vane.jpg (302 bytes)

ajan.jpg (4918 bytes)

Pääomasijoittajat tavoittelevat
suuria tuottoja

pt-vilkku.gif (216 bytes)  Industri Kapital järjestelee kemianteollisuutta

mine1.jpg (716 bytes)  Ruotsalainen pääomasijoittaja Industri Kapital ilmoitti ostavansa Kemiran. Se ei ollut Industri Kapitalin ensimmäinen ostos Suomessa. Pääomasijoittajia liikkuu muutenkin Suomessa etsimässä sopivia sijoituskohteita — ja rahoilleen kovaa tuottoa.

Pääomasijoittajat rahoittavat etenkin aloitus- ja kasvuvaiheessa olevia yrityksiä, joilla ei ole pankkilainoihin tarvittavia vakuuksia. Viime aikoina pääomasijoittajien rahaa ovat etsineet etenkin teknologiayritykset, joiden ainoa oma pääoma on ehkä ollut loistava liikeidea.

Mutta pääomasijoittajat ovat usein mukana kuvioissa myös, kun yrityksen johto ostaa firman tai sen osan itselleen tai kun tehdään isoja toimialajärjestelyjä. Industri Kapital esimerkiksi osti Kemiran juuri järjestelläkseen pohjoismaista kemianteollisuutta uuteen uskoon.

Pääomasijoittajien idea on yksinkertainen. He antavat rahaa yritysten käyttöön yleensä tulemalla osakkaiksi tai antamalla lainaa. Useimmiten pääomasijoittajat toimivat vähemmistöosakkaina. He tuovat mukanaan myös suhteita ja toimialan sekä liiketoiminnan tuntemusta. Monasti yrityksen rahoittamisessa on mukana useampia pääomasijoittajia jakamassa riskiä.

Pääomasijoittaja ei ole koskaan pysyvä omistaja. Se on mukana kehittämässä yritystä sovitun ajan. Kun se irtaantuu, se myy omistuksensa pois. Jos sijoitus on ollut onnistunut, yrityksen arvo on noussut ja sijoituksesta saa hyvän tuoton.

Vakuutus- ja eläkerahat pelissä

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen jäsenillä, joita on kaikkiaan 25, oli viime vuoden lopulla hallinnassaan kaikkiaan 13,1 miljardin pääomat. Tästä vajaat pari miljardia oli julkisten pääomasijoittajien, lähinnä Suomen Teollisuussijoituksen rahaa. Julkista rahaa sijoittavat myös SITRA ja Tekes.

Lisäksi Suomessa liikkuu runsaasti ulkolaisia pääomasijoittajia. Kun suomalaiset pääomasijoittajat tekivät viime vuonna n. 2,4 miljardin sijoitukset vajaaseen 300 yritykseen, niin koko Euroopan tasolla pääomasijoittajat laittoivat suomalaisiin yrityksiin rahaa n. 3 miljardia.

Pääomasijoittajien joukko on kirjava. Osa on pääomasijoitusrahaston taakse piiloutuneita yksityisiä sijoittajia. Suurimmat ovat sellaisia, jotka keräävät sijoituksia rahastoihinsa muilta, varsinaisilta sijoittajilta. Näistä tärkeimpiä ovat vakuutus- ja eläkeyhtiöt. Esimerkiksi viime vuonna Suomen pääomasijoitusyhdistyksen jäsenten keräämistä 3,3 miljardin uusista sijoituspääomista runsas miljardi tuli vakuutusyhtiöiltä ja runsaat puoli miljoonaa eläkelaitoksilta ja toinen mokoma julkisilta pääomasijoittajilta.

Suomessa on myös runsaasti alueellisia pääomasijoitusrahastoja, jotka sijoittavat omien alueidensa yrityksiin. Osaa valtionyhtiöiden yksityistämisrahoista sijoittavan Suomen Teollisuussijoituksen rahoista oli viime vuoden lopussa 92 miljoonaa sijoitettu suoraan yrityksiin ja 802 miljoonaa pääomarahastoihin.

Rahoille haetaan kovaa tuottoa

Pääomasijoittajat eivät yleensä kerro sitä, miten suuren tuoton he ovat kustakin sijoituksesta ovat saaneet. Ne ovat kuitenkin kovaa tasoa.

Suomen pääomasijoitusyhdistyksen kyselyn mukaan viime vuoden loppuun mennessä suomalaisten pääomasijoitusrahastojen keskimääräinen nettotuotto oli 28 pros. vuodessa. Parhaiten pärjännyt neljäsosa rahastoista tienasi lähes 60 prosentin vuosituoton. Suurimpia tuottoja keräsivät sellaiset rahastot, jotka olivat erikoistuneet johdon suorittamien yritysostojen rahoittamiseen.

Suomalaisten sijoittajien hyvää tiliä selittää myös se, että pääomasijoittajat ovat tienanneet hyvin viime vuosien pörssilistautumisista. Monien pörssiin tulleiden, etenkin teknologiayritysten omistajina on ollut myös pääomarahastoja.

Heikki Lehtinen

 

Industri Kapital
järjestelee kemianteollisuutta
alkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Industri Kapital on Euroopassa suuri tekijä. Sillä on käytössään pääomia yli 18 miljardia ja se on runsaan kymmenen vuoden aikana ostanut nelisenkymmentä yritystä. Joukkoon mahtuu iso rypäs suomalaisiakin jo ennen Kemiraa.

Kemira itse myi sille viime syksynä Tikkurilan sävytysjärjestelmätuotannon ja jätti itselleen maalien tuotannon. Nyt Kemiran uusi omistaja ilmoitti, että maalituotanto ei kuulu tuleviin ydinliiketoimintoihin.

Fortum puolestaan myi Industri Kapitalille Enermetin ja Neste Chemicalsin, joka nyt solahtaa samaan konsernin Kemiran kanssa. Vuonna 1996 Industri Kapital osti Metsä-Serlan kemian teollisuuden. Sen IK myi pois tänä kesänä.

Kaksi vuotta sitten Partek myi sille eristetuotantonsa, joka nyt toimii Parocin nimellä. Koneelta Industri Kapital osti vuonna 1994 nosturituotannon, joka myytiin pörssiin listaamalla 1996 KCI Konecranesin nimellä.

Palkkatyöläinen 2.10.2001 nro 8/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)