vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

maa.jpg (6583 bytes)

pt-vilkku.gif (216 bytes)  Suomalaisia ay-mielenosoitukseen
pt-vilkku.gif (216 bytes)  UNICElle uusi pääsihteeri
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Ei kaikilla eurotietoa
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Eurotietoa saksalaisille
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Kohti eurooppalaisia työmarkkinoita
pt-vilkku.gif (216 bytes)  SAK tukee maantiekuljetusten siirtymäaikaa
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Kaupunkiliikenne kuntien hanskassa
pt-vilkku.gif (216 bytes)  Palvelujen liberalisointi epäilyttävää

Suomalaisia ay-mielenosoitukseen

mine1.jpg (716 bytes)  EAY järjestään Brysselissä 13.12. EU:n huippukokouksen alla suurmielenosoituksen. Eurooppa olemme me –teemalla eurooppalainen ay-liike vaatii työtä ja kunnon työpaikkoja. Mielenosoitukseen odotetaan 75 000 ammattiyhdistysaktiivia kaikkialta Euroopasta. Kolmisenkymmentä suomalaista matkustaa ay-liikkeen mielenosoitukseen.

UNICElle uusi pääsihteeri

mine1.jpg (716 bytes)  Työnantajien UNICEn pääsihteerinä aloittaa vuoden alussa Philippe de Buck van Overstraeten. Hän on työskennellyt suurimman belgialaisen teollisuustyönantajaliiton Agorian toimitusjohtajana.

Ei kaikilla eurotietoaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Euromaiden keskusjärjestöjen nettisivujen nopea surffailu tuo tuloksena sivuja, joissa on runsaasti eurotietoa palkansaajille, mutta kaikilta sivuilta ei löytynyt informaatiopaketteja. Kuitenkin lähes jokaisen järjestön sivuilta saattoi löytää jonkin euroon liittyvän jutun.

Esimerkiksi Hollannin FNV:n sivuilla on kysymyksiä eurosta –palsta sekä tietoja aiheesta euro ja palkat. Ranskan CFDT:n sivuilta löytyy runsaasti euroon liittyviä juuttuja. Lisäksi siellä on perustietoa frangien vaihtamisesta euroiksi.

Eurotietoa saksalaisillealkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Saksan IG-Metallin nettisivuilta löytyy jäsenille eurotietoa otsikolla eurome.gif (61 bytes)urojunaa menee. Siellä kerrotaan tiiviisti, mitä tavallisen palkansaajan tulee tietää hinnoista, palkoista, vuokrista, eläkkeistä, veroista jne.

Samoihin asioihin voi paneutua myös keskusjärjestö DGB:n sivuilla, joista löytyy lisäksi linkki neuvon kysyjille. Naapurin Itävallan keskusjärjestö ÖGB tarjoaa myös eurovihjeitä ja –neuvoja.

Kohti eurooppalaisia työmarkkinoitaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  EU-parlamentti hyväksyi muutoksitta Mauro Nobilian mietinnön uusista eurooppalaisista työmarkkinoista. Mietinnössä pyydetään komissiota esittämään ennen keväällä 2002 pidettävää Eurooppa-neuvoston kokousta toimintasuunnitelman liikkuvuuden edistämiseksi sekä siihen liittyen tutkintojen ja ammatillisen pätevyyden vastavuoroista tunnustamista ja sosiaaliturvaoikeuksien siirtämistä koskevat tarpeelliset lakiehdotukset.

Komissiota pyydetään lisäksi laatimaan pikaisesti perusteellinen laadullinen tutkimus työntekijöiden maahanmuuton merkittävän lisääntymisen seurauksena työmarkkinoille aiheutuvista mahdollisista häiriöistä.

SAK tukee maantiekuljetusten siirtymäaikaaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Euroopan komissio ehdottaa siirtymäaikoja hakijamaiden pääsylle nykyisten EU-maiden kansallisille kuljetusmarkkinoille. Komission mukaan suuret kustannuserot voisivat merkittävällä tavalla vahingoittaa nykyisiä jäsenvaltioita, jos maantiekuljetusten markkinat yhtäkkisesti avattaisiin.

SAK pitää komission ehdotusta perusteltuna. EU-ministerivaliokunnan tulee hyväksyä komission neuvottelukantaa tukeva linjaus Suomen kannaksi. Myös nykyisten jäsenmaiden osalta kansalliset maantiekuljetukset vapautettiin asteittain ja kokonaisuudessaan vasta vuonna 1998.

Kaupunkiliikenne kuntien hanskassaalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Euroopan parlamentti äänesti mietinnöstä henkilöliikenteeseen liittyvistä julkisista palveluista. Parlamentin hyväksymän kannan mukaan kunnat saavat itse määritellä, halutaanko kaupunkiliikenne kilpailuttaa vai toteuttaa omana toimintana.

Europarlamentaarikko Riitta Myllerin mukaan on voitava tapauskohtaisesti pohtia, onko kilpailuttaminen oikea keino lisätä kustannustehokkuutta sekä tehostaa ja parantaa palveluja.

Palvelujen liberalisointi epäilyttävääalkuun

mine1.jpg (716 bytes)  Kunta-alan ammattiliiton KTV:n toimialajohtajan Heikki Kehälinnan mukaan Euroopan unionin komissio haluaa edelleen jatkaa yleishyödyllisten palvelujen liberalisointia. Asia on parhaillaan esillä EU:n parlamentissa ja komissio on tuomassa asian myös Laekenin huippukokoukselle joulukuussa.

Ammattiyhdistysliike on korostanut, että hyvinvointiyhteiskunnassa on valittava tasapaino julkisten palvelujen ja markkinamekanismin tai kilpailuttamisen välillä. Tällä hetkellä asia ei ole näin, vaan EU haluaa tuoda markkinamekanismin ja kilpailuttamisen mahdollisimman laajasti – myös hyvin toimiviin julkisiin palveluihin.

KTV ei yhdy näkemykseen, että julkisten palvelujen laatu ja tehokkauus paranisivat kilpailuttamisella. Esimerkiksi Englannin rautatiet, sairaalat ja vesipalvelut osoittavat, ettei yksityistäminen ole tie parempaan. Kotimaasta esimerkkejä on Karjaan terveyspalveluista.

Aino Pietarinen

Palkkatyöläinen 10.12.2001 nro 10/01

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)