vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

Tulevaisuuden ay-liikkeen
oltava moniarvoinen

Uusi maailmanjärjestö perustetaan
toukokuussa 2006

pi-nu.gif (132 bytes) VAKL, MTL, CSC-ACV, FGTB, CGSLB

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Belgialainen ay-johtaja Luc Cortebeeck, 55, puhuu perusteellisesti ja mielellään arvoista. Tärkeimmät kohdat hän alleviivaa tai kehystää vilkkaasti käyvillä käsillään. Savolaissaarnaajasta mies eroaa kuitenkin ja ainakin siinä, että vastuu ei jää kokonaan kuulijalle.

Yksilöllisyyttä ja moniarvoisuutta korostavana aikana nuoret vierastavat poliittista agitaatiota, selittää Luc Cortebeeck oman järjestönsä menestymistä jäsenhankinnassa. Foto: HILKKA JUKARAINENCortebeeck näet myös vastaa puheistaan, sen on käytäntö osoittanut.

Reilut 30 vuotta sitten ay-liikkeen palkolliseksi päätynyt Cortebeeck on johtanut jo viitisen vuotta Belgian suurinta ay-keskusjärjestöä ACV-CSC:tä, joka erotukseksi sosialistijärjestöstä nojaa vanhaan kristilliseen tai katolilaiseen ay-perinteeseen. ACV-CSC:ssä on yli 1,5 miljoonaa jäsentä, kun sen sosialistisessa rinnakkaisjärjestössä FGTB:ssä jäseniä on noin miljoona.

Belgian ay-liike on menestynyt muita keskieurooppalaisia ja naapurimaiden järjestöjä paremmin, sillä järjestäytymisaste on niitä huomattavasti korkeampi, noin 60 pros. ja jäsenmäärät ovat edelleen kasvussa. Parhaiten päälukuaan on kasvattanut juuri ACV-CSC.

Mutta Luc Cortebeeck on myös kristillisen maailmanjärjestön MTL:n varapuheenjohtajia. Lähinnä kehitysmaiden ay-liikkeitä kokoavassa Maailman työn liitossa suuri länsieurooppalainen järjestö ja sen puheenjohtaja ovat voimatekijöitä ja Cortebeeck henkilönä sen kiistattomia johtohahmoja.

Kun MTL ja toinen maailmanlaajuinen, huomattavasti suurempi VAKL yhdistyvät noin vuoden kuluttua, Cortebeeck on huolissaan siitä, miten MTL:n ääni ja arvot kantavat uuden järjestön sisällä.

– Yhdistymispäätös ei ole ollut meille helppo. Prosessiin on liittynyt hyvin suuri tunnelataus, hän kertoo kulissien takaisista tunnelmista.

Hän muistuttaa myös, että MTL on erityisesti kehitysmaiden ay-liikkeiden järjestö. Se on vahva Länsi-Afrikan maissa, osassa Latinalaista Amerikkaa ja joissakin Aasian maissa. Myös niiden piirissä on hyväksyttävä yhdistymisajatus. Cortebeeck kertookin, että asiaa on puitu useammankin kerran yhdessä jäsenten kanssa, ja palavereissa on tullut esille paljon pelkoja.

Liikettä liikkeeseen

VAKL mielletään pienemmässä MTL:ssä suurten teollisuusmaiden tai pikemminkin suurten valtioiden järjestöksi. Keski-Euroopassa ei pienellä järjestöllä ole paljoakaan jalansijaa, poikkeuksena kuitenkin Belgia.

Cortebeeck korostaa, että MTL ja sen jäsenet odottavat, että niitä erilaisuuksista huolimatta kunnioitetaan tasaveroisina ay-kumppaneina. Hän on itse miettinyt paljon arvoja ja lomillaan pannut niitä myös paperille. Hän on pyrkinyt kiteyttämään sellaiset keskeiset periaatteet ja arvot, joita tulevan uuden järjestön on noudatettava.

Cortebeeckin katekismuksen perusasioita ovat toiminnan riippumattomuus ja demokraattisuus. Uuden järjestön on oltava myös - kuten MTL:kin on ollut - moniarvoinen, solidaarinen ja tehokas.

Moniarvoisuus on Cortebeeckin saarnassa keskeinen asia. Hän muistuttaa, että MTL:ssä ja hänen omassa liitossaan ACV-CSC:ssä on muitakin kuin kristittyjä jäseniä, nykyisin hyvin paljon myös muslimeja. Hän myös naureskelee, etteivät he suinkaan käy kaikki kirkossa. Moniarvoisuus tarkoittaa myös sitä, että ketään ei saa syrjiä minkään ominaisuuden perusteella.

Tehokkuudella hän sanoo tarkoittavansa sitä, että tulevaisuuden ay-liikkeen on osattavat kampanjoida ja sen pitää tuntua ja näkyä yhteiskunnassa.

