vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

"Paremmin elämme
kuin ennen"

Kontur-ydinvoimalatehdas tarjoaa
hyvät sosiaaliedut, mutta tilauspulassa myös lopputilejä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ensi katsomalta novgorodilaisella atomivoimaloiden komponentteja valmistavalla tehtaalla eletään kuin neuvostoaikoina: tehtaanjohtaja on ammattiyhdistyksen jäsen, sisääntuloaulassa on sankarityöntekijöiden kuvagalleria, työntekijät ansaitsevat enemmän kuin insinöörit ja niin ammattiliittokomitean puheenjohtajan kuin tehtaanjohtajankin työhuoneen seinällä roikkuu maan johtajan kuva.

Andrei Osipov ei moiti palkkaansa: 600 euroa kuukaudessa puhtaana käteen. Foto: ESA TUOMINENMutta silti Kontur–tehdas elää markkinatalouden aikaa. Läntisten työnantajien metkutkin osataan: hiljattain väkeä vähennettiin 300 henkeä. Enää tehtaalta ei saa leipäänsä kuin 700 työntekijää kun neuvostoaikana siellä ahersi 2 500 henkeä.

– Venäjällä ei ole moneen vuoteen rakennettu uusia atomivoimaloita. Siksi olemme olleet Kiinan ja Iranin tilausten varassa. Parhaillaan käymme tärkeitä tilausneuvotteluja ja olen luottavaisella mielellä, kertoo Konturin toimitusjohtaja Valeri Markov.

– Uusia tilauksia odotellaan. Onneksi työnantaja ei ole lähtenyt kaventamaan sosiaalietuuksia, vaikka viime ajat eivät olekaan olleet suotuisia, sanoo puolestaan tehtaan ammattiliittokomitean puheenjohtaja Tamara Markova.

Sukunimiensä yhtäläisyydestä huolimatta toimitusjohtaja ja ay-johtaja eivät ole sukulaisia. Eivät he kylläkään miellä itseään toinen toisensa vastustajiksikaan. He sanovat elävänsä "sosiaalisessa kumppanuudessa".

Hyvät sosiaaliedut

Yleisvaikutelma ydinvoimaloiden osia valmistavalla tehtaalla on siisti ja moderni. Kontur on selvästikin haluttu työpaikka: työntekijät ansaitsevat täällä keskimäärin 300 euroa puhtaana käteen kuukaudessa eikä palkkarästejä tunneta.

– Meillä on myös aivan kelvolliset sosiaaliedut, ammattiliittokomitean tomera puheenjohtaja Tamara Markova vakuuttaa.

– Tehtaalla on työpaikkalääkäri, hammaslääkäri ja fysioterapeutti ja heidän palvelunsa ovat ilmaisia. Työnantaja tukee lasten ja perheiden lomamatkoja sekä työpaikkaruokailua. Naisille ja miehille on kuntosali ja tehdas myöntää myös edullisia asuntolainoja henkilökunnalleen.

– Hautajaisavustus on kuukauden palkan suuruinen ja tasavuosia täyttäneitä muistetaan lahjoin.

Markova muistuttaa myös, että "sankarityöläiset" eli he, jotka ovat saaneet kuvansa sisääntuloaulan seinälle, palkitaan ylimääräisellä rahalla.

– Nämä sosiaaliedut on saavutettu viime vuosina vähittäin. Nyt työnantaja haluaisi jo niitä kaventaa, mutta me emme suostu. Mikä on saavutettu, siitä pidetään kiinni.

Palkat kasvaneet

Tamara Markova kertoo, että palkat ovat viime aikoina kasvaneet parinkymmenen prosentin vuosivauhtia. Kun Venäjän inflaatio on ollut 12 prosentin tasoa, ovat reaalipalkat nousseet Konturissa siis mukavasti.

Markovan palkan maksaa ammattiliittokomitea, joten hän voi työnantajasta riippumatta omistautua työntekijöiden etujen ajamiselle. Hänen lisäkseen ammattiosaston toimistossa työskentelevät sosiaalityöntekijä Galina Dimitrieva sekä kirjanpitäjä Galina Pahomova.

Noin 90 prosenttia tehtaan henkilökunnasta kuuluu ammattiliittoon. Myös tehtaanjohtaja on yhä ammattiosaston jäsen, vaikka hän ei kokouksiin osallistukaan.

– Se on tietenkin hullunkurista, mutta niin se nyt vain on, Tamara Markova siunailee.

Tehtaanjohtajalla on oma selityksensä jäsenyydelleen:

– Silloin kun neuvostojärjestelmä romahti, moni erosi ammattiliitosta. Minä halusin päinvastoin tukea ammattiliittoa. Niinpä minä jäin jäseneksi ja maksan aikamoisia jäsenmaksuja yhä.

Konturin modernin työstökoneen äärellä ahertaa Andrei Osipov, joka on jo kymmenen vuotta ollut saman työnantajan palveluksessa. Hän kertoo ansaitsevansa 600 euroa kuukaudessa. Myös Andrein vaimo on Konturin kirjoissa, mutta aputyöntekijänä hänen kuukausiansionsa jää vaivaiseen 150 euroon.

– Yhdessä kyllä pärjätään, Andrei Osipov vakuuttaa.

Osipovit asuvat kolmen huoneen ja keittiön asunnossa ja maksavat siitä kunnallisia maksuja 60 euroa kuukaudessa. Andrei ajelee 14 vuotta vanhalla Audi 80:llä. Kesälomansa Osipovit viettävät mökillään, joka ei kylläkään ole vielä valmis. Sauna sentään jo toimii!

Suomessa Andrei Osipov on käynyt – mustikoita keräämässä. Takavuosina hän poimi marjoja ja hankki näin lisäansioita perheelleen.

Ay-aktiivit säästettiin

Kun Konturista äskettäin vähennettiin 300 työntekijää, suostui työnantaja jalomielisesti käymään vähennettävien listaa läpi yhdessä ammattiliittokomitean kanssa. Tämä varmisti sen, että yhtään ay-aktiivia ei ollut lopputilin saaneiden joukossa.

– Toisaalta meidän lakimmekin takaavat sen, että ammattiliittokomitean jäsenen saa erottaa vain ammattiyhdistyksen luvalla, Tamara Markova muistuttaa.

Konturin ay-aktiivit ovat pyrkineet lisäämään ay-tietoutta erityisesti nuorten piirissä. Kun tehtaalle on palkattu uusia, nuoria työntekijöitä, on heille heti esitetty liittoon liittymistä. Siinä vaiheessa kaikki nuoret eivät ole edes tienneet, mikä se sellainen ay-liike oikein on.

Niin ay-aktiivit kuin tehtaanjohtajakin kehuvat yhdestä suusta, että parempia aikoja kohti ollaan menemässä.

– Joka haikailee neuvostoaikoja, niin häntä minä pyydän katsomaan meidän parkkipaikkaamme. Ennen vanhaan henkilökunnan autot veivät siitä vajaat puolet. Nyt parkkipaikka on täynnä ja sitä on jouduttu laajentamaankin. Eikö tämä kerro jotain, toimitusjohtaja Valeri Markov kysyy.

Esa Tuominen
Novgorod

Palkkatyöläinen 28.2.2006 nro 2/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)