vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

merkit2.jpg (10161 bytes)Ekologisen kuluttajan vaihtoehto

mine1.jpg (716 bytes)  – Teen tätä sen tunteen takia, että voin omalta osaltani vaikuttaa, sanoo vaatesuunnittelija ja toimitusjohtaja Anne Linnonmaa. Hän on kymmenkunta vuotta pyörittänyt ekologisia neuleita valmistavaa yritystään. Neuleiden raaka-aine, puuvilla, poimitaan käsin perulaisilla perheviljelmillä ilman tehotalouden keinolannoitteita, keinokastelua ja kuidun rikkovaa konekeräämistä.

Anne Linnonmaa. Kuva: HILKKA JUKARAINEN– Neuleeni on vaihtoehto kuluttajalle, joka ymmärtää, että hänen valinnallaan on globaalia merkitystä, selvittää Linnonmaa omaa filosofiaansa, henkilökohtaisten kokemusten ja tutkitun tiedon kautta syntynyttä. Lapsuuden allergiat Linnonmaa mainitseekin ekologisen ajattelunsa taustavaikuttajaksi. Mutta hän tunnustautuu myös maailmanparantajaksi.

Puuvilla tuodaan kaukaa Perusta, sillä tasaisemmilla seuduilla on jo aikaa sitten siirrytty tehotuotantoon, mikä vaikuttaa puuvillan laatuun.

– Perun puuvilla on pitkäkuituista ja puhdasta. Puuvillaa ei vuoristoisessa maassa voida poimia koneellisesti. Tasaisemmissa maissa on paljon siirrytty tehoviljelyyn, Perussa puuvillaa viljellään perinteiseen tapaan. Ostamme puuvillan noin 200 perheviljelmältä. Siellä lapset auttavat vanhempiaan, mutta käyvät myös normaalia koulua, joten lapsityövoimaa ei missään tapauksessa tiloilla käytetä. Maaperään ei lisätä teholannoitteita eikä puuvillaa poimita koneellisesti.

– Meidän pitäisi ymmärtää, että isot puuvillapellot esim. Venäjällä, Turkissa ja Kiinassa käyttävät valtavasti keinolannoitteita ja keinokastelua. Jos normaali yksi kasvukausi muutetaan viideksi, onhan siitä seurauksia.

Linnonmaa arvelee kuitenkin kuluttajien ostavan vaatteensa ennen kaikkea ulkonäön, ei niiden ekologisuuden vuoksi.

– Vaatteita ostetaan ensisijaisesti siksi, että ne ovat kauniita. Näissä vaatteissa peruslähtökohtana on design ja sitten tulee hinta-laatusuhde. Niillä kilpaillaan muiden tuotteiden kanssa. Vasta sitten tulevat ekologiset tekijät.

– Ihmiset alkavat vähitellen arvostaa ekologisia tekijöitä. Nyt jo annetaan arvoa sille, ettei vaate allergisoi. Vaatteiden valmistuksessa, myös alihankintana tehtävässä värjäyksessä, käytetäänkin tiukimpia standardeja, sellaisia joita yleensä suositellaan alle 2-vuotiaiden vaatteisiin. Tuotantoketju takaa puhtauden. Puuvillanpoimijat, jotka ovat tuotantoketjun alkupäässä, eivät ole altistuneet millekään myrkyille.

Puuvilla vaatii ammattitaitoa

Linnonmaan neuleet valmistetaan Mikkelissä, pari vuotta sitten hankitussa tehtaassa. Se työllistää tällä hetkellä 30 työntekijää ja firma on tehtaan ostamisen jälkeen kaksinkertaistanut liikevaihtonsa. Suomalaisten lisäksi neuleita ostetaan Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

Luottamusmies Ritva Tanninen Mikkelin tehtaalla selvittää pellavan kanssa työskentelyä. – Puuvillaneulos vaatii erilaista käsittelyä. Se käyttäytyy eri tavalla kuin muut materiaalit, koska siinä ei ole keinokuitua. Neulelaatta täytyy venyttää, jotta se olisi alusta alkaen oikean kokoinen. Sitä ei voi enää muokata samalla tavalla kuin villaa. Puuvillan neulominen ja leikkaaminen vaativat omanlaistaan ammattitaitoa. Hyvä puoli siinä on siinä, että se on puhdasta. Huono taas se, että pellava pölyää.

Eettiset pelisäännöt arkea

Työpaikalla keskustelu etiikasta ei ole tuntematonta. Ja SAK:laisista ammattiliitoista Teva lienee aktiivisimmin käynyt eettistä keskustelua esimerkiksi lapsityöstä.

– On sama, vaikka neuloisimme tuulipukuja, tärkeintä on työpaikka, kertoo Tanninen työntekijöiden kollektiivisen mielipiteen. Mutta on muitakin tärkeitä asioita. Kaikki työntekijät kuuluvat Tevaan ja tuntevat liittonsa eettiset näkemykset.

Ritva Tannisen puheesta kuuluu, että oman työpaikan eettinen ajattelu ohjaa jo omaakin ajattelua. Hänestä on tärkeää, ettei heidän käyttämäänsä puuvilla ole poimittu lapsityövoimalla.

Hilkka Jukarainen

Palkkatyöläinen 2.10.2001 nro 8/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)