 
Lihava miljoona
Maailma on
historiansa aikana nyt ensimmäistä kertaa kummallisesti jakaantunut: nälkää näkeviä
on yhä paljon kuin lihavia, eli runsas miljardi.
Suomen nälkäisistä ei tarkkoja tietoja ole olemassa. Vähemmän
heitä kuitenkin on kuin se miljoona meikäläistä, jonka tiedetään kärsivän
merkittävästä ja jopa sairaalloisesta lihavuudesta ja siitä seuraavista vaivoista.
Ihminen lihoo tankatessaan ruokaenergiaa enemmän kuin kuluttaa.
Kalorimatematiikassa tämä sääntö on yksinkertainen, mutta elävässä elämässä,
makkaratarjousten, pikaruokien, kahvipullien, limppareiden ja kokkikisojen tulituksessa
vaikea toteuttaa.
YHÄ USEAMPI HALUAA
SYÖDÄ TERVEELLISESTI
Joka toinen pulska
Suomalaisten mielipöperöt
Suomalaiset
syövät aiempaa terveellisemmin: rasvan ja suolan käyttö on vähentynyt ja kasvisten,
hedelmien ja marjojen lisääntynyt. Silti keskivertopopsijan ruokaympyrässä on yhä
korjaamista. Viljaa ja muita kasvikunnan tuotteita pitäisi syödä nykyistä enemmän ja
rasvan ja suolan käyttöä vähentää edelleen.
Koulutus, terveys ja ruokatottumukset käyvät käsi kädessä. Koulutetummat syövät
terveellisemmin ja sairastavat vähemmän kuin vähemmän koulutetut ikätoverinsa.
Erityisesti naisilla koulutus näkyy ruokavaliossa.
Suomalaiset saavat ruuastaan aiempaa vähemmän energiaa, keskimäärin 2 7002
800 kcal päivässä. Silti läskien määrä lisääntyy tasaista tahtia: suomalaisista
yhä useampi on ylipainoinen.
Kotitaloudet käyttävät noin 14 prosenttia kulutusmenoistaan elintarvikkeisiin,
vuonna 1990 osuus oli pari prosenttia suurempi. Tästä huolimatta ruokaa kannetaan kotiin
aiempaa enemmän. Ristiriitaa selittää osaltaan elintarvikkeiden hintojen lasku viime
vuosikymmenellä.
Ravintolaruokaa suomalaiset eivät suosi. Kotitalouksien menoista vain noin neljä
prosenttia uppoaa kodin ulkopuoliseen ruokailuun.
Broileria ja rasvatonta maitoa
Suomalaisten jääkaapeista löytyy entistä enemmän tuoreita kasviksia, juustoja,
jogurtteja, virvoitusjuomia, broilerin lihaa ja erilaisia eineksiä. Pakastimessa tilaa
vievät marjat ja erilaiset perunatuotteet. Jauhokaapin koko on pienentynyt, eikä
sokeriakaan kulu entiseen tahtiin.
Suomalaiset ovat edelleen maito- ja perunakansaa, vaikka niin maidon kuin perunan
suosio on laskussa. Vuonna 2000 rasvaton maito oli ensimmäistä kertaa suomalaisten
suosituin maitovalinta.
Perunoiden kulutus ei ole laskenut yhtä jyrkästi kuin nestemäisten
maitovalmisteiden. Keitetyn perunan sijasta lautasilta löytyy yhä useammin esimerkiksi
valkosipuliperunoita. Peruna vaihdetaan myös aiempaa herkemmin pastaan tai riisiin.
Lihan kokonaiskulutus on pysynyt viime vuosina ennallaan. Leikkeleet, makkarat ja
porsaanliha maistuvat suomalaisille ja erityisen hyvin käy kaupaksi broileri. Sen sijaan
naudanlihaa suomalaiset syövät aiempaa vähemmän.
Puurot ja ruisleipä kunniaan
Ravitsemusasiantuntijat lisäisivät hiilihydraattien ja kuiduin määrää
suomalaisten ruokavaliossa. Asiantuntijat toivovatkin, että suomalaiset eivät luopuisi
perinteisestä perusruuastaan ruisleivästä, puurosta ja perunasta.
