vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Tampere innostui työsuhdematkalipusta

Kaupunki maksaisi puolet kuukausilipusta

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  - Ehdottomasti kannatettava ajatus. Kunhan sitten vain luodaan toimiva ja ennen kaikkea tasapuolinen järjestelmä. Näin kommentoi työnantajansa eli Tampereen kaupungin uusia työmatkakorvaussuunnitelmia JHL:n teknisten kuukausipalkkaisten pääluottamusmies Pentti Herranen.

– Joskus joudun itsekin ajamaan autolla töihin ja tiedän, mitä ne aamuruuhkat ovat. Jos porukka saataisiin enemmän käyttämään kaupungin busseja, niin se olisi kaikin puolin hyvä asia.

Herranen lupaa itsekin ostaa työnantajan tukeman työsuhdematkalipun kunhan sellainen saadaan käyttöön. Tampereen kaupunki haluaa olla yksi ensimmäisistä: se on varautunut käynnistämään uuden työmatkojen tukijärjestelmän huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien. Eikä kysymys ole kuulemma suinkaan mistään aprillipilasta.

Bussien käyttö vähentynyt

Tampereen bussipysäkeillä nähdään pian lisää odottajia kun työsuhdematkalipusta tulee totta. Foto: ESA TUOMINENTampereella on jo pitempään oltu huolissaan kaupungin sinisten bussien laskeneesta suosiosta. Entistä useammat ovat hypänneet oman auton rattiin työmatkoillaan. Tuloksena on ruuhkia ja yhä väkevämpiä pakokaasupäästöjä Tampereen taivaalle. Toisaalta bussilippujen hintaan on kerääntynyt korotuspaineita.

– Me teimme reilu vuosi sitten oikein selvityksen työsuhdematkalipusta. Yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa tehty tutkimus tuli siihen tulokseen, että jos työnantaja maksaisi puolet kausilipun hinnasta, niin moni jättäisi oman auton kotiin, kertoo kaupungin henkilöstöpäällikkö Kirsi Koski.

– Vastaava selvitys oli tehty jo sitä ennen pääkaupunkiseudulla ja siellä tultu siihen tulokseen, että työsuhdematkalippu on liian kallis järjestelmä. Me emme sitä uskoneet emmekä usko vieläkään.

Tampereen valtuusto on varannut suuren yksimielisyyden vallitessa tämän vuoden budjettiin miljoona euroa työsuhdematkalipun käyttöönottoa varten. Summan taustalla on laskelma siitä, että työsuhdematkalipun ostaisi noin 6 000 kaupungin palkollista, kun nykyään kausilippulaisia on noin 4 000. Kaupungin palveluksessa on yhteensä 16 000 henkeä, joista 13 500 on vakituisia.

– Jos näin moni vaihtaisi joukkoliikenteeseen, niin aamu- ja iltaruuhkat vähenisivät, ilma puhdistuisi ja kaupungin liikennelaitoksen tilinpäätöskin näyttäisi kauniimmalta, vakuuttaa Kirsi Koski, joka on aikaisemmin hankkinut tuntumaa joukkoliikenteeseen Tampereen liikennelaitoksen (TKL) palveluksessa.

Tasapuolisuus turvattava

Työsuhdematkalipun käyttöönottoa on Tampereella suunnitellut työryhmä, jossa on niin työntekijä- kuin työnantajapuolenkin edustus. Työntekijöitä edustava Pentti Herranen kertoo vieneensä tietoa uusista suunnitelmista ammattiosastonsa jäsenten keskuuteen.

– Palaute on ollut myönteinen. Siitä vain ovat monet huolestuneet, että kaikkia työntekijöitä pitää sitten kohdella tasapuolisesti.

Herranen muistuttaa, että osa kaupungin palkollisista tulee töihin naapurikunnista ja osa junalla jopa Toijalasta ja Vammalasta asti. Hänen mielestään junalla kulkijoille on korvattava VR:n kausilipusta vastaava määrä euroina kuin mitä kaupungin liikennelaitosta käyttävätkin saavat työnantajalta. Naapurikunnista tulevat voivat hankkia seutulipun, josta siitäkin on korvattava eurolleen sama määrä kuin TKL:n busseille kulkevillekin.

Joku on Tampereella arvostellut sitä, että työsuhdematkalippua ostamattomat jäävät kaupungin maksamaa tukea vaille. Tällaista arvostelua kaupunginhallinnossa ei ymmärretä. Jääväthän tuettuun työpaikkaruokailuun osallistumattomatkin tukea vaille eikä kukaan siitä ole valittanut.

Verottajan kanssa vielä väännetään

Suurimpana kantona kaskessa työsuhdematkalippua käyttöön otettaessa näyttää olevan verottajan toistaiseksi liian yleiselle tasolle jäänyt linjanveto. Verottaja on laskelmissaan lähtenyt siitä, että työnantaja maksaisi työsuhdematkalipusta 25 prosenttia, mutta Tampereen kaupunkipa haluaa korvata puolet. Tampereen malli olisi työntekijälle verotuksellisesti huonompi valtiovarainministeriön linjausten mukaan.

– Selvitystemme mukaan työnantajan osuuden pitää olla puolet, jotta porkkana olisi kunnollinen. Pienemmällä korvausprosentilla ei kovin moni työsuhdelippua hankkisi, arvelee Kirsi Koski.

Herranen on niin ikään huolissaan verottajan omaksumasta kannasta. Hän toivoo, että rahaministeriö ei tappaisi hyvää ajatusta verolinjauksillaan.

TKL:n kuukauden lippu maksaa nykyisellään 44 euroa, jolloin työntekijän maksettavaksi siis jäisi 22 euroa. Vastaavasti kolmen kuukauden lipun hinta on 115 euroa, josta työntekijä maksaisi 57,50 euroa.

Työsuhdelipusta tulee henkilökohtainen eli sillä eivät sukulaiset ja tuttavat voi ajella. Matkustamista ei kuitenkaan ole rajoitettu työmatkoihin, vaan lippua voi käyttää milloin vain ja mihin tarkoitukseen vain.

Tieto Tampereen pitkälle edenneistä suunnitelmista on kiirinyt jo muidenkin kuntatyönantajien korviin. Kirsi Koskelle on soiteltu ja kyselty, miten matkalippuasia olisi parasta hoitaa.

Esa Tuominen

Palkkatyöläinen 28.2.2006 nro 2/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)