vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Henkilöstöravintolassa Hersyy huumori

vi-ne-pi.gif (120 bytes)   ISS:n henkilöstöravintolassa työilmapiiriä höystää huumori. Ravintolaväki arvostaa sekä asiakkaiden että esimiesten palautetta.

Vantaan Myyrmäessä Makua ja Mukavuutta –henkilöstöravintolan viisitoista työntekijää palvelevat viittätoista asiakasyritystä. Uusittu tilava keittiö tarjoaa hyvät työskentelyolosuhteet. Palvelupäällikkö Tuula Lötjösellä ei ole ollut vaikeuksia löytää työväkeä.

– Vaihtuvuus on aika vähäistä, Tuula Lötjönen sanoo.

Henkilöstön hyvinvointikuulumiset –mittauksessa Lötjösen tiimi sijoittuu monissa asioissa ISS:n keskiarvon paremmalle puolelle. Yhteishenki on hyvä, hyvät suoritukset huomioidaan, työssä pääsee näyttämään, mihin pystyy ja työtä arvostetaan.

Hyvä työpaikka on määrätietoisen työn tulos.

– Työyksikössämme jokainen voi vaikuttaa omaan työhönsä. Olen sanonut, että toimikaa parhaan harkintakykynne mukaan, jos esimies ei ole paikalla. Minä kannan vastuun, Tuula Lötjönen sanoo, ja toimii kuten kunnon pomon kuuluukin.

Tuula Lötjönen ruokkii esimiehenä hyvää työilmapiiriä: onnistumista täytyy juhlistaa. Foto: HELI SAARELA Tuulalle
1. mielenkiintoinen työ
2. työ, jossa tuntee saavuttavansa jotakin
3. mukavat työkaverit
4. mahdollisuus käyttää aloitekykyään
5. ihmisten tapaaminen

Sisäinen palkitsemisjärjestelmä huomioi hyvät työsuoritukset ja palautetta annetaan muutoinkin.

– Jos olemme saavuttaneet tavoitteet, juhlimme sitä porukalla tavalla tai toisella.

Sairauspoissaoloissakin henkilöstöravintola asettuu ISS:n tilastoissa keskiarvoa paremmalle puolelle. Tosin väki on nuorta, ja nuoret sairastavat ikääntyneitä vähemmän.

Tuomo haluaa oppia uutta

Kokki Tuomo Saukkosella on työkokemusta hotelleista, ravintoloista ja myös toisesta henkilöstöravintolasta. ISS:n henkilöstöravintola tuntuu hyvältä työpaikalta.

– Vaihteleva työ tekee tästä hyvän työpaikan. Joka päivä oppii uutta; tässä ammatissa ei tule koskaan valmiiksi. Mukavat työkaverit ja hyvä työilmapiiri ovat erittäin tärkeitä. Meillä ilmapiiri ilmenee leppoisana huumorintajuna.

Tuomon listalle viidestä tärkeimmästä tekijästä työssä ei mahdu hyvä palkka.

– Palkka on kohtuullinen, mutta raha ei ole minulle niin tärkeä kuin se, että olen tasapainossa työni kanssa. Mieluisilla työajoilla on palkkaa suurempi merkitys. Arvostan sitä, että viikonloput saa enimmäkseen rauhoittaa yksityiselämälle. Toisenlaisiakin kokemuksia on, Tuomo sanoo.

Tuomolle
1. mielenkiintoinen työ
2. mukavat työkaverit
3. mahdollisuus käyttää aloitekykyään
4. työ, jossa tuntee saavuttavansa jotakin
5. työ, jota ihmiset arvostavat
Tuomo Saukkonen arvostaa palautetta, joka on oppimisen kannalta tärkeää. Foto: HELI SAARELA

 
Tuomolla on myös kokemusta siitä, että hän on vaihtanut työpaikkaa hieman huonompipalkkaiseen, koska ei muutoin viihtynyt työpaikassa.

– Jos en viihdy, vaihdan. Uusi työpaikka on parin puhelinsoiton päässä.

Hyvä johtaminen on Tuomon mielestä hyvää työn organisointia, mihin liittyy oikea-aikainen tiedonkulku. Palautekin on tärkeää.

– Esimiesten palautetta tärkeämpää on sittenkin asiakkaiden palaute. Oppimisen kannalta kaikki palaute on tärkeää.

Merje arvostaa palkkaa

Merje Demirbas työskentelee Makua ja mukavuutta –ravintolassa monipalvelussa. Merje on aikanaan saanut kokin ja konditoria-alan koulutuksen Virossa. Monipalvelussa hänen työnkuvansa on todella moninainen.

– Teen kokin töitä, leivon, siivoan ravintolan pöytiä, katan, avustan tiskissä, Merje luettelee.

Hänelle työssä viihtymisen kärjessä on hyvä palkka. Nykyinen palkka ei vastaa odotuksia, eikä Merje ole ISS:llä toiveineen yksin: työhyvinvointimittauksessa ISS:n palkkatasoa ei pidetä kovin kilpailukykyisenä.

– Mukavat työkaverit ja monipuolinen työ tekevät nykyisestä työpaikastani hyvän työpaikan. Arvostan myös työpaikan varmuutta, sillä olen Pohjanmaalla asuessani joutunut olemaan työttömänä ja tekemään töitä, jotka eivät vastaa koulutustani ja toiveitani, Merje sanoo.

Merje Demirbas pitää hyvän työpaikan ominaisuuksina työn varmuutta ja hyvää palkkaa. Foto: HELI SAARELA Merjelle
1. hyvä palkka
2. mukavat työkaverit
3. mielenkiintoinen työ
4. varma työpaikka
5. ei liikaa työpaineita

Merja listaa hyvän työpaikan ominaisuudeksi myös "ei liikaa paineita".

– Ihannetyöpaikka on sellainen, jossa on riittävästi työntekijöitä ja työnsä saa tehdä hyvin.

Hyvinvointimittari kertoo, että henkilöstöravintolan työntekijämitoitukseen ollaan ISS:n keskiarvoa tyytymättömämpiä.

Leena Seretin

Palkkatyöläinen 3.10.2006 nro 8/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)