Ravontola-alalla harmaa talous on pikkuravintoloiden, pubien ja
suurkaupunkien ongelma. Kun vyyhti alkaa purkautua esimerkiksi palkkasaatavia
selviteltäessä, havaitaan, että palkkojen lisäksi verot, sotut, eläkemaksut samoin
kuin alkoholiverot ja lupiin liittyvät maksut ovat maksamatta eikä työvuorolistoja
löydy millään. Rikollista rahaa liittyy myös laittoman tupakan ja viinan myyntiin,
toteaa PAMin vastaava sopimussihteeri ja lakimies Nikolas Elomaa, joka hoitaa
ravintola-alan sopimustoimintaa ja elinkeinopolitiikkaa.
Uusin ilmiö on ns. omaan käyttöön EU-maista haettujen suurten viinalastien
päätyminen ravintolamyyntiin.
Nämä ravintola-alalle pesiytyneet järjestäytyneen rikollisuuden konnat ovat Elomaan
arvion mukaan aivan kotimaisia ja toiminnan tavoitteena on usein rahanpesu.
Vaarallisin linkki on alalle tulossa oleva itämafia, johon liittyvät huumeet
ja prostituutio.
Pimeä työvoima ei PAMin aloilla ole noussut niin suureksi harmaan talouden ongelmaksi
kuin esimerkiksi rakennusalalla, mutta jatkossa Elomaa arvioi senkin kasvavan ainakin
siivousalalla.
Epäselvyydet ja rikkeet kasaantuvat
Ravontola-alan harmaan talouden arvoksi arvioidaan noin 300 miljoonaa euroa. Isot
ketjut selviävät Nikolas Elomaan mukaan likimain puhtain paperein, sillä niissä on
paljon vaikeampi kuljettaa rahaa kassan ohi. Pienissä pubeissa tulojen pimittäminen on
paljon helpompaa ja niihin päätyvät myös laiton alkoholi ja tupakka.
Viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin eli VIRKE-hankkeen painopisteenä on Elomaan
mukaan nyt ravintola-ala. PAM on pyrkinyt kitkemään harmaata bisnestä alalta yhdessä
työnantajaliiton kanssa. Lisäksi Elomaa kiittelee Rakennusliiton aktiivista toimintaa
harmaan talouden paljastamisessa, mikä osaltaan on herättänyt viranomaisten
kiinnostuksen ja lisännyt valvontaa. Tosin resurssit ovat edelleen hänen mukaansa
toivottaman pienet.
PAM ei liittona paljoa kykene toimimaan harmaan talouden kitkemiseksi, mutta
kaikista eteen tulevista epäilyistä olemme ruvenneet ilmoittamaan viranomaisille.
Meillä epäilykset heräävät, kun alamme selvitellä työntekijöiden
palkkasaatavia. Kun anniskelusta vastaavaan varavastaavan lisiä ei ole maksettu,
havaitaan selittelyssä, etteivät vastuut ole kunnossa ja usein löytyy muitakin
alkoholilain rikkomuksia. Myös alalla pakollisia työaikalistoja ei löydy
työaikaselvittelyissä. Nämä ovat jo selviä hälytyskelloja, joiden takaa lähes aina
löytyy paljon muutakin epäselvyyttä.
Osa ravintola-alan rikkeistä tulee esille työntekijöiden ilmoitettua epäilyksistä
PAMiin tai yrittäjien ilmoituksista työnantajaliittoon. Varsinkin pienellä
paikkakunnalla käräytetään hyvinkin helposti naapuriyritys, mutta suuremmilla
paikkakunnilla nämä hukkuvat massaan.
Lapissa lakinsa, mutta ongelmat etelässä
Etniset ravintolat ovat joutuneet Nikolas Elomaan mukaan turhankin helposti
silmätikuiksi. Niissä on ongelmia kuitenkin vain vähän. Lounaspaikoissa on vaikeampi
kierrättää rahaa verottajan ohi kuin pienissä alkoholipaikoissa, joissa alkoholiveron
osuus on jo melkoinen.
Ravintola-alalle on helppo perustaa yritys ja liiketiloja on tarjolla yllin kyllin.
Näin houkutus on suuri. Suurin osa ongelmista on pikkuravintoloissa. Lahdessa on tullut
ilmi ongelmallisia ravintolaryppäitä samoin kuin Oulun seudulla on jo pitkään ollut
hintakierre, mikä ei enää ole tervettä. Oulu onkin nyt viranomaisten tehokkaassa
valvonnassa.
Vastaavaa viranomaisten aktiivisuutta toivoisin muualtakin. Ylipäänsä
viranomaisten tyyli vaihtelee ja Lappi on tässäkin oma lukunsa.
Lapissa sanotaan noudatettavan Suomen lakia, silloin kun ne katsotaan
järkeviksi. Kaikista säännöksistä ei järin piitata, mikä on siellä myös
viranomaisten mielestä hyväksyttävämpää. Mutta ehdottomasti ravintola-alan harmaan
talouden suuret rahat virtaavat Etelä-Suomen kaupungeissa.
Asiakkaan on vaikea havaita ravintolan toimivan pimeillä markkinoilla. Tosin jos
pizza-annoksia aletaan myydä kahdella eurolla, niin voi arvailla, ettei sitä ihan kaikki
velvoitteet viimeisen päälle hoitaen voi kovin kauaa jatkaa. Toki asiakas saattaa
huomata myös, jos kassakoneeseen ei naputella tai kuittia ei saa, niin silloin rahat
menevät usein ohi kassan ja verottajan.
Asiakasvalvonta on alalla vaikeaa, tunnustaa Elomaa ja toteaa luottavansa
harmaan talouden kitkemisessä enemmän työntekijöiden paljastuksiin ja
viranomaisvalvontaan.
Aino Pietarinen