vane.jpg (302 bytes)

 Teema                             

EU:n rajat raollaan

mine1.jpg (716 bytes)   Ihmiskauppiaat rahtaavat köyhistä maista Eurooppaan jopa miljoona ihmistä vuodessa

Englantilainen Guardian-lehti julkaisi vuodenvaihteessa karmean kuvan Espanjan aurinkorannikolta. Kuvassa nuori pariskunta paistatti päivää hiekalla vain muutaman metrin päässä ihmisruumiista, jonka Gibraltarin salmen aallot olivat huuhtoneet maihin. Vainaja oli eräs niistä melkein 400 afrikkalaisesta, jotka viime vuonna näillä vesillä hukkuivat, kun heitä rahdattiin salaa sisään rikkaaseen EU:hun.

Toinen esimerkki Välimereltä on vieläkin tuoreempi. Vain kolmisen viikkoa sitten Ranskan rivieran rantakivikkoon, Cannesin hienostokaupungin liepeille kolisi ruosteinen rahtilaiva, jonka kreikkalainen miehistö oli paennut ja jättänyt aluksen ruumaan oman onnensa nojaan melkein tuhat kurdia.

Alus oli niin huonossa kunnossa, että se upposi melkein heti tyhjennyksen jälkeen. Täpärästi pelastuneet kurdit arvelivat merimatkansa kestäneen noin viikon. Kukin heistä oli maksanut pääsystä laivaan noin 26 000 markkaa. Sillä hinnalla heidät oli luvattu kuljettaa salaa johonkin maahan EU:ssa.

Nämä kaksi esimerkkiä puhumattakaan laittomasta ihmisrahdista Adrianmerellä ja Pohjois-Italiassa kertovat siitä, millaisessa todellisuudessa EU:n siirtolaisasioissa eletään.

Yhä useammin ihmisrahdit ovat paljastuneet silkaksi nykypäivän orjakaupaksi, kun salaa rajojen yli tuodut on alistettu pakkotyövoimaksi EU:n pimeille markkinoille.

Puolessa tunnissa yli Gibraltarin

Gibraltarin salmen yli, historiallista tietä Afrikasta Eurooppaan, on Espanjan viranomaisten varovaisten arvioiden mukaan salakuljetettu parin viime vuoden mittaan lähes 300 000 afrikkalaista, joista vain neljännes on jäänyt rannikkovartijoiden käsiin.

Vaikka pääosa tulijoista on marokkolaisia ja tunisialaisia, pimeästi Espanjaan pyrkivät yhä useammin Saharan eteläpuolisten valtioiden kansalaiset. Ihonvärinsä vuoksi heidät myös useimmiten pidätetään.

Öinen venematka Marokosta Gibraltarin poikki Espanjaan kestää vain puolisen tuntia ja maksaa päätä kohti melkein 10 000 markkaa. Pieniin kuuden hengen veneisiin rahtarit ahtavat jopa viisinkertaisen ihmislastin. Harva tulija osaa uida, pelastusvälineitä ei ole.

Ne jotka matkasta ja rannikkovahdeista selviävät, häipyvät vähin äänin Andalusian laajoille vihannesviljelmille halpatyövoimaksi. Tavallisesti he jäävät myös kuljettajiensa, kansainvälisten rikollisliigojen velkavangeiksi, kunnes ovat matkansa hinnan työllään tai huumeiden kaupustelulla kuitanneet.

Paitsi Afrikasta, muuttovirta Espanjaan on viime aikoina voimistunut myös köyhyyden riivaamista Latinalaisen Amerikan maista.

Orjatyövoimaa Pohjois-Italiaan

EU:n lounaisen portin, Espanjan, lisäksi vuotavat myös unionin kaakkoiset rajat. Apulian niemimaa, Italian saappaan korko, on jo vuosikausia tunnettu yhtenä vilkkaimmista ihmissalakuljetuksen keskuksista.

Albaniasta Apulian kautta Italiaan ja Eurooppaan on rahaa vastaan rahdattu varsinkin aasialaisia ja arabeja. Esimerkiksi Kiinassa toimivat rikollisliigat myyvät laittomia matkoja Eurooppaan 25 000 dollarilla (yli 150 000 markalla). Lähtijöille luvataan perillä työpaikka, josta saatavilla tuloilla kuljetuksen voi maksaa. Todellisuudessa tulijat päätyvät usein harmaan tuotannon orjatyövoimaksi ja kuljetusmaksuja kiristävien rikollisten armoille.

Balkanin sotien päättyminen lisää entisestään laittomien tulijoiden painetta koko Italian itärajalla, 4 000 kilometrin mittaisella Adrianmeren rantaviivalla.

