vane.jpg (302 bytes)

ymma.jpg (3469 bytes)

www.tasa-arvo.fi

 

Syrjinnästä suunnitteluun

pi-nu.gif (132 bytes) Linkki tietopankkiin

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Tasa-arvovaltuutetun toimiston ylläpitämillä sivuilta saa rautaisannoksen siitä, miten tasa-arvoa voi edistää ja miten se tällä hetkellä jaksaa. Lainopillisen ohjeistuksen lisäksi sivuilla on rutkasti käytännön tietoa.

Eniten hyötyä on tiedostoista "ohjeita ja neuvoja" sekä "lainsäädäntö". Jälkimmäisessä on mm. vuonna 1987 voimaan astunut tasa-arvolaki kokonaisuudessaan sekä sen kevytversio. Samalla muistutetaan, miksi lakia yhä tarvitaan. Esimerkiksi kolmannes suomalaisista työskentelee alalla, jossa vähintään 90 prosenttia työntekijöistä on samaa sukupuolta. Vajaa kymmenen prosenttia suomalaisista on aloilla, joilla miehiä ja naisia on suunnilleen saman verran.

Tasa-arvovaltuutetulla on syrjintäepäilyissä laajat oikeudet saada tietoa viranomaisilta, paljastuu tiedoston kohdassa tasa-arvolain valvonta. Lisäksi hän voi suorittaa työpaikalla tarkastuksen, jos työnantajan epäillään rikkovan tasa-arvolakia.

Häirintä ja syrjintä

Tuorein tasa-arvodirektiiveistä koskee etenemistä työelämässä. Koko direktiivin saa esiin klikkaamalla, jolloin päätyy Euroopan yhteisöjen virallisen lehden sivuille europa.eu.int.

Direktiivissä selvitetään tarkoin termit välillinen ja välitön syrjintä, häirintä ja sukupuolinen häirintä. Häirintää on sukupuoleen liittyvä "ei-toivottu käytös, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan kyseisen henkilön arvoa ja tällä tavoin luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri". Sukupuolinen häirintä on samanlaista, mutta se on luonteeltaan "sukupuolista käytöstä".

Tasa-arvosivujen kohdasta ohjeita ja neuvoja kerrotaan, että myös härskit puheet on sukupuolista häirintää. Siellä annetaan vinkkejä, miten toimia häirinnän lopettamiseksi.

Selvitys ja hyvitys

Syrjityksi itseään epäilevää opastetaan yksityiskohtaisesti, miten edetä asiassa. Ensin pitää pyytää työnantajalta kirjallinen selvitys menettelyn perusteista.

Sivuilla muistutetaan, että myös välillinen syrjintä on kielletty. Esimerkiksi jos työtehtävässä vaaditaan työaikajoustoja, se käytännössä estää pienten lasten huoltajia hakeutumasta tehtävään.

Työntekijällä on oikeus vaatia työnantajalta hyvitystä, jos häntä on syrjitty työelämässä. Ohjeissa kerrotaan, että hyvitystä voi hakea myös useampi työntekijä yhdessä. Hyvitys on korvaus loukkauksesta. Sen lisäksi syrjitty voi hakea esim. vahingonkorvausta.

Syrjintää ei ole heikommassa asemassa olevan sukupuolen suosiminen, jos sillä parannetaan tasa-arvoa, raskaana olevien tai synnyttäneiden suojelu eikä asevelvollisuuden säätäminen vain miehille. Myöskään erilainen kohtelu ei ole syrjintää, jos sukupuoleen liittyvä ominaisuus on työn kannalta ratkaiseva ja oikeutettu.

Työkaluja ja tuomioita

Ohjeissa on työnantajille ja muillekin tukeva opas siitä, miten tasa-arvoa edistetään työpaikalla. Tasa-arvosuunnittelu –kohdasta löytyy linkki tasa-arvon työkalupakkiin, jossa on tarkat vinkit siitä, mitkä tekijät kannattaa ottaa suunnittelussa huomioon. Tasa-arvosuunnittelu on tehtävä työpaikoilla, joissa työskentelee säännöllisesti vähintään 30 työntekijää. Sivuilla todetaan, että parempi yksi konkreettinen tavoite kuin liuta kauaskantoisia toiveita.

Lähtösivun reunassa on linkki tasa-arvovaltuutetun toimistoon. Siellä on esillä valtuutetun lausuntoja syrjintäepäilyistä. Mukana ovat vain sellaiset, joilla katsotaan olevan yleisempääkin merkitystä tai jotka ovat ensimmäisiä lajissaan.

Lisäksi sivulla on oikeuden päätöksiä, mm. kaksi korkeimman oikeuden päätöstä pätkätöistä. Euroopan yhteisön tuomioistuimen päätöksistä mukaan on valittu ne, joilla on merkitystä Suomessakin. Yhden mukaan samapalkkaisuuden pitää koskea kaikkia palkan osia.

Lähtösivulta pääsee myös tasa-arvoasiain neuvottelukuntaan, josta löytyy linkki mm. miesjaoston vielä vaatimattomille kotisivuille.

Kannattaa myös käydä kurkistamassa Ruotsin tasa-arvotoimiston sivuille www.jamombud.se/. Siellä on runsaasti kiinnostavaa materiaalia ruotsiksi ja englanniksi. Sieltä löytyy myös työnarvioinnin tueksi valmis tietokoneohjelma ja siihen liittyvää materiaalia. Tästä julkisesta ohjelmasta saattaisi olla apua työyhteisöille työnarviointien toteuttamisessa.

 

Linkki tietopankkiinalkuun

www.tasa-arvotietopankki.fi

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Tasa-arvovaltuutetun ajassa -kohdassa kerrotaan mm. mielenkiintoisesta tietopankista. Sivuilla on kaikenlaista vertailutietoa miehistä ja naisista mm. maakunnittain.

Pankissa on paljon tietoa työelämästä ja työttömyydestä. Ne saa esiin kohdasta tilastot. Sieltä löytyvät myös tiedot eläketulojen jakautumisesta sukupuolen mukaan.

Yli 65-vuotiailla miehillä eläke oli vuonna 1999 keskimäärin 12 780 euroa vuodessa. Naiset saivat tyytyä vuodessa 9 940 euroon.

Lähimpänä naisten ja miesten eläkkeet olivat toisiaan Etelä-Pohjanmaalla, jossa naisten eläke oli 80,4 prosenttia miesten eläkkeistä. Erot olivat isoimmat Ahvenanmaalla, jossa naisten eläke oli vain 64,9 prosenttia miesten eläkkeistä.

hava500.jpg (350 bytes)

2.7.2003 lehdessä esittelyssä
www.kuluttajavirasto.fi

Palkkatyöläinen 4.6.2003 nro 5/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 5/2003

PT:n 5/2003 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Tasa-arvo
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Tilastot
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) Ymmällä

Tasa-arvo sekä syrjinnästä suunnitteluun