 
Jos lounaan jälkeen nukuttaa,
olet ylensyönyt, sanoo tutkija
Liikaenergia lihottaa
Paula H:n marjavihje
Venekokit paljastavat kikkansa
Me suomalaiset pistelemme kyllä suihimme
vähemmän rasvaa ja enemmän vihanneksia kuin ennen, mutta lihomme silti. Syömme liikaa
ja liikumme liian vähän. Jos energiaa menee sisään enemmän kuin sitä kulutetaan,
paino nousee. Ja ylipaino lisää aikuisiän diabeteksen, syvän- ja verisuonitautien,
polvi- ym. vaivojen riskiä.
Ongelma on itse asiassa
maailmanlaajuinen. Maailman terveysjärjestö WHO luokittelee lihavuuden jo epidemiaksi,
kertoo ravitsemustutkija Paula Hakala. Jopa kehitysmaissa, missä nälkä ja
aliravitsemus riehuvat, esiintyy myös lihavuusongelmia. Elintason noustessa ihmiset
omaksuvat länsimaisen elintavan ja alkavat popsia hampurilaisia ja ranskanperunoita ja
lihovat sitten käden käänteessä.
Paula Hakala toimii ravitsemustutkijana Kansaneläkelaitoksen Turun tutkimus- ja
kehittämisyksikössä. Hän on väitellyt tohtoriksi siitä, miten elintapoja muuttamalla
voi parantaa terveyttä ja kirjoittanut yleistajuisia kirjoja painonhallinnasta. Hänen
viestinsä on, että painonsa kehityksen voi pitää kurissa pienellä
määrätietoisuudella. Markkinoilla tarjolla olevista pikakuureista ja kaikenkarvaisista
laihdutusvalmisteista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Tällä saralla on tarjolla monenlaista humpuukia.
Löydä uutta
Yleisesti ottaen ihmisten työ on muuttunut fyysisesti helpommaksi. Se tarkoittaa,
että päivittäinen energiankulutus on laskenut ainakin niiden kohdalla, jotka
eivät liiku paljon ja innokkaasti. Silloin myös energiansaantia on vähennettävä,
muutoin rasvakerros alkaa lisääntyä.
Ihminen on perinyt kantaisiltään vaiston syödä itsensä täyteen silloin, kun
ruokaa on saatavissa. Mutta nykymaailmassa ei enää ole pakollisia nälkäkausia, jolloin
rasvavarastot käytettäisiin, joten rasvan määrä vain kasvaa ja alkaa aiheuttaa
haittoja.
Ihmisten on itse otettava oma painonkehityksensä hallintaan. Luonto ei sitä tee.
Asian ydin ovat päivittäiset ruokailutottumukset. Jos ne ovat hallinnassa, ei ole
mitään syytä olla sallimatta itselleen herkuttelua juhlatilanteissa.
Ruokailutottumusten muuttamisen ei tarvitse merkitä sitä, että pidättäytyy
kaikesta mikä maistuu hyvältä. Päinvastoin, voi löytää runsaasti uusia hyviä
makuja. Hyvänmakuista ruokaa voi tehdä ilman voita ja kermaa. Mausteet ja yrtit
rikastuttavat makuelämyksiä. Tuoreet raaka-aineet parantavat makua, ja kun ruoka
valmistetaan oikein, siihen ei kerry tarpeettomia kaloreita. Keittämällä ja uunissa
hauduttamalla saa kevyempää ruokaa kuin paistamalla.
Parasta oma työmaaruokala
Kalorien laskeminen ei ole mitenkään välttämätöntä. Mutta muutamia
peukalosääntöjä kannattaa soveltaa. Esimerkiksi puoli lautasta kannattaa täyttää
vihanneksilla, neljäsosa perunoilla, riisissä tai pastalla ja viimeinen neljännes
kalalla tai lihalla. Silloin edessä on tasapainoinen annos. Liian isoa annosta ei
myöskään pidä itselleen kasata.
Lounaan pitäisi piristää. Jos lounaan jälkeen tuntee itsensä raukeaksi, on
syönyt liikaa.
Suomessa työpaikkalounas on tärkeä osa päivittäistä ruokailua. Monelle se on
päivän pääateria. Työpaikkaruokailun teollistumiseen ja keskittymiseen muutamien
harvojen yritysten käsiin liittyy omat riskinsä. Hakalan mielestä olisi parasta, jos
lounas valmistettaisiin omassa ruokalassa, ja että ennen kaikkea raaka-aineet
hankittaisiin lähiympäristöstä. Se takaisi tuoreuden parhaiten ja pitkiin kuljetuksiin
liittyvät haitat vältettäisiin. Lämmitetty ruoka ei koskaan ole kohottava makukokemus.
Paula Hakala korostaa, että suurkeittiössäkin tavarantoimittajiksi voidaan valita
paikallisia tuottajia, ja että taitava emäntä voi valmistaa maukasta ja edullista
ruokaa käyttämättä puolivalmisteita.
