Ay-toiminnan imu on parin viime vuosikymmenen mittaan hyytynyt pahasti, kertoo
äskeinen Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimus. Sama on ay-liikkeessäkin tietysti havaittu
ja vastalääkkeeksi tarjoiltu lisää paikallisia sopimuksia. Työpaikkojen aktiiveja
ajatus ei juuri elähdytä.
Ei innosta, kuittaa HK Ruokatalon Vantaan tehtaan pääluottamusmies Pasi
Koliseva, 35.
Eikä Koliseva ole penseyksineen suinkaan yksinäinen vastarannan
kiiski.
Juuri viime joulun alla, tuoreen tupo-paperin siunauksen jälkeen valmistunut SAK:n
luottamusmieskysely myötäilee hänen ajatuksinaan.
Kyselyyn lokakuussa 2004 vastanneista yli 300 luottamusmiestä selvä enemmistö oli
valmis panemaan jäitä talokohtaisten intoilijoiden hattuun.
Paikallisten sopimusten määrän kasvu pysähtyi ehkä jo pari vuotta sitten, polki
paikallaan seuraavan vuoden ja väheni jo viime vuonna, selvityksestä ilmenee.
Käänne, jos se pysyy, on sikäli merkittävä, että luottamusmieskyselyin seurattu
paikallisten sopimusten määrä oli kasvanut SAK:n kentässä 1990-luvun puolivälin
jälkeen jatkuvasti.
Kolisevan mielestä työpaikkojen sopimusvastuun lisääminen voi tuoda vain
marginaalisesti uutta aktiiviväkeä ay-remmiin.
Monet tekevät vuorotyötä, meilläkin yhdeksän kymmenestä, ja työajat
kirjavoituvat yleensäkin, työtä pitää tehdä kiihtyvällä vauhdilla, jokaisella
palkollisen omalla minuutilla on nykypäivänä monta ottajaa, heittelee Koliseva syitä
ay-toiminnan anemiaan.
Hupin siivellä jokunen uusi
Jos rivijäsenet ovatkin suhteessa ay-rientoihin vähän kuin ellun kanat, asialliset
hommat ainakin Vantaan lihatehtaalla hoidetaan.
En epäile hetkeäkään, etteikö meillä porukka toimi ja luottamusväkeä
täysin palkein tue, kun tarvetta tulee. Tuolit ovat aina tiukassa työhuonekunnan
kokouksessa, jos asioiden hoito työnantajaan päin rupeaa tökkimään.
Vantaan HK:ssa ruokatyöntekijöitä on tällä haavaa runsaat 400. Heitä ja 700:aa
muuta lihatuotteiden valmistajaa yhdistää pääkaupunkiseudulla Elintarvikeliiton osasto
5, joka tunnetaan paremmin Juhani Arvonpoika Hautalan luotsaamana
"Lihavitosena".
Osaston johtokuntaan kuuluva Koliseva sanoo, että vitonen saa esimerkiksi
aluejärjestön ay-päiville yleensä parinkymmenen hengen porukan liikkeelle ja liiton
kesätilaisuuksiin ainakin tuplasti sen.
Osaston kala- ja sieniretket, samoin kuin nuorten risteilyt tekevät myös
kauppansa ja innostuupa sitä kautta jokunen uusi kasvokin ay-vastuuta kantamaan.
Pääluottamusmiehen mukaan Vantaan ruokatalossa ylintä työntekijävaltaa käyttää
vähintään kaksi kertaa vuodessa kokoontuva työhuonekunnan yleisistunto, joka
näyttää kaapin paikan keskeisissä kysymyksissä myös luottamusmiehille.
Meillä työhuonekunta on muun muassa torjunut sekä lauantaityön että
vuokratyövoiman käytön.
