Tulee juotua sumppia reilusti
yöllä, tunnustaa lämmittäjä Jari Voutilainen. Hänen työpaikkansa on Stora
Enson Varkauden tehtaiden voimalaitoksella.
Muuten Voutilainen tunnustautuu säännöllisten aterioiden nauttijaksi, ja vieläpä
terveellisten. Hyvänä potkurina ravitseviin aterioihin ovat kotona kirmuavat
kouluikäiset lapset. Heidän vuokseen ruokailun sisältöön kiinnitetään erityistä
huomiota.
Jari Voutilainen on perheensä pääkokki. Aamuvuoron ja iltavuoron aikaan hän
valmistaa perheen ateriat. Aamuvuoron jälkeen koko poppoo pystyykin aterioimaan yhdessä.
Iltavuoroon lähtiessään Voutilainen ottaa lämpimän aterian mukaansa. Yövuorossa
hänellä on kassissa pientä välipalaa, mutta ei lämmintä ateriaa. Joskus hän kertoo
käyttävänsä tehtaan ruoka-automaatteja.
Mutta kahvia kuluu ja paljon.
Automaateissa jo valikoimaa
Ruoka-automaattien valikoima on parantunut. Niistä löytyy keittoja,
salaattiannoksia ja voileipiä. Turvaudun tosin automaattiin vain silloin, kun en ole
jostain syystä ottanut kotoa evästä mukaan. Kotikaapista kun aina löytyy pientä
purtavaa mukaan.
Yövuoroa lukuun ottamatta Jari sanoo aterioivansa varsin vakiintuneilla tavoilla oli
hän sitten vapaalla tai työvuoroissa. Ennen yötyötä hän nauttii iltapalaa kotona,
aika kevyttä sellaista, sillä päivällinen on jo aiemmin syöty.
Eli aika terveellisesti?
Kai niin voisi sanoa. Kyllä hedelmiäkin menee ja salaatteja, Voutilainen
kertoo.
Väsymys tahtoo iskeä yövuorossa kolmen ja viiden välillä. Silloin auttaa kahvi.
Liika kahvittelu ei liene hyväksi kenellekään, mutta toistaiseksi Voutilaisen fysiikka
on kestänyt. Lääkärireissut ovat rajoittuneet rutiinikäynteihin vuosihuoltoineen.
Testiarvot ovat kohdallaan. Pyrin kuntoilemaan säännöllisesti työn
vastapainoksi. Pelaan lentopallon kolme neljä kertaa viikossa. Lisäksi työssäni on
karkeasti ottaen puolet ajasta fyysistä toimintaa, joten liikuntaa saa sitäkin kautta,
36-vuotias Voutilainen kertoo.
Välillä närästää
Pakkaaja Timo Setälä istuu Varkauden tehtaiden paperikone 1:n valvomossa ja
hörppii kahvia. Sitä kuluu yövuoron aikaan kepeästi pannullinen. Lisäksi reilusti
vettä.
Syön aterian ennen vuoroon tuloani, joten yötuntien aikana ei sitten muuta
tarvitsekaan kuin nestettä. Ja tulisihan syötyä ylenmäärin, jos lämmintä ruokaa
vielä yölläkin pistelisi. Runsas ateria tekisi ainakin minut myös uneliaaksi, Setälä
pohdiskelee.
Epäsäännöllinen vuorokausirytmi ei ole miehen ruokailutottumuksia heiluttanut.
Kun on 18 vuotta vuorotyötä tehnyt, tämä on jo niin rutiinia. Elimistö ei
reagoi mitenkään rytmimuutoksiin, no, ehkä silloin tällöin tuo kahvin juonti
närästää, Setälä miettii.
Hän kertoo syövänsä kotiruuan kaltaisia aterioita, siitäkin huolimatta, ettei aina
kotona malta yhdelle hengelle lämmintä ateriaa laittaa. Silloin hän suuntaa kaupungin
ruokaravintoloihin. Ja aamu- ja iltavuorossa hän käyttää tehtaan
henkilöstöravintolan tarjontaa, joka hänen mielestään onkin varsin hyvää ja
maistuvaa.
Tuttuja suomalaisia ruokia, lihaa, kalaa, perunaa ja erilaisia keittoja.
Lisäksi on tarjolla paria eri salaattia ja leipää, Setälä selvittää.
Viikonloppuisin hän turvautuu tehtaan ruoka-automaatteihin. Amican ylläpitämät
kaksi henkilöstöravintolaa ovat lauantai-illasta maanantaiaamuun suljettuina. Avuksi
tulevat ruoka-automaatit.
Tarjonta ei tätä nykyä riitä koko porukalle. Automaattiruuat loppuvat
kesken. Hyviä ne kyllä ovat, en keksi parannusehdotuksia, Setälä miettii.
Alle nelikymppinen mies pyöräilee työmatkansa lähes päivittäin, matkaa kertyy
edestakaisin noin kahdeksan kilometriä. Lisäksi hän ui ja kävelee. Testeissä hän ei
ole käynyt, koska ei ole tuntenut niihin tarvetta.
Olo on terve, mies toteaa napakasti.
Kun hän sitten innostuu kokkailemaan kotonaan, yksi bravuurinumero on
makkara-kalakeitto.
Ai, mitäkö siihen tulee? Nimensä mukaisesti, kalaa sesongin mukaan, perunaa
ja makkaraa. On makoisaa.
Marjo Nissinen