Rikollisliigat rahtaavat massoittain EU:hun haluavia kiinalaisia, intialaisia, turkkilaisia ja irakilaisia Belgradiin ja Sarajevoon, josta heidät pieninä ryhminä kuljetetaan salaa Italian puolelle.

Italian ja Slovenian rajakaupunki Triesten kautta kulkee jatkuva pimeiden vierastyöläisten virta Pohjois-Italian vauraalle teollisuusalueelle, Milanon ympäristöön. Osa jatkaa matkaa muihin suuriin metropoleihin, mm. Pariisin mustille työmarkkinoille.

Miljoona tulijaa vuodessa

Varkain EU-maihin vuosittain tulevien määrää ei tiedä kukaan, mutta miljoonasta hengestä tuskin paljon jälkeen jäädään.

Amerikkalaisen Business Week –lehden viime vuoden lopulla Italian ihmiskaupasta tekemässä laajassa tutkivassa jutussa arvioitiin, että EU:hun pääsi laittomasti viime vuonna ainakin puoli miljoonaa ihmistä ja että heidän määränsä on seitsemässä vuodessa 13-kertaistunut.

Lehden Italiasta saama arvio oli ilmeisen alakantissa, koska YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Mary Robinson kirjoitti tammikuussa HS:ssa, että yksin EU:hun salakuljetettujen naisten määrä nousee tällä haavaa jopa 600 000:een.

Koko maailman mitassa ihmiskauppa lyö taloudellisesti laudalta jo kansainvälisen huumebisneksenkin. YK:n viime vuonna keräämien tietojen mukaan voitot ihmisten salakuljetuksesta yli rajojen nousevat 9 miljardiin dollariin (60 mrd. markkaan).

Monen kansainvälisen huumeketjun jäsenen tiedetäänkin vaihtaneen alaa ja ryhtyneen hirmuvoittaja tuottavaan ihmiskuljetukseen.

Laajentuminen lasten leikkiä

Eurooppalaisen ihmiskaupan tämän päivän todellisuutta vasten arviot EU:n laajentumisen työmarkkinavaikutuksista tuntuvat melkein hyttysen ininältä.

EU:n komission viime vuonna tilaaman kansainvälisen tutkimuksen mukaan laajentumisen alkuvaihe sysäisi nykyisistä Keski- ja Itä-Euroopan maista liikkeelle yhteensä 335 000 henkeä, 218 000 Saksaan, 40 000 Itävaltaan ja 4 700 Suomeen. Muuttajien määräksi kertyisi 30 vuodessa yhteensä 3,9 miljoonaa, joista kolme miljoonaa eli 80 pros. hakeutuisi Saksaan ja Itävaltaan. Samassa ajassa Suomeen tulisi 43 000 henkeä.

Suunnilleen EU:n tutkimuksen lukuihin on päätynyt sankka joukko muitakin tutkijoita ja tutkimuslaitoksia. Esimerkiksi Euroopan ay-liikkeen laitos ETUI ja juuri ilmestynyt OECD:n raportti varoittelevat liioittelemasta kansainvaelluksia länteen, koska ensimmäisinä EU:n ulko-ovella jonottavissa maissa, Puolassa, Tshekissä, Unkarissa, Slovakiassa ja Virossa talous kohenee niin nopeasti, että nekin vetävät jo muuttajia puoleensa.

Orjatyökin lottovoitto

EU kyennee ottamaan seuraavat uudet jäsenet ehkä neljän vuoden kuluttua. Odotusaikana nykyiset jäsenmaat imuroivat kandidaattien keskuudesta parasta ja koulutetuinta työvoimaa omiin tuotantolaitoksiinsa senkun kerkiävät.

Odotusvuosina pyörii arvattavasti myös laiton ihmiskauppa, joka pumppaa EU:n muurien sisään jopa miljoonia uusia kansalaisia veisaamatta viis työvoiman liikkuvuudesta tai liikkuvuutta rajoittavista määräyksistä.

Globaalissa maailmassa rajoja ei ylitä enää yksin raha, vaan yhä useammin myös ihmiset.

Kun melkein puolet eli lähes kolme miljardia maapallon väestöstä joutuu selviytymään parilla dollarilla, 13 markalla päivässä, ihmiset ajaa paremman etsintään jo pelkkä kurniva nälkä. Miljoonille sotia ja aidsia pakeneville on suorastaan lottovoitto päästä sisään kehittyneeseen maailmaan — vaikka sitten orjan ehdoilla.

Eero Kosonen

Palkkatyöläinen 6.3.2001 nro 2/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)