vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Liittojen hallinto
vankasti ikämiehillä

Yli 50-vuotiaat suurin ryhmä,
naiset menettäneet edustustaan

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Keski-ikä on selvästi noussut ja naiset menettäneet lievästi asemiaan tämän vuosikymmenen alkuvuosina SAK:n liittojen hallituksissa. Valtuustoissa ja edustajistoissa sekä ikä- että sukupuolijako toteutuu jo paremmin. Kuitenkin kehitys on mennyt päinvastaiseen suuntaan, mihin SAK:n edustajakokous 2001 tasa-arvopäätöksillään pyrki.

Kaikkiaan 361 hallituspaikasta suurimman, 192 jäsenen ryhmän muodostavat 50—59-vuotiaat, kymmenen vuotta nuorempien joukkoon kuuluu 127 jäsentä, mutta 30—39-vuotiaisiin enää 29. Luvut viittaavat jopa voimakkaaseen rytinään, kun uutta verta lähivuosina liittojen johtoon virtaa.

Naisia liittojen "ministereistä" on yhteensä 78 eli vajaa 22 pros., mikä on 1,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin 1990-luvun lopussa. Jotta naisten hallitusedustus vastaisi heidän 46 pros. osuuttaan SAK:n jäsenistä, heitä pitäisi olla neljännes lisää.

SAK:n jäsenpalveluosaston keräämien tietojen perusteella edustustaan hallituksissa ovat 1990-luvun loppuvuosiin nähden menettäneet 30—50-vuotiaat 7 prosenttiyksikön verran ja sitä lisänneet 50—59-vuotiaat 5 prosenttiyksiköllä. Hallitustuoleista yli 50-vuotiaiden alla on nyt noin 55 pros.

Missä nuoret?

Valtuustojen ja edustajistojen jäsenissä sukupuoliedustus toteutuu paremmin, mutta jää kuudenneksella ihanteen alle. Hallitusten tavoin keski-ikä näissäkin elimissä on noussut ja valta vankasti yli 50-vuotiaiden käsissä. Edustustaan ovat kasvattaneet paitsi iäkkäimmät, myös nuorempien joukko. Sen sijaan 30—50-vuotiaiden sakki on kutistunut 12 pros.

Viidennes SAK:n jäsenistä eli vajaat 200 000 on alle 30-vuotiaita. Heidän edustuksensa hallintoelimissä on hitusen tällä vuosikymmenellä tehdyissä valinnoissa kasvanut, mutta esim. 361 hallituspaikasta heillä on 5, kaksi PAMissa ja yksi Metallissa, Puussa ja SEL:ssa.

Valtuustojen yli 900 jäsenestä nuorta polvea edustaa 25, pääosa heistä PAMin naisia.

Sitten 1980-luvun alun hallintoelimissä on noustu yksi 10 vuoden ikäporras ylemmäs. Parikymmentä vuotta sitten niin hallitusten kuin valtuustojenkin tuoleja miehittivät tiuhimmin 40—49-vuotiaat ja vankasti myös heitä 10 vuotta nuoremmat. Nyt näiden keskiportaiden edustus on valunut yli 50-vuotiaille.

Missä naiset?

Autokaupan Akua mukaan laskematta kaikissa SAK:n liittojen hallituksissa naiset ovat jäsenosuuteensa nähden aliedustettuina.

Akun jäsenistä kolmannes on naisia, mutta hallituksen jäsenistä heitä on miltei joka toinen. Edustajistossa Aku-naisilla on 10 pros. yliedustus.

Jäsenten sukupuolijakoon nähden roimimmin aliedustettuina hallituksissa naiset ovat Viestinnässä 40:llä, Merimies-Unionissa 38:lla, Postissa 35:llä, VAL:ssa 30:llä, SEL:ssa 25:llä ja PAMissakin 20 prosentilla.

1996 lähtien maskuliinisuus on lisääntynyt mm. Kemian, Metallin, Postin, Puun, Viestinnän ja VAL:n hallituksissa, vähentynyt SEL:ssa ja Tevassa ja pysynyt muissa liitoissa suunnilleen ennallaan.

Valtuustoissa sukupuoliedustus on lähempänä jäsenkuvaa ja toteutuu melko tarkasti mm. AKT:ssä, Kemiassa, Metallissa, PAMissa, Puussa, Rakennusliitossa ja Tevassa.

Mihin ikään tai kumpaan sukupuoleen liittojen hallinnot kallistuvat, riippuu tietysti perimmältään siitä, mitä jäsenet äänestyslippuihinsa kirjoittavat. Niissä liitoissa, joissa liittokokous ja valtuusto on korvattu edustajistolla, mahdollisuudet vaikuttaa hallinnon kokoonpanoon ovat kuitenkin pienemmät kuin perinteisissä organisaatioissa.

Eero Kosonen

Palkkatyöläinen 4.6.2003 nro 5/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)