Ruisleipä kuten perunakin maistuvat parhaiten yli 50-vuotiaille ja maaseudulla,
erityisesti Itä-Suomessa, asuville suomalaisille. Pääkaupunkiseudulla ja
Länsi-Suomessa syödään muuta maata enemmän valkoista vehnäleipää ja salaatteja.
Vihanneksista suomalaisille maistuvat erityisesti porkkana, tomaatti, kurkku ja
keräkaali.
Naisten ruokatottumukset ovat miehiä terveellisemmät, mutta yhdessä asiassa miehet
hakkaavat naiset: ruisleipä löytää tiensä kaikissa ikäryhmissä naisia useammin
miesten suuhun.
Salaatti ei maistu nuorille
Nuoret aiheuttavat harmaita hiuksia paitsi vanhemmilleen myös
ravitsemusasiantuntijoille. Siinä missä iäkkäämmät suomalaiset pinnistelevät kohti
terveellisempää ruokavaliota, nuoret tuskin korvaansa lotkauttavat hyville neuvoille.
Varsinkaan kasvikset eivät maistu nuorille. Yläasteikäisistä teineistä vain reilu
neljännes kertoo syövänsä vihanneksia ja hedelmiä päivittäin, eikä prosenttiluku
ole paljon parempi nuorilla aikuisilla.
Tuoreen tutkimuksen mukaan viidennes nuorista on vähentänyt lihan syömistään.
Eniten lihan syöminen tökkii 1524-vuotiailla naisilla. He hylkäävät muita
useammin ruokavaliostaan myös broilerin ja makkaran.
Lihansyöntiään vähentäneet nuoret ovat ikätovereistaan poiketen siirtyneet
syömään kasviksia ja ravitsemusasiantuntijoita ilahduttaen kalaa. Suomalaisnuorista
57 prosenttia ilmoittaa eri tutkimuksissa olevansa kasvissyöjiä.
Pirjo Pajunen
Lähteenä on käytetty
Kansanterveyslaitoksen Ravitsemuskertomus 2000:ta ja
Liha-alan tiedotuksen Suomen Gallupilla
teettämää tutkimusta vuodelta 2001.
Joka
toinen pulska
Suomalaiset
painavat yhä enemmän, yhteensä suomalaisilla on liika läskiä 16 miljoonaa kiloa.
Tämä tarkoittaa, että joka toinen aikuinen on vähintään lievästi ylipainoinen ja
joka kuudennella puntari näyttää jo kohtalaista liikapainoa.
Kansanterveyslaitoksen FINRISKI-seurantatutkimuksen mukaan erityisesti eläkeiän
kynnyksellä olevien miesten ja nuorten alle 35-vuotiaiden aikuisten painoindeksi on
noussut 15 vuodessa huolestuttavasti. Kiloja karttuu ikävuosien myötä, miehillä ja
nuoremmilla sukupolvilla näin näyttää käyvän entistä kiivaampaa tahtia.
Työttömät ja ennenaikaiselle eläkkeelle jääneet painavat keskimäärin
ikätovereitaan enemmän. Hoikimpia ovat nuoret, koulutetut naiset. He ovat kuitenkin
eniten huolissaan painostaan.
Tutkijoiden mukaan lihavuuden taustalta löytyy työn helpottuminen ja päivittäisen
arkiliikunnan väheneminen. Yhä useampi suomalainen syö enemmän kuin päivän aikana
onnistuu kuluttamaan. Perimä selittää tutkimusten mukaan noin neljänneksen kehon
rasvan määrän eroista ihmisten välillä.
Lihavien sanotaan olevan leppoisia, mutta lihavuus on myös terveysriski. Erityisen
voimakkaasti se altistaa diabetekselle, mutta myös sydän- ja verissuonitaudeille ja
tuki- ja liikuntaelinten vaivoille.
Tutkijoiden arvioiden mukaan Suomessa on vähintään 300 000 sellaista
pitkäaikaissairasta potilasta, joiden sairastuminen olisi ollut estettävissä
tehokkaalla painonhallinnalla.
Suomalaisten mielipöperöt
- Jauhelihakastike
- Pizza
- Makaronilaatikko
- Grillattu
broileri
- Lihapullat
- Munakas
- Paistetut/keitetyt
nakit
- Makkara-/nakkikeitto
Palkkatyöläinen
2.7.2002 nro 6/02 |