Ruuat tehdään omalla, täysaikaisella väellä. Muutamia "ressuja"
eli ekstraajia yhtiön kirjoissa kuitenkin on. Liittoon kuuluvat käytännössä kaikki,
eikä ay-jäsenyys, kun sen järkevästi perustelee, ole ihmisille mikään ongelma.
"Uudistus" yli 60 vuoden takaa?
Niin Suomen kuin Euroopankin työnantajat ovat jo vuosia kuuluttaneet, että
tulevaisuudessa kaiken pitää joustavuuden, globalisaation, rakennemuutoksen jne. tähden
olla paikallista eli lokaalia.
Tällä tulokierroksella tämä näkemys tuli kirjatuksi oikein tupovihkosen
sivuillekin, kun eri alojen liitot saivat kuluvaksi vuodeksi selvitettäväkseen,
millaisin paikallisin ratkaisuin talokohtaista sopimista mm. tuottavuudesta, työajoista,
tulospalkkioista, ulkopuolisen työvoiman ja alihankinnan käytöstä, työllisyydestä ja
elinkeinopolitiikasta voitaisiin lisätä.
Liha-alaa tupoteksti ei koske, mutta se, mitä Vantaan HK:ssa on paikallisesti sovittu,
on Kolisevan mukaan pyritty pitämään työehtosopimuksen raameissa.
Me olemme liikkeellä yleensä parempien palkkojen perässä, työnantaja on
viime aikoina painanut päälle varsinkin tuottavuuden ja kannattavuuden nimissä. Lindlin
kaltaisten kaupan halpaketjujen hiostus tuntuu jo elintarvikeduunarin niskassakin
selvästi.
Koliseva sanoo, että heillä solmittavien talokohtaisten muokkauksessa avainrooli on
niillä työntekijöillä, joita sopimus likeisimmin koskee. Ennen paperin hyväksymistä
se käytetään yleensä vielä liitossa tarkastuksessa.
Jos pienet porukat rupeavat työpaikoilla sooloilemaan sopimuksia ilman
työehtokirjan ohjausta, päädytään hyvin nopeasti mahalaskuun ja palataan yli 60
vuoden taakse koko tes-järjestelmän kanssa. Emme kai tämmöistä 'uudistusta' voi olla
tukemassa, vaikka työnantaja sitä kauniisti kauppaakin.
Mainettaan joustavampi
Elintarvikeliitto kulkee työmarkkinoilla änkyrän ja rautakangen maineessa, mutta
kumminkaan paikallisten sopimusten kohdalla se ei pidä paikkaansa.
Kun Kairinen, Uhmavaara ja muutama muu tutkija Turun yliopistosta
selvitti tupon 1997 toimeksiannosta paikallisen sopimisen tilaa, elintarvike sijoittui
sopimusten yleisyydessä neljänneksi paperin, kemian ja metallin jälkeen. Lisäksi
tavallisin syy jättää joku kysymys paikallisesti sopimatta oli, ettei kumpikaan
elintarviketyön osapuoli nähnyt siihen tarvetta.
Turun tutkimuksessa hieman päälle neljännes elintarvikkeen työnantajista halusi
paikallissopimuksia roimasti lisää. Työntekijöistä lisäys kävi reilulle
viidennekselle.
Työehtosopimuksen ohjaavaa merkitystä talokohtaisissa korostettiin molemmin puolin.
Paperissa joka toinen työnantaja halusi lisätä paikallisia kontrahteja erittäin
paljon, duunaripuolen halut rajoittuivat joka neljänteen.
Turun tutkimuksessa talokohtaisten sopimusten vähentämistä paperin ja elintarvikkeen
palkollisista kannatti vajaat 10 prosenttia. SAK:laisista luottamusmiehistä lisäykselle
pani kampoihin kolmisen kertaa suurempi sakki ja kannatuskin ylsi vain puoleen Turun
luvuista.
Nyt päällä olevan tupon mukaan Turun tutkimus uusitaan tämän ja ensi vuoden
aikana.
Eero Kosonen