– Ei ay-liike voi olla pelkkä sopimus- tai lobbausjärjestö. Sen tulee näkyä arkipäivässä, kaduilla ja netissä ja sen tulee hankkia uusia kumppaneita.

Uusia kumppaneita voivat olla mm. Oxfam, kansainvälinen kehitysyhteistyöjärjestö, Greenpeace -ympäristöjärjestö ja Amnesty -ihmisoikeusjärjestö.

Uusi EAY näytti mallia

Ongelmista huolimatta Cortebeeck pitää uuden maailmanjärjestön perustamista välttämättömänä. MTL ja VAKL ovat jo melko pitkään tehneet hyvää yhteistyötä, tosin vain tapauskohtaisesti mm. ILOssa ja sovittaessa yhteisestä politiikasta Maailmanpankin, valuttarahaston IMF:n tai kauppajärjestön WTO:n suuntaan. Mutta entistä tiiviimpään yhteistyöhön järjestöjä on ajanut globaali maailmantalous ja monikansallisten yritysten laajentuminen entisestään.

Cortebeeck ei halua henkilöidä asioita, mutta sanoo kuitenkin, ettei yhdistymiseen oltu aikaisemmin valmiita. Moneen kertaan tehty heitto, jossa MTL:n odotettiin sulautuvan VAKL:iin ei saanut koskaan kannatusta pienemmässä järjestössä.

Yhdistymisajatus lähti kuitenkin etenemään hyvin nopeasti, kun VAKL:n uusi pääsihteeri Guy Ryder ehdotti Euroopan ay-keskusjärjestön kokouksessa Prahassa 2003 kokonaan uuden yhteisen järjestön perustamista. MTL:n pääsihteeri Willy Thys vastasi siihen hyvin nopeasti myönteisesti.

Omalta osaltaan VAKL on jo päättänyt asian virallisestikin joulukuussa 2004, ja MTL tulee tekemään oman päätöksensä kuluvan vuoden lokakuussa. Uusi yhteinen järjestö perustetaan Cortebeeckin mukaan toukokuussa 2006. Kokouksen paikkaa ei ole vielä päätetty.

Eräänä olennaisena asiana yhdistymistä ajatellen Cortebeeck pitää EAY:ssä, Euroopan ay-keskusjärjestössä saatuja hyviä kokemuksia. Hän puhuu "vanhasta EAY:stä" ja "uudesta EAY:stä." Kristillisen perinteen ay-liikkeelle EAY tuntui olevan aluksi liian yksipuolinen. Ratkaisevasti moniarvoisempaan suuntaan ja Cortebeeckin mielestä uudenlaisen EAY:n suuntaan kehitys alkoi kulkea vuonna 1991, jolloin italialainen Emilio Gabaglio astui remmiin pääsihteerinä. Itsekin kristilliseen ay-perinteeseen nojaava Gabaglio lisäsi järjestöväen luottamusta EAY:hyn. Cortebeeck kiittääkin EAY:n jo eläkkeelle jäänyttä pääsihteeriä siitä, että hänen kokemuksensa ja myös arvovalta olivat käytettävissä myös MTL:n ja VAKL:in yhdistymistä valmisteltaessa.

Hilkka Jukarainen
Bryssel

 

  • VAKL, Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liito
    (engl. ICFTU) perustettiin 1949. Jäseniä siinä on 148 milj. yli 150:stä maasta. VAKL syntyi kylmän sodan seurauksena, kun demokraattiset ay-järjestöt alkoivat erota Maailman ammattiyhdistysten liitosta MAL:sta. Nykyisin MAL on menettänyt merkityksensä. (www.icftu.org)
  • MTL, Maailman työn liitto
    (engl. WCL) perustettiin 1920. Se edustaa lähinnä kristillistä (katolilaista) ay-liikettä, jolla on vahva jalansija kehitysmaissa, mutta vain muutamassa Länsi-Euroopan maassa (Belgia, Italia). MTL:ssä on 144 jäsenjärjestöä noin 110:stä maasta. Henkilöjäseniä sillä on 26 milj. (www.cmt-wcl.org)
  • Belgian ay-keskusjärjestöjä ovat CSC-ACV
    (Confederation des Syndicats Chretiens - Algemeen Christelijk Vakverbond) joka perustettiin alun perin jo 1886. Jäseniä siinä on noin 1,6 milj. Belgian työväenpuolue perusti vain hieman myöhemmin 1898 toisen ay-järjestön, joka on nykyisin noin miljoonajäseninen FGTB (Federation Generale du Travail de Belgique). Kolmas keskusjärjestö on lähinnä liberaaleihin nojaava CGSLB (Centrale Generale des Syndicats Liberaux de Belgique), jossa on noin 217 000 jäsentä.

 

Palkkatyöläinen 1.3.2005 nro 2/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 2/2005

PT:n etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Ay-liike kansan-
     liikkeenä

vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta

Tulevaisuuden ay-liikkeen oltava moniarvoinen

vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit