vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Virkeää hommaa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kuulas syyspäivä, punaiset posket ja mahdollisuus tehdä työtänsä ulkona. Kuulostaa hienolta yhtälöltä. Anne Lindholm-Mattila ja Sirpa Pirinen-Stürmer vahvistavat päätelmän.

Lindholm-Mattila ja Pirinen-Stürmer valmistuivat viitisen vuotta sitten ensimmäisinä oppisopimuskoulutuksen käyneinä kartoittajina Vantaalla. Siitä saakka he ovat työskennelleet Vantaan kaupungin läntisen piirin kartoittajina ja kaikesta päätellen ilmeisen toimivana työparina.

Anne Lindholm-Mattila säätää takymetrin lukemia Sirpa Pirinen-Stürmerin pidellessä prismasauvaa. Foto: HELI SAARELAKartoittajan työ on luonteeltaan sellaista ettei se onnistu ilman säännöllistä toimiston oven sulkemista takanaan. Jota kuinkin päivittäin naiset pakkaavat takymetrinsä, linjasauvansa ja lukuisat muut työssä tarvittavat mittauslaitteet ja suuntaavat maastoon.

- Työnkuvamme on monipuolinen. Pakollisten sisä- ja paperitöiden lisäksi teemme ulkona maastokartoituksia, sijaintikatselmuksia, tonttien lohkomisia, rakennusten merkitsemisiä ja karttojen täydennyksiä. Puhelinluetteloiden kartat tehdään esimerkiksi meidän mittauksiemme pohjalta, Pirinen-Stürmer selvittää.

Ulkotyön osuuteen kokonaistyöajasta vaikuttaa kulloinkin meneillään olevan projektin luonne.

- Voimme näppärästi sopia milloin olemme ulkona ja milloin sisällä, koska työskentelemme kahden hengen tiiminä. Yleensä vietämme noin puolet tai jopa 60 prosenttia työajasta ulkona, toisinaan jopa koko päivän, Lindholm-Mattila puolestaan jatkaa.

Ammatinvaihtajia molemmat

Molemmat myöntävät, että osa nykyistä ammatinvalintaa oli mahdollisuus päästä toisinaan haistelemaan ulkoilmaa – myös työaikana ja työhön liittyen.

Sirpa Pirinen-Stürmer työskenteli alun perin tyystin toisella alalla, keittiöpuolella. Hän joutui ammatinvaihdon eteen saatuaan käsiinsä pahan ihottuman. Hänen maanmittausalalla työskentelevä veljensä kannusti pyrkimään kartoittajaksi.

- Tässä työssä on parasta sen vaihtelevuus ja todellakin se, että saa olla ulkona. Ulko- ja sisätyö tasapainottavat toisiaan, hän toteaa.

Lindholm-Mattila työskenteli ennen kartoittajan oppisopimuskoulutusta Vantaan kaupungilla siistissä sisätyössä kartanpiirtäjänä vuodesta 1984 alkaen.

- Jossain vaiheessa äitiyslomien jälkeen tuli tunne, että tätäkö tämä nyt sitten on; istumista kahdeksan tuntia sisällä tietokoneen edessä. Kun sain mahdollisuuden kouluttautua kartoittajaksi, en epäröinyt hetkeäkään, hän sanoo.

Varusteet kunnossa

Säiden haltijallehan ei tunnetusti voi mitään. Tänä kesänä ja syksynä se on kuitenkin ollut suosiollinen ulkotöiden tekijöille.

- Ei voi valittaa. On ollut upea syksy ja työn ulko-osuudesta on saanut nauttia toden teolla, Pirinen-Stürmer ja Lindholm-Mattila kiittävät.

- Talvella voi satunnaisesti harmittaa, kun oikein pyryttää ja on kylmä. Toisaalta meillä on kyllä hyvät varusteet.

Eu-kriteerit täyttävän vaatetuksen he saavat työnantajalta, joka myös hoitaa vaatteiden ja varusteiden huollon. Omiakin vaatteita on lupa käyttää. Ainostaan heijastava, värikäs liivi on pakollinen suojavaruste.

Plussan puolella

Kartoittajat toteavat kuin yhdestä suusta tunnustetun tosiasian, että kaikissa töissä on niin hyviä kuin huonojakin päiviä. Heidän työhönsä voi kuitenkin ilman epäilyksen häivää liittää positiivisen leiman. Etenkin suotuisilla ilmoilla.

- Viihdymme työssämme. Iso osa työn mielekkyyttä syntyy siitä, että pääsee itse vaikuttamaan työn tekemisen käytäntöihin. Ja jos joskus ulkona oleminen alkaa rassata, meillä on mahdollisuus siirtyä sisätöihin. Näillä näkymin ei kuitenkaan lähitulevaisuudessa. On tämä vaan sen verran virkeämpää hommaa, he sanovat.

Saija Heinonen

Palkkatyöläinen 8.11.2005 nro 9/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)