vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Tavoitteena nollata myös
työmatkatapaturmat

pi-nu.gif (132 bytes)  Vaarallinen työmatka
pi-nu.gif (132 bytes)  Työmatkaliikunta

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Vantaalla työtapaturmien määrät ovat lisääntyneet, näin myös työmatkalla tapahtuneet tapaturmat. Viime vuoden alustavien tilastojen mukaan sattui yli 600 työtapaturmaa kun vuoden 2004 tilastojen mukaan työtapaturmia sattui Vantaalla 589, joista 163 työmatkatapaturmia.

Työsuojeluvaltuutettu Hannele Karlin korostaa, ettei pienintäkään riskiä kannata ottaa. Useimmat työmatkatapaturmat ovat luikastumisia, kun tarkkaavaisuus on hetkeksi herpaantunut. Foto: HELI SAARELA– Työmatkatapaturmista suurin osa on liukastumisia, mutta vakaviakin työmatkaturmia sattuu. Tosin liukastumisia ei pidä ajatella pikkujuttuina, sillä nyrjähdykset ja luiden murtumiset johtavat joskus pitkiinkin sairauspoissaoloihin ja vuosien särkyihin. Niinpä meidän Kolme nollaa –kampanjan yhteydessä kiinnitetään entistä enemmän huomiota myös työmatkatapaturmien ennaltaehkäisyyn, toteaa työsuojeluvaltuutettu Hannele Karlin.

– Me räätälöimme työtapaturmien ehkäisemiseksi jokaiselle työpaikalle oman koulutuspaketin työpaikan tarpeiden mukaan. Jos jollain työpaikalla on useampia talvipyöräilijöitä, niin silloin puhutaan niistä ongelmista.

Vaarallisimpia tilanteita ovat Hannele Karlinin mukaan sellaiset, joissa autoilijasta tulee jalankulkija. Autoilijalla on lämpimät jalkineet ja kun niillä ottaa reippaan askeleen jäätiköllä, niin varmasti liukastuu. Usein autoilija myös unohtaa ottaa heijastimen taskusta tai sellaista ei edes ole.

– Toinen hirvittävän vaaralliseksi osoittautunut tilanne on bussiin juoksu. Siinä ei katsota ollenkaan jalkakäytävän liukkautta vaan yritetään ehtiä pysäkille. Myös talviliukkaalta pysäkiltä bussiin noustessa lipeää helposti.

Karlin korostaa, ettei varsinkaan talvikelillä kannata ottaa pieniäkään riskejä. Asennekasvatusta vaatii, ettei sisäjalkineilla lähdetä viemää roskia, vaikka matka olisi kuinka lyhyt. Vaaran paikat kannattaa tunnistaa.

Vähältä pititilanteet näkyviin

Vantaan kaupungin JHL:n työsuojeluvaltuutettu Hannele Karlin korostaa, että yksikin tapaturma on liikaa ihmiselle itselleen, lähipiirilleen ja työyhteisölle. Hänen mukaansa kannattaakin tehdä kaikki voitava myös työmatkalla tapahtuvien onnettomuuksien ehkäisemiseksi.

– Meillä on perinteisesti ilmoitettu työmatkatapaturmat, mutta nyt on Vantaalla alettu ilmoittaa myös vähältä piti –tilanteet, sillä niiden havaitseminen auttaa ennaltaehkäisyssä. Myös meille työsuojeluvaltuutetuille ilmoitukset tapaturmista tulevat nyt nopeammin kuin ennen, sillä ei ole järkeä saada juhannuksen eteensä tietoja talviliukkausonnettomuuksista. Näin voimme puuttua mahdollisiin epäkohtiin nopeammin.

– Vähältä piti –tilanteiden kirjaaminen on tärkeää, koska niillä voidaan helposti ennaltaehkäistä onnettomuudet. Useinhan joku mainitsee työpaikalla, että meinasi kaatua portaan edessä. Sitten toinen saattaa sanoa, että niin minäkin ja kolmaskin oli kompuroinut samassa paikassa. Tällöin on todellakin syytä lähettää joku katsomaan paikkaa, puhdistamaan lumet ja hiekoittamaan pihan ennekuin joku todella murtaa siinä jalkansa tai kätensä.

Aino Pietarinen

 

 

Vaarallinen työmatkaalkuun

  • Päivittäin tehdään yli 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa, jotka vievät aikaa keskimäärin tunnin.
  • Reilu puolet, jopa kaksi kolmasosaa työmatkoista hurahtaa henkilöautolla kuljettajana tai kyydissä. Pyöräillen ja kävellen kulkee työmatkansa noin kolmannes ja julkisilla kulkuneuvoilla vain noin 10 prosenttia.
  • Työmatkalla tapahtuvista vahingoista 55–60 prosenttia sattuu jalankulkijoille (kaatumisia ja liukastumisia) ja 25–30 prosenttia pyöräilijöille. Henkilöautolla kulkijoita vahinkoihin joutuvia on noin 10–15 prosenttia ja alle 5 prosenttia vahingoista sattuu moottoripyörällä, mopolla, linja-autolla, junalla tai raitiovaunulle matkustajille.
  • Puolet työkuolemista sattuu liikenteessä. Kodin ja työpaikan välillä kuolee keskimäärin 30 henkilöä ja työaikana liikenteessä 10 henkeä vuodessa.
  • Liikenteessä sattuneet työtapaturmat ovat usein vakavia ja ne ovat 2–6 kertaa kalliimpia kuin työpaikkatapaturmat.

 

Työmatkaliikuntaalkuun

  • Työmatkaliikuntaa voi lisätä helposti, sillä peräti 43 prosenttia henkilöautomatkoista on alle 5 kilometriä.
  • Säästöjä matkakuluissa, varsinkin autoilun kustannukset ovat nousseet. Vuosikustannukset 4 kilometrin työmatkalla ovat henkilöautolla noin 715 euroa, Helsingin joukkoliikenteessä 320 euroa, polkupyörällä 143 euroa ja jalkaisin 25 euroa (kenkien kuluminen).
  • Ruuhkat ja liikenteen ympäristöhaitat vähenevät.
  • Henkilöauton paikoitustilaan mahtuu yli 10 polkupyörää.
  • Kävelyllä tai pyöräilyllä etuja liikkujan terveydelle, kunto paranee ja tulee hyvä olo.
  • Terveyssuositus on noin 30 minuuttia liikuntaa päivässä, mikä tulee täyteen noin kolmen kilometrin kävelyllä tai 8–10 kilometrin pyöräilyllä.
  • Liikunta estää luukatoa, alentaa korkeaa verenpainetta, vähentää sepelvaltimotaudin, paksunsuolen syövän ja aikuisiän diabeteksen esiintymistä.

Palkkatyöläinen 28.2.2006 nro 2/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)