Hulluja kyllä löytyy. Opiskelijan tilille napsahtaa neljäs
päivä kolmesataa ekua opintotukea, jolla pitäisi elää koko kuukausi. Yritäpä maksaa
tällä summalla laskut ja syötäväkin olisi. Tyhmäkin tajuaa, että jäljelle jäävä
summa ei riitä edes makaronin syöntiin.
Viiden ekun tuntipalkka tiskin alta maksettuna kuulostaa ruhtinaalliselta. Pimeästi on
helppo tehdä hommia. Pilvin pimein löytyy yrityksiä, jotka ottavat avosylin vastaan
halvan työntekijän niin kertakeikkaan kuin pidemmäksikin aikaa. Työntekijän on
kuitenkin jälkikäteen turha vuodattaa kyyneliään pomon edessä tai häveten nurkan
takana. Jos pomo päättää olla maksamatta pimeästi lupaamaa palkkaasi tai antaakin
mansikankeruusta palkkion mansikoina, niin ei auta muu kuin vuodattaa kyyneliä.
Asioilla on aina kaksi puolta ja ne on syytä miettiä ennen kuin menee syyttävällä
sormella torumaan. Elämä ei ole aurinkoinen työntekijälle, mutta ei se ole sitä
työnantajallekaan. Kuppilassa on 15 asiakaspaikkaa, kuppilan on oltava auki 18 tuntia
vuorokaudessa ja ympärillä armoton hintakilpailu. Yrittäjä miettii tappaisiko itsensä
hengiltä työnteolla. Laskut odottavat laatikossa., leipää on saatava pöytään ja
lapset puettua. Normaalilla palkalla palkatessa ja muut kulut päälle maksaessa,
työntekijä ei todellakaan ole yrittäjälle ilmainen. Kun jättää muutaman tuopin
lyömättä kassaan ja antaa nämä rahat työntekijän taskuun, ongelma poistuu.
Keski-Euroopassa suomalaiset ihmettelevät paljoa henkilökunnan määrää ravintolassa,
miksei Suomessa voisi olla samoin?
Onneksi minä en osaa vastata kysymykseen, kuinka pimeän työvoiman käyttö saadaan
loppumaan ja ravintolaan voidaan palkata laillisin keinoin enemmän palvelualtista
henkilökuntaa poistamaan janomme. Valtio suree jatkuvasti menetettyjä verotuloja,
yrittäjä saa päänsäryn työntekijän palkkaamisesta ja työntekijä taistelee omia
periaatteitaan vastaan menemällä pimeästi töihin. Ehkäpä joku saa joskus
sarjakuvamaisen lampun valon päänsä päälle ja keksii kaikkiin ongelmiin ratkaisun.
Kati Kokkonen
Kirjoittaja on 20-vuotias
SAKKIn tuore puheenjohtaja,
joka opiskelee Kuopiossa
hotelli- ja ravitsemisalalla.