Kestävä muutos
Ruokailutottumusten muuttaminen on pysyvä sitoumus, jolla on pysyvät vaikutukset
sekä ajatellen yksilön hyvinvointia että väestön yleistä terveydentilaa.
Laihdutuskuurit tuottavat yleensä vain tilapäisiä tuloksia ja ääritapauksissa
humpuukikuurit voivat jopa olla suoranaisesti terveydelle vaarallisia.
Pysyvien ruokailutottumusten on perustuttava ravitsevaan ja monipuoliseen ruokaan,
jossa on sopivassa suhteessa proteiineja, hiilihydraatteja, kuituja, vitamiineja ja
kivennäisaineita. Rasvaakin periaatteessa tarvitaan, mutta pienikin määrä rasvaa
sisältää runsaasti energiaa. Näin myös kasvisrasva, vaikka se tietysti kolesterolia
ja muita vastaavia aineita ajatellen on terveellisempää kuin eläinrasva. Jos painoa
pitää pudottaa, on ryhdyttävä syömään vähemmän kuin kuluttaa. Ihmisen saama
"liikaenergia" kertyy yleensä pääasiassa rasvasta. Siksi rasvan kulutukseen
sen kaikissa muodoissa onkin kiinnitettävä aivan erityistä huomiota.
Grillit ovat kesällä monissa perheissä ahkerassa käytössä. Paula Hakala neuvoo
pyrkimään uudenlaiseen ajatteluun myös grillin ääressä. Makkara kannattaa yrittää
korvata kalalla, grillikyljykset laihemmalla lihalla.
Ja kesän runsasta vihannes-, marja- ja hedelmäsatoa kannattaa käyttää.
Hans Jern
Paula
H:n marjavihje
Kesän
lähestyessä pakaste kannattaa tyhjentää marjoista. Näin järjestyy tilaa syksyn
uudelle marjasadolle. Marjat päihittävät sekä maun että ravintosisällön
suhteen useimmat ulkomaiset hedelmät.
Hunajainen kuningatarjogurtti
(4-5 annosta)
1/2 litraa vähärasvaista tai rasvatonta jogurttia
1-2 dl pakastettua vadelmasosetta tai 2 dl kokonaisia vadelmia
1-2 dl pakastettua mustikkasosetta tai 2 dl kokonaisia mustikoita
Hunajaa (tai sokeria); määrä riippuu siitä, onko marjoja makeutettu pakastettaessa
(Mysliä tai talkkunajauhoja)
Ota illalla marjasoseet kulhoon sulamaa. Kaada päälle jogurtti ja valuta hunaja.
Marjat sulavat sopivasti aamuksi, jolloin ainekset on helppo sekoittaa keskenään. Voit
lisätä seokseen halutessasi esim. mysliä tai talkkunajauhoja.
Jogurtti on herkullinen, raikas ja terveellinen osa aamu- tai iltapalaa, joka
sisältää paljon vitamiineja, kivennäisaineita, flavonoideja ja ravintokuitua, mutta ei
juuri lainkaan rasvaa. Se sopii myös välipalaksi tai jälkiruoaksi.
Lisävihjeitä:
- Marjoina voit käyttää mitä tahansa marjoja.
- Saat jogurtista pirtelönomainen juoman sekoittamalla ainekset tehosekoittimessa.
- Jähmeän hunajan saat juoksevaksi lämmittämällä sitä vesihauteessa (alle 60 Cº).
- Jos hankit syksyllä juoksevaa hunajaa, pakasta siitä osa pieninä annoksia. Näin se
säilyy juoksevana ja on helposti sekoitettavissa marjoihin.
Venekokit
paljastavat kikkansa
Smetanalohta,
tandooripyytä ja banaanikakkua venereissulla? Kaikkia näitä taikovat Helsingin
Työväen Pursiseuran kokit. Nämä ja 60 muuta reseptiä on koottu Parasta pyystä
kirjaan.
Ajatus kirjaan syntyi vahingossa viime vuoden juhannuksena pursiseuran tukikohdassa.
Talven aikana venekokit kokosivat taitonsa yksien kansien väliin muiden veneilijöiden ja
maakrapujenkin iloksi ja käytettäväksi.
Venekokeilla on omat, kekseliäät keinonsa loihtia miehistölle herkkuja ja käteviä
matkaeväitä, vaikka mikrouuni tai jääkaappi saattavat olla usean päivämatkan
päässä. Reseptikirjaan on koottu veneilijöiden kansanperinnettä rannoilta ja
ulapoilta. Siinä erilaiset veneilijät kertovat parhaista ruokaoivalluksistaan.
Piristeenä kirjassa on meheviä juttuja tilanteista, joissa kukin ruokalaji syntyi tai
tuli testattua.
Mukana on myös Pyysaaren ravintolan, joka tunnetaan myös nimellä Palma de Pyy,
50-vuotisjuhlan kunniaksi muutama ravintoloitsijan suosikkiruoka.
Palkkatyöläinen
2.7.2002 nro 6/02 |