vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

temalogo.gif (5578 bytes)Moi työtovereille
kolmella kielellä

mine1.jpg (716 bytes)  ABB:n tehtaalla Helsingin Pitäjänmäellä monikulttuurisuus on itsestään selvää. Jopa niin vahvasti, että tuntee itsensä hölmöksi kysellessään maahanmuuttajilta, kuinka heihin on suhtauduttu ja miten he kokevat suomalaisen työelämän.

– Minä olen täällä ihan kuin kuka tahansa työntekijä, mitenkäs muutenkaan, 31-vuotias kojeistoasentaja Simon Akiki sanoo.

Libanonista kotoisin oleva Akiki on työskennellyt ABB:llä kolme vuotta. Akiki on iloinen ja puhelias, siinä ehkä yksi syy, miksi hän on sopeutunut vaivatta suomalaiseen työelämään.

– Uuteen maahan sopeutuminen on paljolti kiinni siitä, miten itse käyttäytyy. Jos jää työaikana nurkkiin istumaan ja vapaa-aikana kotiin, saa ollakin yksinäinen. Eivät kaverit tule ikkunoihin koputtelemaan, Akiki toteaa.

Akiki toimii kuten puhuu.

Aluksi ABB:llä tutuiksi tulivat oman työpisteen kaverit, ja vähitellen tuttavapiiri laajeni. Nyt hän on työsuojeluasiamies ja saa tehtaalla kulkiessaan tervehtiä tuttuja lähes kaikilla osaamillaan kielillä, ainakin englanniksi, ranskaksi ja suomeksi.

Mukana kursseilla ja risteilyillä

Metalliliiton toiminnassa Akiki on myös aktiivisesti mukana. Liitoon hän liittyi heti, kun siihen pääsi.

– Turvallisuuden ja koulutuksen vuoksi, Akiki sanoo.

Hän on osallistunut ay-koulutukseen, työsuojelu- ja tietokonekurssille, hiihtopäivään ja Saksan-matkalle.

– Niin ja risteilyille, ne vasta melkoista touhua ovatkin, Akiki nauraa.

Ammattiliitoista Akiki tiesi jo ennen Suomeen tuloaan, täällä hän kyseli niistä työkavereiltaan ja luki työpaikan ilmoitustauluja.

Parannettavaa hän ei juuri suomalaisesta työelämästä löydä.

– Ainahan palkka voisi toki olla parempi, mutta se on ahneen ihmisen luonnollinen toive, Akiki heittää. Oikeasti tärkeää on se, että palkkoja nostetaan kaikilla yhtä aikaa ja saman verran, hän jatkaa.

Määräaikaisia työsopimuksia hän ei pidä hyvänä ideana.

– Silloin ei ole mahdollista suunnitella tulevaisuutta, pitää vain käydä töissä ja toivoa, ettei joudu lähtemään.

Priscilla Koskula. Foto: ANNA NIEMELÄAmmattiliiton jäsenyys kuuluu asiaan

Kokoonpanotyötä tekevä, Mauritiukselta kotoisin oleva Priscilla Koskula on ollut ABB:llä jo yli 12 vuotta. Maahanmuuttajien määrä on tuona aikana jonkin verran lisääntynyt. Sitä Koskula pitää hyvänä kehityksenä.

 

Natalia Martikainen. Foto: ANNA NIEMELÄVirosta kotoisin oleva Natalia Martikainen, 25, tuli ABB:lle sukulaisen vinkistä kaksi vuotta sitten. Hän on tyytyväinen työhönsä, mutta haaveilee joskus työskentelevänsä myyjänä. Myös hän liittyi Metalliin heti työpaikan saatuaan.

– Työttömyysturvan saaminen on tärkeä asia, Martikainen sanoo.

– Niin kuin myös vakuutus, Martikaisen työkaveri, Uralilta kotoisin oleva Svetlana Pouchina, 26, lisää.

Anna Niemelä

 

Palkkatyöläinen 3.9.2002 nro 7/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)