vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

pi-nu.gif (132 bytes) Vesistöt vielä käyttökelpiosia
pi-nu.gif (132 bytes) Haavoittuva Itämeri
pi-nu.gif (132 bytes) Puhdistukseen satsattu

 

Vesistöt vielä käyttökelpiosiaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Teollisuus käyttää noin puolet maan vedenkulutuksesta ja suurin vedenkäyttöjä on ollut puuteollisuus. Yhdyskuntien vedestä on noin puolet pohjavettä, joka täyttää juoma- ja talousvedelle asetetut korkeat laatuvaatimukset paremmin kuin pintavesi.

Suomen vesistöjä pidetään edelleen kuitenkin hyvin käyttökelpoisina. Ympäristökeskus on luokitellut vesistöt. Sen mukaan 80 Suomen järvistä kuuluu hyvään tai erinomaiseen luokkaan. Vastaavasti vain neljä prosenttia on huonoja tai välttäviä. Suot ja niiden ojituksesta huuhtoutuva humus taas heikentää jokien vesien laatua.

t-vesistokaytto.gif (9003 bytes)

 

Haavoittuva Itämerialkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Itämeren hyvinvointi on erityisen tärkeä suomalaisille. Itämeren ongelmana onkin, ettei sen vesi vaihdu tarpeeksi ja niin pohjalla happea kuluttavan orgaanisen aineksen määrä kasvaa. Näin happi kuluu loppuun.

Ajoittain Itämereen purkautuu suolaista vettä Pohjanmereltä, mutta vain riittävän suuri hapekas suolavesipurkaus uudistaa syvänteiden vesimassat. Oheisista kartoista ilmenee suolavesipurkauksen tervehdyttävä vaikutus Itämereen. Viimeisen 25 vuoden aikana on kirjattu kaksi merkittävää suolaisen veden purkausta. Toinen oli vuonna 1977 ja toinen vuosina 1993—4. Nämä helpottivat oleellisesti Itämeren happioloja.

Tällä hetkellä alue, jossa happea on niukasti, peittää noin kolmanneksen varsinaisesta Itämerestä.

t-happi.gif (48817 bytes)

 

Puhdistukseen satsattualkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Yhdyskuntien jätevesistä erotetaan orgaaninen aines ja fosfori yli 90-prosenttisesti ja kokonaistyppikuormitustakin pienennetään noin 30 prosenttia. Teollisuuden jätevesipäästöt ovat vielä merkittäviä, joskin erityisesti metsäteollisuuden päästöt ovat laskeneet parinkymmenen viime vuoden aikana. Teollisuuden ja yhdyskuntien lisäksi vesistöjä kuormittavat haja-asutus, maa- ja metsätalous, kalatalous ja luonnon huuhtouma.

Teollisuuden ympäristönsuojelumenot ovat 1990 luvun olleet 500 miljoonan euron tuntumassa. Viime vuosina ympäristönsuojelun investointien menot ovat laskeneet, mutta toimintamenot kasvaneet.

Suomessa teollisuuden ympäristönsuojelumenot asukasta kohti ovat EU-maiden keskivaiheilla, mutta samaisesta tilastoista voi havaita, että tulevilla EU-mailla on vielä tehtävää ympäristönsuojelun tontillakin.

Ympäristöperusteisten verojen ja maksujen osuus oli vuonna 2000 6,8 prosenttia kaikista veroista ja sosiaaliturvamaksuista. Ympäristöverotuksen kireyttä vertailtaessa havaitaan Suomen olevan EU-maiden keskiarvon tuntumassa, vain 0,7 prosenttiyksikköä EU-maiden keskiarvoa korkeammalla.

t-jatevesi.gif (18062 bytes)

 

t-ympmenot.gif (9301 bytes)

 

t-ymp-asukas.gif (14303 bytes)

 

t-ympverot.gif (12609 bytes)

Palkkatyöläinen 2.7.2003 nro 6/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)