vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)ruoka.gif (6559 bytes)

Globaali kurina kuriin

mine1.jpg (716 bytes)  Suomessa pullistutaan entistä suuremmiksi, syödään valikoiden ja etsitään helpompia tapoja valmistaa ruokaa.

Samaan aikaan nälkää näkee maailmassa noin 800 miljardia ihmistä. 96 prosenttia nälkäisistä on kehitysmaissa, mutta ongelma ei rajoitu ainoastaan sinne. Rikkaissa teollisuusmaissa elää kymmeniä miljoonia köyhiä ihmisiä, jotka kärsivät aliravitsemuksesta. Yhdysvalloissa heitä on maan viranomaisten mukaan 31 miljoonaa, vaikka maa on maailman suurin elintarvikkeiden tuottaja.

Kansainvälisen nälän poistamiseksi 50 suomalaista kansalaisjärjestöä aloitti helmikuussa ruoka-aika-kampanjan. Ammattiliitoista kampanjassa ovat mukana PAM, KTV ja SEL.

– Tässä kampanjassa PAM on mukana lähinnä tukimielessä, ei aktiivisena toimijana. Ruokaan liittyvää kehitysyhteistyötä teemme IUF:n ja Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kautta. Terveellinen ruoka on jokaisen perusoikeus ja ruoanmyyjän ammattitaitoa on tietää mistä se on peräisin, ja kuinka se on tuotettu, PAM:in kansainvälisten asioiden sihteeri Petra Hyvärinen kertoo.

Ruoka-aika-kampanjassa halutaan kiinnittää huomiota ruokavalintojen kansainvälisiin vaikutuksiin ja muistuttaa, että jokainen suomalainen voi olla omalta osaltaan mukana poistamassa, tai aiheuttamassa nälkää. Kuluttajaa lähellä tuotettu ruoka tai reilun kaupan tuotteet ovat yksinkertaisia keinoja vaikuttaa globaaliin ruokajärjestelmään.

Nälkä onkin poliittinen kysymys, eikä suoraan ratkaistavissa teknologian tai uusien, tehokkaampien viljelymenetelmien avulla. Nälkää ei voida poistaa yksinomaan lisäämällä ruoantuotantoa, vaan se vaatii perustavanlaatuisia muutoksia niihin tapoihin, joilla maailmassa tuotetaan ja kaupataan ruokaa.

Kansainvälisissä kauppapoliittisissa neuvotteluissa esimerkiksi Maailman kauppajärjestö WTO:ssa maataloustuotteisiin pätee samanlainen kaupan vapauttamisen tavoite kuin vaikkapa öljyyn, kivihiileen tai autoihin. Peruselintarvikkeet ovat kuitenkin ihmisille elinehto. Useimmissa kehitysmaissa ruoantuotanto ja maatalous ovat kansantalouden perusta, ja ne työllistävät suurimman osan väestöä suoraan tai epäsuorasti.

Palkkatyöläinen 2.7.2002 nro 6/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)