Pääkaupunkiseudulla on pulaa ammattitaitoisista ravintolakokeista, joten alalla ovat
työntekijän markkinat. Työtä on tarjolla ja vuokratyöntekijälle riittää alalla
tunteja sen verran kun jaksaa tehdä.
Vuokratyö elämänvaihe
"Minulle vuokratyö on sopiva elämänvaihe, mutta pettymyksiäkin on jo kertynyt.
Koko ajan on hyvä olla kaksi takaovea auki. Siis alan työpaikka tiedossa ja joku muu,
johon voi mennä, jos asiat eivät suju. Aina pitää tarkistaa palkkakuitit, sillä
virheet tuntuvat olevan alan tapa. Ensimmäiset kokemukseni vuokratyöfirmasta eivät
olleet kovin hyviä.
Olin töissä ison vuokratyöyrityksen kautta. Töitä riitti, mutta joka palkassa oli
pyöristysvirheitä parin euron verran. Eihän se ole kauhean paljon, mutta vuodessa
nämä pyristykset olisivat merkinneet minulle jo kymmenien eurojen menetyksiä. Enkä
ollut ainut, jonka palkkoja pyöristeltiin. Sitten ajattelin, että jos firma
palkkalistoilla on noin 15 000 työntekijää, niin parin euron pyöristykset tuovat
vuokrafirman kassaan jo 30 000 euroa kuukaudessa, meidän rahoja.
Pyöristysten lisäksi firman ja minut työllistänen yrityksen välit olivat vähän
liian läheiset, ne juonivat keskenään eikä suinkaan meidän työntekijöiden eduksi.
Kun minulle oli tulossa pikku leikkaus, niin jo vuokrafirmasta oli ilmoitettu yritykseen,
etteivät laittaisi nimeäni vuorolistoille. Sitten alkoi vaihe, että minulla kyllä oli
työvuorot, mutta nimeni ilmestyi listaan vasta kun tulin töihin. Ja kun nimeäni ei
ollut työlistalla niin silloin minulla ei oikeastaan ollut töitä eikä näin
sairaslomaakaan. Välillä kävi myös niin, että oli hälytetty turhaan töihin. Ei ole
kivaa herätä aamuneljältä ja mennä töihin vain kuulemaan ettei sinulle nyt sitten
olekaan vuoroa.
Tällä alalla pitää olla tarkkana työvuorolistojen kanssa ja ne pitää olla
kirjoitettu mustekynällä. Vain se takaa sairauslomat. Sitten minulle riitti tuo sekoilu.
Vaihdoin vuokrafirmaa. Nykyisestä vuokrafirmasta, joka sekin on iso yritys, ei minulla
ole valittamista. Nyt ovat vuorolistatkin tulleet ihan normaalisti kolmen viikon
välein."
Pomottamista tai hyvää kohtelua
"Työkohteetkin vaihtelevat. Ilmoittaudun aina ensin uuteen työpaikkaan
tiskivuoroon, sillä olen huomannut, että jos tiskit hoidetaan kunnolla, niin yleensä
muutkin työt ovat järjestyksessä. Vasta tämän kurkistuksen jälkeen ilmoittaudun
kokiksi. En osta sikaa säkissä, koska haluan oppia alan työt hyvin ja saada kunnollista
työkokemusta.
Vuokrakokin työpaikat voivat olla ihan laidasta ja toisesta. Työpaikkaan totuttelu
vie aina aikansa. Niissä ravintoloissa, joissa ei paljoa käytetä vuokratyövoimaa, on
kurjimmat olot työntekijälle. Niissä joutuu tekemään paskimmat vuorot, illat ja
kiireajat. Kaikki pomottavat. Vaikka tykkäänkin kiireestä, niin jatkuvat kiirevuorot
rassaavat. Sitten toinen ääripää saattaa olla ravintola, jossa käytetään paljon
vuokratyövoimaa. Siellä kohdellaan hyvin, jotta tulisin toistekin. Hyvistä
työntekijöistä halutaan pitää kiinni."
Paremmille palkoille vuokrafirmassa
"Ravintolakokeilla on hyvä työtilanne ja vakituisia paikkoja saisin ihan hyvin.
Ongelmana on kuitenkin se, että palkat ovat niin huonot, ettei pääkaupunkiseudulla
niillä asuntoja makseta. Toivoisin työvoimapulan näkyvän vähän palkkauksessakin.
Vuokratyössä saan noin euron parempaa tuntipalkkaa kuin vakituisessa työssä.
Lisäksi vakituiset eivät saa tehdä ylitöitä, joten en mitenkään voisi päästä
paremmille palkoille. Koska ylitöistä on maksettava korkeampaa palkkaa, niin niitä ei
anneta vakituisille vaan vuoroihin vuokrataan extraajat. Koska tarvitsen rahaa ja haluan
tehdä nyt paljon vuoroja ja sunnuntaita, joiden lisät ovat paremmat, niin nyt pääsen
parhaille palkoille vuokrafirmassa.
Tosin vuokrafirmoissakaan ei ylityökorvauksia tunnuta tuntevan, mutta tunteja saa ja
palkka on parempi. Ei minullekaan ole maksettu ylitöistä, eikä niistä tunnuta
maksettavan muillekaan.
Aina pitää tarkistaa palkkakuitit. Kun en kerran ehtinyt neljään viikkoon tarkistaa
kuitteja niin sinä aikana oli ruokarahoja otettu runsaasti ja tunteja puuttui.
Ruokarahoja tunnutaan alalla ottavan vähän niin kuin varmuuden vuoksi. Yhdeltä
työvuorolta oli vähennetty neljät ruokarahat. Vaikka olen kova syömään, niin en
minä nyt sentään nelinkertaisesti ole syönyt. Nykyisen vuokrafirman kanssa nämä
asiat voi selvittää. Sitten minulle tuli hyvityksiä 300 euroa. Se on hirvittävän iso
raha, joka olisi jäänyt maksamatta, jos en olisi tarkistanut palkkakuitteja.
Säilytän kaikki työvuorolistat ja palkkakuitit. Niitä tarvitaan viimeistään
sitten, kun lähden hakemaan ylityökorvauksia. Mutta sitä en voi vielä tehdä, kun aion
jatkaa vuokratöissä. Sitten pitää vaihtaa alaa tai vähintään kaupunkia
"
Vuokratyötä tekevän kokin kokemuksia kirjasi
Aino Pietarinen