vane.jpg (302 bytes)

nettivinkit.jpg (2754 bytes)

Näin verotetaan henkilöstöetuja

pi-nu.gif (132 bytes)  Liikuntaa saa tukea vapaasti
pi-nu.gif (132 bytes)  Joukkoliikenne-etu tekeillä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Palkan lisäksi tai palkan osana monille työntekijöille maksetaan ns. luotoisetuja. Tavallisin on ravintoetu. Työntekijä saa työmaaruokalassa ruoan alennettuun hintaan tai hänelle annetaan lounaskuponkeja tai -seteleitä tietty määrä kuukaudessa.

Toiseksi suosituin luontoisetu on puhelinetu. verotus.gif (9174 bytes)
Lisäksi työntekijälle voidaan myöntää luontoisetuna autoetu, autotallietu, asuntoetu ja täysihoitoetu. Näistä rahapalkan lisäksi tai osana palkkaa tulevista eduista työntekijä maksaa veroa.

Työntekijän saamat luontoisedut selviävät tilinauhasta. Jo työsopimusta solmittaessa luontoiseduista kuuluu kertoa työntekijälle ja ne tulee kirjata sopimukseen.

Verohallitus vahvistaa joka vuosi erikseen luontoisetujen verotusperusteet.

Luontoisetujen lisäksi työnantaja voi myöntää henkilöstölleen muita henkilöstöetuja: tietoliikenneyhteydet, liikunta- ja kulttuurisetelit. Nettietu ja liikuntaseteli ovat työntekijöille verovapaita tietyin työnantajaa sitovin ehdoin. Sen sijaan esimerkiksi työnantajan tarjoama vapaa-ajan vakuutus, viikkosiivous tai sairaan lapsen hoitopalvelu verotetaan täydestä arvostaan.

Ravintoedulla tiukat rajat

Työnantaja ei voi tukea työntekijöidensä ruokailua mielin määrin, mikäli siitä aiotaan saada verohyötyä. Ateriointia voi tukea vain välittömien kustannusten ja niiden arvonlisäveron verran. Loput kustannukset jäävät työntekijän maksettaviksi. Työntekijä voi saa ravintoedun vain kotimaan työssäolopäiviltä.

Työnantaja voi tukea yhtä ateriaa 4,80–8,00 eurolla. Tällöin työntekijää verotetaan ravintoedusta 4,80–6,00 euron perusteella. Tosin sairaaloissa, kouluissa, päiväkodeissa ja muissa vastaavissa laitoksissa ravintoedun arvona pidetään 3,60 euroa aterialta. Päiväkotilasten, oppilaiden ja muiden hoidettavien ruokailun yhteydessä edun arvo on 2,88 euroa. Työntekijät maksavat veroa ravintoedun arvosta.

Myös hotelli- ja ravintola-alan henkilökunnan ja lentohenkilöstön lennon aikana saaman ravintoedun arvoksi päätetty 4,08 euroa aterialta.

Autoetu arvokkain?

Veromäärillä arvioiden auto- ja asuntoetu ovat arvokkaimpia luontoisetuja.

Autoedun verotusarvo määräytyy ensinnäkin sen mukaan, onko kyseessä vapaa auto-etu vai auton käyttöetu. Vapaassa autoedussa työnantaja maksaa myös polttoaineet. Toisekseen etu arvotetaan auton iän mukaan ja kolmanneksi ajokilometrien perusteella. Kilometrien sijaan veroa voidaan maksaa verohallinnon antamalta kiinteältä arvolta. Tosin ennen vuotta 1992 käyttöön otettujen autojen verotusarvo määräytyy ajokin iskutilavuuden ja ajokilometrien mukaan.

Esimerkiksi tänä vuonna käyttöön otetun auton verotusarvo on 1,4 prosenttia auton uushankintahinnasta ja lisäksi 250 euroa tai 16 senttiä kilometriltä kuukaudessa.

Asunnon ikä vaikuttaa

Asuntoedun arvo vaihtelee asunnon valmistumisvuoden ja neliöiden mukaan. Jos asunto on peruskorjattu, valmistumisvuodeksi katsotaan asunnon korjausvuosi.

Arvokkainta verottajan mukaan on asua pääkaupunkiseudulla ennen vuotta 1961 rakennetussa asunnossa. Sen verotusarvoksi katsotaan 121 euroa ja 7,61 euroa neliömetriltä kuukaudessa.

Muualla maassa edun verotusarvo putoaa mitä vanhemmasta asunnosta on kyse. Esimerkiksi vuonna 1984 valmistuneesta talosta asuntoedun arvo on 74 euroa plus 4,78 euroa neliöltä kuukaudessa.

Asuntoedun verotusarvoa pudottaa, jos työntekijä itse maksaa asunnon lämmityskuluja.

Nettiyhteydet verovapaita

Jos työntekijän luontoisetuihin kuuluu puhelinetu, siitä joutuu maksamaan veroa 20 euroa kuukaudessa. Etu kattaa yksityiset puhelut ja tekstiviestit. Työsuhdepuhelin on eri asia. Koska sitä ei ole tarkoitettu yksityiskäyttöön, siitä ei makseta veroakaan.

Työnantajan järjestämää Internet-yhteyttä on pidetty viime vuoden alusta alkaen työhön kuuluvana välineenä. Myös yhteyden yksityiskäyttö on säädetty verovapaaksi.

Lisäksi työnantajan työntekijän käyttöön antamat tietokonelaitteistot ja -ohjelmat ovat verovapaita. Jos työnantaja on antanut työntekijän omistukseen laitteiston ja ohjelmistoja, niistä kuuluu maksaa veroa.

Henkilöstöeduista palkitsemiskeinoina työministeriön sivuilta www.mol.fi>julkaisut>Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2004

  • Etujen verotuksesta tarkemmin www.vero.fi>asiasanat>luontoisedut

 

Liikuntaa saa tukea vapaastialkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Liikuntaseteli ovat työntekijälle verotonta etua, jos työnantaja tarjoaa samansuuruisen edun koko henkilöstölle.

Työntekijöiden perheenjäsenet eivät saa käyttää liikuntaseteliä eikä sillä voi maksaa urheilukilpailujen sisäänpääsymaksuja. Seteli on tarkoitettu tavanomaiseen ja työntekijän harrastamaan liikuntaan. Työnantaja saa käyttää liikuntaseteleihin yhtä työntekijää kohden verovapaasti korkeintaan 200 euroa vuodessa.

Sen sijaan erilaisissa kulttuurilaitoksissa ja -tapahtumassa käytettävä työnantajan tarjoama kulttuuriseteli on tänä ja ensi vuonna veronalainen etu.

 

Joukkoliikenne-etu tekeilläalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Ensi vuoden alusta työnantaja voi maksaa työntekijänsä työmatkat joukkoliikenteessä ja saada siitä verohyötyä. Tarkoituksena on vähentää yksityisautoilua.

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmien mukaan neljännes lipun hinnasta olisi verovapaata. Ministeriön mukaan joukkoliikennelipusta tulisi palkan osa.

Nyt työnantajan kustantamat työsuhdeliput verotetaan työntekijältä täydestä arvostaan.

Palkkatyöläinen 8.11.2005 nro 9/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 9/2005

PT:n  9/05 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Ulkotyö
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit

Henkilöstöetujen verotus