vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

Venäjän talousnousu
näkyy Novgorodissakin

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Iso laiva kääntyy hitaasti, mutta niin vain näyttää käyneen, että Venäjä on saanut taloutensa vihdoin vankkaan nousuun. Tosin talouskasvua on vauhdittanut öljyn ja kaasun maailmanmarkkinahintojen nousu, mutta viime aikoina myös teollisuus ja palvelut ovat itänaapurissamme piristyneet selvästi.

Eivät ole enää kauppojen hyllyt tyhjillään Novgorodissakaan. Foto: ESA TUOMINENVenäjälle syntynyt vauraus näkyy parhaiten Moskovassa, Pietarissa sekä joillakin öljyntuotantoalueilla. Maaseudulla eletään vielä niukasti, mutta nyt näyttää siltä, että alueelliset keskuksetkin alkavat päästä kasvusta osallisiksi: parisataa kilometriä Pietarista etelään sijaitseva Novgorod on viime vuosien aikana muuttunut aivan silmissä.

– Suuri ansio Novgorodin kehityksestä kuuluu ulkomaisille investoijille. En tiedä, missä olisimme, ellei ulkomaisia firmoja olisi kaupunkiimme ja alueelle saapunut, tunnustaa Novgorodin kaupungin teollisuuspoliittisen osaston päällikkö Anatoli Teider.

Rohkeaa yrityspolitiikkaa

Vielä kymmenen vuotta sitten noin 200 000 asukkaan Novgorod oli pahasti jumiutunut jälkineuvostoliittolaisen pysähtyneisyyden aikaan. Kaupungin yleisilme oli harmaa eikä turisti tahtonut löytää esim. kunnollista ruokapaikkaa etsimälläkään.

Nyt kaupungin yleisilme on aivan toisenlainen. Keskustan taloja on saneerattu, julkisivuja maalattu, katuja korjattu. Kauppojen ja kahviloiden mainokset pistävät silmään. Uusia liikkeitä on avattu runsaasti ja niissä näyttäisi myös käyvän ostajia.

Neuvostoaikana Novgorodin teollisuus oli pitkälti lannoitteita valmistavan Acron-tehtaan varassa. Sillä oli peräti 70 prosentin osuus kaupungin teollisuustuotannosta. Acron on onnistunut myös uusissa oloissa hyvin ja tuottaa edelleen kaksi viidennestä kaupungin teollisuustuotannosta. Sen ohella kaupunkiin on syntynyt uusia, ulkomaisessa omistuksessa olevia tehtaita: australialaiset valmistavat savukerasioita, tanskalaiset makeisia ja veroparatiisiin rekisteröity firma on perustanut metallitehtaan.

– Neljästä suurimmasta teollisuuslaitoksestamme kolme on ulkomaalaisessa omistuksessa. Tämä kertoo investointipolitiikkamme onnistumisesta, Anatoli Teider vakuuttaa.

Niin Novgorodin kaupungin kuin sitä ympäröivän Novgorodin alueenkin investointipolitiikka on ollut erittäin yritysystävällistä. Ulkomaalaisia firmoja on houkuteltu lupaamalla byrokratiasta vapaata ja tasapuolista kohtelua. Yritykset ovat myös kuulleet kutsun: viime vuonna Novgorodin kaupunkiin investoitiin lähes 200 milj. euron edestä, mistä summasta kolmannes tuli ulkomaalaisilta yrityksiltä.

Työttömyyttä ei ole

Venäjän presidentti Vladimir Putin on asettanut maalleen tavoitteeksi kansantuotteen kaksinkertaistamisen kymmenessä vuodessa. Vaikka aikataulusta ollaankin jäljessä, ovat itänaapurimme talouden kasvuluvut kunnioitusta herättävällä tasolla: keskimäärin 7 prosentin talouskasvu hakee vertaistaan Euroopassa.

Samalla myös väestön reaalitulot ovat nousseet. Vaikka inflaatiota ei ole onnistuttu painamaan alle kymmenen prosentin, on se kuitenkin ollut vielä "siedettävällä" tasolla.

– Novgorodissa keskimääräinen kuukausipalkka on noin 250 euroa ja teollisuudessa se on yli 300 euroa. Se ei tietenkään kansainvälisessä vertailussa ole paljon, mutta luvut ovat vahvassa noususuunnassa, osastopäällikkö Teider kaupunginhallinnosta sanoo.

Työttömyys on Novgorodissa virallisten tilastojen mukaan 1,5 prosenttia, mikä Teiderin mielestä merkitsee käytännössä täystyöllisyyttä. Monella alalla vallitsee jopa työvoimapulaa. Novgorodiin ei ole tullut kovinkaan paljon laillisia tai laittomia siirtotyöläisiä, kuten esim. Pietariin, jossa rakentaminen pyörii pitkälti Kaukasian maista sekä Ukrainasta ja Valko-Venäjältä tulleen halpatyövoiman varassa.

Esa Tuominen
Novgorod

Palkkatyöläinen 28.2.2006 nro 2/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)