vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Toimiva kylmänsuojavaate
on aina asukokonaisuus

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ei ole sama mitä tuuleen ja tuiskuun päälleen laittaa. Kylmävaate on tiedettä siinä missä varoitusvaate tai paloturvallinen vaatekin. Ja kun nämä kaikki vaatimukset pitää sovittaa yhteen, niin sekin onnistuu.

Tamperelainen Image Wear vaatettaa neljänneksen suomalaisista työvaatteen käyttäjistä. Se tekee ja suunnittelee vaatteita mm. Postille koko kirjon kesävaatteista talvipukuihin, virkapukuja VR:lle ja Rajavartiolaitokselle, joka tosin ei väreillä koreile, ja moneen muuhun työhön sopivia työ- ja suojavaatteita.

Kylmänsuojaa ja näkyvyyttä työmailla voi rakentaa Mari Kuukkalan mukaan myös talvitakilla ja erillisellä varoitusliivillä, jota Job Työasupalvelun myyjä Satu Aapa pitää käsissään. Foto: JYRKI LUUKKONENTekninen asiantuntija Mia-Mari Tuovinen kertoo, että työvaatepuolellekin on tulossa sporttipukeutumisesta tuttu kerrospukeutuminen.

– Toki tällainen työvaatekokonaisuus on kerralla ostettaessa kalliimpi kuin tavallinen talviasu, mutta kerrospukeutumiseen perustuvan työvaatteen käyttökausi alkaa kesän mentyä ja jatkuu pitkälle kevääseen, kun taas talvivaatteen käyttöaikaa on vain talvikausi.

Niin Tuovinen kuin tuotekehityspäällikkö Mari Kuukkula korostavat, että työvaatteisiin kyllä nykyään kiinnitetään paljon huomiota ja yritykset satsaavatkin niihin, mutta usein vielä kokonaispukeutuminen jää puolitiehen, sillä kylmävaate on aina asukokonaisuus. Urheilijat tietävät, että hyvän urheiluvaatteen alla pitää olla alusasu, joka hengittää. Työvaatepuolella tämä on hiljalleen tulossa.

– Saamme joskus palautetta, että kylmäasu ei pidä lämpimänä. Paljastuu, että alle on puettu vanha puuvillakerrasto, joka imee hien ja kastuu. Näin huhkimisen jälkeen tauon aikana ihoa lähinnä oleva kerros on märkä ja sitten varmasti tulee kylmä. Yritysten pitäisi hankkia myös sellaisia alusasuja, jotka siirtävät kosteuden seuraavaan kerrokseen, jotta iho pysyy kuivana. Vasta silloin kylmän suojavaatteella on merkitystä, korostaa Tuovinen.

Tyyppihyväksyttyjä ja testattuja vaatteita

Hyvältä työvaatteelta vaaditaan kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Siltä vaaditaan suojausta, se ei saa olla liian lämmin ja sen pitää hengittää. Mitoituksen pitää olla sellainen, että työnteko onnistuu vaivatta. Eikä olisi yhtään hassumpaa, jos vaate olisi vielä mukavan näköinenkin.

– Toimiva työvaate jopa helpottaa työntekoa ja vähentää sairauskuluja kun työntekijä ei vilustu märissä vaatteissa. Paras työvaate on sellainen asu ettei sitä huomaa. Silloin se toimii.

– Hyvä työvaate on tiedettä, kaikki materiaalit testataan ja lopuksi esimerkiksi kylmänsuoja-asu testataan ja tyyppitarkastetaan työterveyslaitoksella. Ja sitten me sitoudumme valmistamaan jokaisen vaatteen samalla tavalla. Kylmävaatteista, varoitusvaatteista ja paloturvallisista vaatteista löytyvät tarvittavat tiedot ja CE-merkintä, kertoo Tuovinen.

Tuulen ja kylmän pitävä ja kulutuksen kestävä

Mari Kuukkula puhuu mieluummin kulmänsuoja-asusta kuin työvaatteesta, koska vasta kokonaisuus alusasuista ja sukista työvaatteen uloimpaan kerrokseen takaa kylmänsuojan.

Vaatteen on uloin kerros materiaalista, joka ulkopuolelta kestää kulutusta ja sen sisäpuolella on vettä jonkin verran suojaava kalvo, joka ei kuitenkaan tee vaatteesta muovipussia. Kalvon ansiosta vaatteesta tulee myös tuulen pitävä.

Sitten vaatteessa on lämmittävä kerros ja sisimpänä vuori. Jos asu perustuu kerrospukeutumiseen, niin lämmittävä kerros on irrallinen, esimerkiksi vetoketjulla asuun liitettävä. Sitten kylmäasuun mietitään myös välikerros ja alusasu, jotka täydentävät asukokonaisuuden. Mutta väärin valitulla alusasulla usein vesitetään kylmäasun toimivuus.

Saman työvaatteen pitää yhä useammin palvella montaa eri tarkoitusta. Esimerkiksi rakennuksilla tarvitaan talvella kylmänkestävyyttä ja samalla vaatteen pitää olla varoitusvaate. Tosin sen korvaa vielä usein varoitusliivi. Sitten esimerkiksi hitsaajan asianmukainen työvaate on vielä paloturvallinen.

– Nämä kaikki pitää huomioida työvaatteen suunnittelussa. Sertifioitujen vaatteiden materiaalit on testattu. Heijastinten sijainnit on määritelty ja paloturvallisuuden vaatimukset on täytettävä, Tuovinen korostaa.

– Näin työvaatteelle tulee hintaa, mutta kunnon työasu on järkevä hankinta ja kokonaistaloudellisempi, jos sillä estetään yksikin työtapaturma tai sairauspäiviä, muistuttaa Kuukkula.

Aino Pietarinen

Palkkatyöläinen 8.11.2005 nro 9/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)