vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Viestintäsalaisuuden raja pohdinnassa

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Työnantajalla ei ole oikeutta ilman lupaa avata työntekijän sähköpostiviestejä. Sähköpostiviestien sisältö rinnastetaan lainsäädännössä kirjesalaisuuteen.

Sähköpostiviestien tunnistetietojen osalta tilanne on epäselvempi. Tunnistetiedot kertovat minne sähköpostia on lähetetty ja keiltä sitä on saatu. Kysymystä pähkäillään parhaillaan jo toisessa liikenne- ja viestintäministeriön alaisessa kolmikantaisessa työryhmässä.

Työnsä alkusyksystä päättänyt työryhmä olisi sallinut työantajan selvittää tietyissä, tarkoin määritellyissä tilanteissa työntekijän sähköpostin tunnistetietoja. Tunnistetietojen selvittäminen olisi ollut mahdollista, jos työnantajalla olisi ollut perusteltu syy epäillä väärinkäytöstä kuten yritysvakoilua tai yrityssalaisuuden rikkomista.

Työryhmän esitys ei kelvannut oikeuskanslerille. Oikeuskanslerin mukaan sähköpostiviestien sisällön lisäksi myös tunnistetiedot kuuluvat viestintäsalaisuuden piiriin. Oikeuskansleri totesi kuitenkin lausunnossaan, että tunnistetietoja ei voi pitää viestintäsalaisuuden suojan ydinalueeseen kuuluvina tietoina samaan tapaan kuin sähköpostiviestien sisältöä.

SAK:n lähtökohta sähköisen viestinnän tietosuojalain uudistamisessa on työntekijöiden viestintäsalaisuuden turvaaminen. Työnantajan oikeuksia voidaan lisätä vain tarkoin määritellyissä tilanteissa ja siten, että työntekijöiden oikeusturva ei vaarannu.

Liikenneministeri Susanna Huovisen asettaman uuden työryhmän määräaika on aprillipäivänä huhtikuun ensimmäisenä 2007. Lain uudistaminen jää siis seuraavan eduskunnan tehtäväksi.

Palkkatyöläinen 12.12.2006 nro 10/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)