vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Työmatkabussi on turvallinen vaihtoehto

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  – On tosi kätevää nousta bussiin kotikulmilta, ottaa vaikka pienet nokoset matkan aikana ja päätyä tehtaan portille ilman että tarvitsee huolehtia keleistä tai liikenteestä, toteaa työsuojeluvaltuutettu Juha-Pekka Siltala.

Tavallinen työpäivä alkaa hänellä kolmen vartin bussimatkalla kotikylästä Kerkkoosta Porvoon linja-autoaseman kautta Sköldvikiin. Matka tuntuu turvallisesta, kun ratissa on tottunut kuljettaja.

Juha-Pekka Siltala. Bussireitit on merkitty huolellisesti kartalle.  Foto: ISMO HENTTONEN– Bussissa on aikaisten aamuvuorojen aikana hyvin hiljaista, vahvistaa Guy Lehtinen. Hän toimii linja-autonkuljettajana Porvoon Liikenteellä, joka ajaa valtaosan teollisuusalueelle menevistä vuoroista.

Ilman busseja kaaos

Matkustajat, jotka nousevat bussiin matkan varrelta, näyttävät vain henkilökorttinsa. Matkan maksaa työnantaja.

– Tämä on kyllä ihan tavallinenkin vuoro, mutta tähän aikaan aamusta lähes kaikki matkustajat ovat teollisuustyöläisiä. Siinä mielessä tämä on helppo vuoro ajaa. Myöhemmissä vuoroissa kulkee myös koululaisia.

– Matkalla töistä kotiin on vilkkaampaa. Silloin saatetaan jutella päivän tapahtumista. Linja-autolla kulkemisessa on sosiaalinenkin puolensa, sanoo Siltala. Sekä hän että Lehtinen sanovat, että ajan mittaan oppii ketkä tulevat kyytiin miltäkin pysäkiltä. Jos joku puuttuu, vilkaistaan ympärille ja varmistetaan, ettei hän yritä juosta bussille viime hetkellä.

Mutta tämä koskee vain niitä, joilla on kiinteät työajat. Sköldvikin teollisuusalueella tehdään vuorotyötä ja monilla on vaihteleva työaika.

Se asettaa linja-autovuorojen järjestämiselle suuria vaatimuksia.

– Henkilöstökuljetusten järjestäminen Sköldvikiin on välttämättömyys. Jos kaikki tulisivat omalla autolla, tuloksena olisi täysi kaaos, korostaa käytännön vastuun liikenteestä kantava Pertti Gustafsson.

Sköldvikiin johtaa vain yksi tie, jonka on nieltävä kaikki kumipyörillä alueelle tuleva ja sieltä pois kulkeva liikenne. Varatie on toivelistan kärkipäässä, mutta se on toistaiseksi vasta suunnitteluvaiheessa.

50 bussia liikenteessä

Sköldvikin alueella toimii kymmenkunta teollisuusyritystä, joissa käy tällä erää töissä liki 3 000 henkeä. Tarkkoja lukuja siitä kuinka moni heistä käyttää busseja ei ole, mutta Gustafsson arvioi että noin puolet.

Varhainen aamu orvoon linja-autoasemalla. Työmatkabussi Sköldvikiin valmistautuu lähtöön. Foto: ISMO HENTTONENBussiliikenne on vilkkaimmillaan aamukuudesta yhdeksään ja kolmesta kuuteen iltapäivällä. Silloin alueella liikennöi noin 50 linja-autoa. Ne ajavat säännöllisiä vuoroja noin kymmeneltä lähiseudun paikkakunnalta. Busseja tulee muun muassa Helsingistä, Keravalta, Askolasta, Pukkilasta ja Porvoosta sekä lähikylistä kuten Gammelbackasta, Hamarista, Kevätkummusta ja Kerkkoosta. Myös vuorotyöntekijöitä varten on järjestettyjä bussiyhteyksiä, joskaan ei yhtä näppäriä. Valtaosan vuoroista ajaa Porvoon Liikenne, mutta mukana on myös muutama pienempi yritys. Vuosikustannukset pyörivät useissa sadoissa tuhansissa euroissa.

Henkilöstölle tämä on merkittävä etu, toteaa pääluottamusmies Toni Laiho Neste Oililta, joka suurin Sköldvikissä toimivista yrityksistä.

Tunnin matka rajana

Systeemillä on pitkä historia. Aiemmin bussimatkoista maksettiin pieni maksu. Lippuja sai lunastaa Nesteen huoltokonttorista. Mutta kun konttori lopetettiin, matkat muuttuivat maksuttomiksi. Laihon mielestä systeemi toimii suurimmaksi osaksi hyvin. Linjat on yritetty saada mahdollisimman kattaviksi. Ja jotta kaikki saataisiin toimimaan kaikkia tyydyttävällä tavalla, bussireittien suunnitteluun osallistuvat sekä työnantajat että henkilöstön edustajat.

– Istumme yhdessä kartta nenän alla ja piirrämme miten bussien pitää kulkea. Joka kerta kun työjärjestelyissä tapahtuu muutoksia, meidän pitää tarkistaa myös bussivuorot.

– Mutta ihan jokaiseen ympäristön pikkukylään ei tietenkään ole suoraa yhteyttä.

Joissakin tapauksissa matkoista voi siksi tulla aika pitkiä, kun bussit joutuvat keräämään matkustajia. Näitä reittejä sanotaankin Itä-Uudenmaan rengasmatkoiksi. Peukalosääntö kuitenkin on, ettei matka saa kestää yli tuntia.

– Jos on tehnyt kahdentoista tunnin työvuoron, kuten moni viikonloppuisin tekee, ei päivää enää halua pidentää pitkillä bussimatkoilla.

– Tärkeää on myös se, että liikenne on sovitettu työvuoroihin, sanoo Juha-Pekka Siltala. Kun on tehnyt kylmän talvipäivän töitä tuulisessa satamassa, kukaan ei halua seisoa kovin pitkään pysäkillä bussia odottelemassa.

Se että veroviranomaiset eivät myönnä matkavähennyksiä Sköldvikiin saakka niille, joille ei ole tarjolla suoraa bussiyhteyttä, on herättänyt jonkin verran närää.

– Verottajan mielestä voi matkustaa Porvooseen ja nousta sieltä Sköldvikiin menevään bussiin.

Hans Jern

Palkkatyöläinen 28.2.2006 nro 2/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)