt päällä olevaa tilannetta. Hän peräänkuuluttaa suomalaisen työvoiman koulutusta ja metallitöiden arvostuksen nostamista. Holm kuitenkin myöntää, että vuoristoratamainen työtilanne telakoilla on ongelma.

– Muutaman vuoden päästä olemme tosi ongelmissa. Meilläkin väki jakautuu puoliksi nuoriin ja puoliksi ikämiehiin, jotka ovat siirtymässä eläkkeelle kymmenen vuoden sisällä. Näiden ryhmien välissä on lähes tyhjää.

Kaspianmerelläkin tuulee

Bakulainen Khalilov Mehman on mukana kolmannessa koulutusryhmässä. Meneillään on työharjoittelujakso telakalla. Täytelankahitsauksen saloihin tutustutaan mm. nostokorvia hitsaamalla.

– Olemme puikkohitsareita ja mig-hitsaus on meille aivan uusi menetelmä. Meillä ei ole vielä Bakussa edes kyseisiä laitteita, mutta toivottavasti yhteisyritysten myötä sielläkin pian saadaan elvytettyä öljynporaustelakoiden toimintaa.

Mehman on tietoinen, että yhdelle ryhmälle ollaan hakemassa työlupaa Mäntyluodon telakalle.

– Tunnen kyllä pojat ja tiedän, että he olisivat halukkaita tulemaan tänne töihin. Meidän ryhmässä emme ole vielä paljon keskustelleet asiasta. Katsotaan nyt ensin, miten poikien käy.

Khalilov Mehmania ei sinänsä pelota Mäntyluodon tuuliset ja jäiset olosuhteet.

– Kyllä Kaspianmeren rannalla saa tutustua tuulen voimaan, joten siten työ ei ratkaisevasti eroa täällä tehtävästä. Jäätä ei tietysti ole, mutta kovimmilla pakkasilla työskentelimme täälläkin sisätiloissa.

Leuto talvi ja jäätön Pohjanlahti antavat azerbaidzanilaisille ehkä tavanomaista ruusuisemman kuvan Suomen talvesta.

Martti Suuriniemi

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)