vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Jumbo pyörii ostopalvelujen varassa

pi-nu.gif (132 bytes) Jumbossa eniten ostoskärryjä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kauppakeskus Jumbossa Vantaalla on töissä noin 1 100 henkeä. Lisärakennukseen, jonka arvioidaan valmistuvan lokakuussa, tulee 500 uutta työpaikkaa.

Mutta Kiinteistö Oy Vantaanportti Liikekeskuksen palveluksessa ei ole ainuttakaan henkilöä. Edes toimitusjohtaja Jukka Tuovinen ei ole sen palkkalistoilla. Keskon, HOK Elannon, Polar Kiinteistöjen ja Eläke-Fennian yhdessä omistama kiinteistöyhtiö ostaa Tuovisen palvelut isännöintiyritykseltä. Tekniset palvelut kuten ulkoalueiden hoidon ja kiinteistön siivouksen liiketiloja lukuun ottamatta kiinteistöyhtiö ostaa ISS Finlandilta.

– Ostopalvelut ovat nykyään tavallinen käytäntö, ei välttämättä halvin mutta takuu toiminnan jatkuvuudesta myös lomien aikana, Tuovinen selittää. Koko kiinteistön huoltokustannukset, mukaan lukien lämmitys, vesi, kiinteistövero, kunnossapito, turvallisuus, jätteenkäsittely, hissien ja rullaportaiden kunnossapito maksavat vuodessa noin neljä miljoonaa euroa. Vaikka materiaalit onkin valittu kestävyyttä ajatellen myös pieniä korjauksia tarvitaan vuosittain viiden vuoden ikäisessä kiinteistössä, jonka yhteispinta-ala on 58 000 neliötä.

– Ensi joulumyynnissä meillä on jo käytettävissä 30 000 neliömetriä uutta liiketilaa, omistajina Polar ja Fennia. Viiden vuoden sisällä asiakkaita käy arviomme mukaan vuodessa 9 miljoonaa. Tällä hetkellä luku on noin 6 miljoonaa, Tuovinen sanoo.

Jumbon kaupan kokonaisarvo oli vuonna 2003 yhteensä 212 miljoonaa euroa, ja viime vuoden tulos on luultavasti samaa luokkaa.

Enemmistönä autoilevat perheet

Jumbon valtti on kauppakeskuksen yksinkertainen ja selkeä suunnittelu. Kaikki liikkeet ovat periaatteessa paraatipaikalla. Vuokrat ovat sen mukaiset ja pienyrittäjiä on siksi harvassa. Toinen valtti ovat aukioloajat, arkisin 9–21, lauantaisin 9–18 sekä sunnuntaiaukiolot, jotka nekin karsivat pienempiä yrityksiä.

– Periaatteena on, että kaikki liikkeet ovat avoinna koko tämän ajan lukuun ottamatta pankkeja ja Alkoa. Valtaosa asiakkaistamme on autoilevia perheitä. Se ettei tänne pääse junalla eikä metrolla, on tavallaan plussaa – autolla tulevat ostavat enemmän, ja kun täällä ei ole läpikulkijoita eikä hengailijoita, järjestyshäiriöitä ei juurikaan esiinny, sanoo toimitusjohtaja Tuovinen.

Turvallisuuteen panostetaan kuitenkin kovasti, samoin varusteisiin ja koulutukseen. Kun asiakkaita on paljon, pienestäkin kriisistä voi kasvaa iso.

– Pahin painajainen on tulipalo. Olemme varustautuneet sitä vastaan sprinklereillä ja savunilmaisilla. Kun automaattihälytin laukeaa itsestään tai ilkivallan takia, palokunta rientää heti paikalle täydessä vahvuudessa kaiken varalta, Tuovinen sanoo. Hän istuu itse todellisella aitiopaikalla, katselee lasiseinän lävitse viistosti ylhäältä päin Jumbon keskikäytävälle.

– Mutta minun työni on monipuolista, hän naurahtaa. – jouluruuhkan aikana City-Marketin kauppias ja minä ohjasimme liikennettä parkkipaikalla ja uudella pysäköintitalollamme.

Pysäköintipaikkoja on rakenteilla lisää. Kaikkiaan tänne on syntymässä Suomen suurin autoparkki, jossa on tilaa yli 4 500 autolle.

Markkinointi yhteistä – henkilöstötempaukset eivät

Kaikki yrittäjät kuuluvat kauppakeskuksen yrittäjäyhdistykseen. Yhdistys päättää muun muassa yhteisestä markkinoinnista, mainostempauksista. Mutta 1 100 työntekijän, jotka osin tekevät vuorotyötä, kokoaminen yhteisiin tilaisuuksiin ei sen sijaan onnistu. Sosiaalitiloja on myös niukasti, eikä henkilöstölle tai asiakkaille ole tarjolla myöskään kuntosalia.

– Ainoa yhteinen juttu on joululounas, ja joskus saunailta kiinteistöpuolen työntekijöille, siivoojille, huoltomiehille ja vartijoille. Monet liikkeet, kuten isot ruokajätit, järjestävät tietysti ohjelmaa omille työntekijöilleen, Tuovinen korostaa.

– Ja olihan meillä viime keväänä kaikille avointa kriisikoulutusta, vaikka se olikin tarkoitettu ennen muuta liikkeiden vastaaville. He saavat sitten puolestaan levittää tietoa eteenpäin.

Jumbo-henki alkaa pikku hiljaa juurtua. Ja samanlaisena Jumbo on tarkoitus pitää vastakin.

– Viihtyisä, laaja palvelutarjonta, helppo tulla ja helppo tehdä ostoksia. Siinä myös tulevaisuuden tekijät, korostaa toimitusjohtaja Jukka Tuovinen.

Markkinointiassistentti Liisa Hallamo-Heinonen on täysin samaa mieltä. Hänen työnantajansa on ISS.

– Minä olen myyty nainen, hän nauraa ja kertoo, että valtaosa työstä juuri tällä hetkellä liittyy Jumbon uuden osan tunnetuksi tekemiseen. Noin 90 prosenttia uusista tiloista on vuokrattu. Stockmann tulee vetämään Jumboon asiakkaita, mutta tulollaan on myös monta muuta tunnettua ketjua.

Ingegerd Ekstrand

 

Jumbossa eniten ostoskärryjäalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ostoskärryjen huollosta ja pesusta vastaa Spectra. Ala on uusi. Aluksi yritys teki autojen käsinpesua ja Spectra hoitaa myös pullonpalautuksen. Sitten tarvittiin ostoskärrypalvelua ja he tarttuivat tilaisuuteen.

Palvelu on tärkeä. Ostoskärryt ovat pöyristyttävän kalliita. Hypermarketit ja kiinteistöyhtiö joutuvat pulittamaan yhdessä kärrystä noin 200 euroa.

Jumbossa on eniten ostoskärryjä koko Suomessa, noin 3 500 kappaletta. Keskimäärin ne ovat liikenteessä puolisen tuntia kerrallaan, jokainen kärry noin viisi kertaa päivässä

 

Palkkatyöläinen 1.2.2005 nro 1/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)