vane.jpg (302 bytes)

nettivinkit.jpg (2754 bytes)

Näin vähennät viinan käyttöä

pi-nu.gif (132 bytes) Viina vei työpaikan
pi-nu.gif (132 bytes) Juo maltillisesti

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työikäisistä 10–15 prosenttia käyttää alkoholia paljon, kaikkiaan alkoholin suurkuluttajia on noin 600 000. Joka kahdeksas suomalainen on varttunut perheessä, jossa on käytetty alkoholia tuntuvasti. Määrä on kasvussa, sillä alkoholin käyttö on lisääntynyt viina-alen myötä.

SAK:n ja Elämäntapaliiton ohjelmalla www.alkoholiohjelma.fi halutaan ehkäistä alkoholihaittoja työelämässä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alkoholin käyttöön puututaan nykyistä aikaisemmin ja että hoitoonohjaus saataisiin yleiseksi tavaksi.

Päihteiden käytön vähentämiseen tähtäävästä hoitoonohjauksesta sovitaan työpaikalla työntekijöiden ja työnantajan kesken. Malleja hoitoonohjaussopimuksesta voi kysyä omalta ammattiliitolta.

SAK:n ja Palvelutyönantajien PT:n (nyk. Elinkeinoelämän keskusliitto) hoitoonohjaussuosituksessa on malli hoitoonohjaussopimuksesta. Työmarkkinakeskusjärjestöt neuvottelevat parhaillaan, miten tätä vuodelta 1975 peräisin olevaa suositusta uusitaan.

Nopea puuttuminen tepsii

Työterveydenhuoltoa on neuvottu kysymään potilaidensa alkoholin käytöstä samalla tavoin kuin heidän kolesterolistaan tai tupakanpoltostaan. Tähän on perusteet: Alkoholisairaudet ja -myrkytykset ovat suomalaisten toiseksi yleisin kuolinsyy. Miehillä ykköstilalla on sepelvaltimosairaus, naisilla rintasyöpä. Vuosittain alkoholisairauksiin ja -myrkytyksiin kuolee noin 1 500 kansalaista.

Sosiaali- ja terveysministeriössä toivotaan, että peräti joka viides alkoholin suurkuluttaja saataisiin vähentämään juomistaan, kun lääkäri puuttuu siihen ajoissa. Yhdysvalloissa menetelmästä on saatu hyviä tuloksia.

Alkoholin käytön rahallista vaikutusta työterveyden tai työkyvyn ylläpitoon, työturvallisuuden ja työn tuottavuuteen ei ole tutkittu. Toisaalta tiedetään, että promille alkoholia veressä lisää onnettomuusriskin viisinkertaiseksi, kaksi prosenttia kymmenkertaiseksi.

Elimistö turtuu alkoholiin

Miehet joivat kymmenen vuotta sitten 75 prosenttia Suomessa kulutetusta alkoholista. Nykyisin naisetkin ovat lisänneet juomistaan.

Mitä useammin alkoholia käyttää, sen vaikeampi on tulla humalaan, sillä elimistö tottuu alkoholiin. Niinpä alkoholisti voi vaikuttaa melko selvältä jopa kolmen promillen humalassa.

Suurkuluttajilla verenpaine voi nousta, ja maksa-arvot muuttuvat huonommiksi. Viinan jatkuva käyttö näkyy ennen pitkää, sillä alkoholi tärvelee mm. ihmisen unen. Ihmisen mielenterveydelle tärkeä unien näkeminen loppuu pitkällisen alkoholin käytön seurauksena. Masennus on tavallista alkoholisteilla. Hyvin pitkä viinanjuonti pilaa pysyvästi tasapainoaistin ja käsien yhteistoiminnan.

Normaalimies voi turvallisesti juoda enintään seitsemän pulloa keskiolutta, nainen viisi pulloa. Jos olutta kuluu miehellä enemmän kuin 24 pulloa ja naisella enemmän kuin 16 pulloa viikossa, puhutaan suurkuluttajista.

 

Viina vei työpaikanalkuun

Työntekijä oli yhtiön päihdeongelmaisten hoitoonohjauksessa. Hän oli saanut luvattomien poissaolojen takia varoituksia ja hänet oli lomautettu kurinpidollisista syistä. Työnantaja purki työsuhteen, kun työntekijä ei ilmoittanut ajoissa, ettei hän tule vuoroonsa.

Oikeudessa työntekijää puolustettiin mm. sillä, että hänellä oli alkoholista aiheutuva sairaus. Samalla muistutettiin, että työnantajan antama varoitus ja varoitusluontoinen lomautus olivat vanhentuneet.

Työtuomioistuimen mukaan työnantajalla oli oikeus purkaa työsuhde.

Työsopimuslain mukaan työnantaja voi purkaa työsuhteen, jos työntekijä vakavasti lyö laimin työsuhteen velvoitteita.

Työsopimuslaki www.finlex.fi ja tuomio kohdasta TT:2005-4.

 

Juo maltillisestialkuun

Alkoholin käyttöä voi vähentää itse juomistilanteissa. Väkevän sijasta kannattaa nauttia mietoja juomia tai ainakin laimentaa väkeviä alkoholijuomia. Pieniä huikkia juoden ei tule yhtä nopeasti humalaan kuin muuten.

Käsi kannattaa välillä irrottaa lasista ja illan aikana voi juomisen sijasta tehdä jotain muuta, esimerkiksi heittää tikkaa tai tanssia. Alkoholipitoisten juomien välillä voi nauttia vissyä tai limsaa.

Lisää vinkkejä juomisen vähentämiseen saa A-klinikkasäätiön sivulta www.paihdelinkki.fi.

 

Palkkatyöläinen 1.3.2005 nro 2/05

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 2/2005

PT:n etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Ay-liike kansan-
     liikkeenä

vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Nettivinkit

Alkoholinkäyttö