Rakennusliiton
puheenjohtaja Matti Harjuniemi haluaa kysyä sinulta, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti
Kuntonen syödäänkö Suomessa kotimaista ruokaa tulevaisuudessakin?
Uskon, että Suomessa jatkossakin sekä tehdään että syödään
kotimaista ruokaa. Suomalaiselle ruoalle tuo takeita esimerkiksi se, että meillä
ostetaan valmisruokavalmisteet, kuten liha tuoretuotteina. Tämä antaa suojaa sille,
että ruoka valmistetaan lähialueella.
Ruotsissa esimerkiksi kauppaa käydään paljolti pakastealtaan
kautta.
Arvostavatko suomalaiset lähiruokaa?
Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa. Suomen sisälläkin on
monenlaisia ruokakulttuureita. Esimerkiksi leipäkulttuuri on eri puolella Suomea
erilainen. Isot leipomojätit varmasti haluaisivat tehdä samanlaista leipää joka
puolella Suomea, mutta kuluttajat haluavat omanlaistaan. Alueelliset ruokakulttuurit ovat
yksi työpaikkoja turvaava tekijä.
Onko SEL:n sisällä jo seesteistä?
Kyllä, niin seesteistä kuin voi olla ennen
työehtosopimusneuvotteluja ja edustajakokousvaaleja.
Onko puoluepolitikointi ay-liikkeen riesa?
Ei se riesa ole. Riesa on ehkä se, että ay-liike on liikaa
ostopalvelutoimintaa: jäsenmaksua vastaan saa edunvalvontaa ja työttömyysturvaa.
Ay-liikkeen idea on kuitenkin osallistuminen. Jotta pystymme kehittymään omista
lähtökohdistamme, se edellyttää, että jäsenistö on mukana toiminnassa.
Koko ay-liikkeen kohtalonkysymys on avoimuus ja läpinäkyvyys. Jos
näitä ei pystytä toteuttamaan, ollaan ongelmissa jäsenmäärien kanssa.
Onko SAK:ssa rajariitoja?
Työelämän muuttuessa on luonnollista, että tulee tilanteita,
joissa joudutaan katsomaan rajapintoja uudelleen.
Koskevatko rajariidat SEL:iä?
Meillä on rajapintoja lähinnä PAM:in, Puu- ja erityisalojen
liiton ja Kemianliiton kanssa, mutta viime vuosina ei ole ollut rajaongelmia.
SEL:llä on rajapintaa myös maataloustuottajiin siinä mielessä,
että jos ei ole alkutuotantoa, ei ole myöskään elintarviketeollisuutta. Tämä luo
meille SAK:n sisällä omanlaisen roolin. Välit MTK:n kanssa ovat asialliset.
Kiinnostaako iso teollisuusliitto?
Nykynäkymin SEL ei ole mukana fuusio- tai unionihankkeissa.
Hyötyykö elintarvikeala tilaajavastuulaista?
Hyötyy. Edunvalvonnan kokonaisuuden ydinkysymys on tarttua
epätyypillisten työsuhteiden käyttöön. Kun koko lainsäädäntö ja
työehtosopimusten säädökset rajaavat epätyypillisten työsuhteiden käyttöä,
ongelma saadaan aisoihin.
Elintarvikealallakin esiintyy vuokrafirmojen käyttöä ja on
näköpiirissä, että alihankinta lisääntyy. Ketjutuksessa katoavat vastuunkantajat.
Siksi tilaajavastuulaki on tarpeen.
Miten ay-liike voi jarruttaa globalisaation huonoja seurauksia?
Täytyy toimia aktiivisesti kansainvälisessä ay-liikkeessä,
että saataisiin globaalisti ajettua myös työläisten etuja. Tosin mitä suurempiin
ympyröihin mennään, sitä pienemmiltä saavutukset saattavat näyttää.
Jotta saadaan tuloksia aikaa, täytyy ymmärtää muiden maiden
työmarkkinajärjestelmiä, mutta pitää kiinni omasta työsuhde-etujen tasosta.
Ketä työmarkkinajohtajaa arvostat?
SEL:n historiasta nostaisin Arvo Hautalan.
Tärkein tavoitteesi maan hallitusohjelmaan?
Saattaa tuntua kliseeltä, mutta kyllä se on ruoan
arvonlisäveron alentaminen. Tavoitteena on 12 prosentin ruoan alv, mutta kaikenlainen
alenema otetaan koko alalla ja kuluttajien keskuudessa avosylin vastaan.
Alimmissa tuloluokissa olevilla palkansaajilla tuloveron alennus ei
tunnu millään tavalla, mutta ruoan arvonlisäveron alentaminen tuntuisi kukkarossa.
Ymmärrän tosin epäluulot, jotka asiaan liittyvät. Koska kauppa on
niin keskittynyttä kuin on, pelkona on, että veronalennus ei näkyisi hinnoissa.
SAK:n edunvalvonnan kärki?
Epätyypillisten työsuhteiden rajaaminen. Jos ay-liike ei saa
ongelmaa kuriin, koko edunvalvontajärjestelmä murenee. Loppupelissä pätkätöiden
yleistyminen nakertaa myös kokoaikaisten ja palkkaisten etuja.
Töihin omalla autolla vai julkisella?
Sekä että.
Eineksiä vai pakasteita?
Eineksiä, kiitos.
Miten hallitset kiireen?
Välillä paremmin, välillä huonommin. Täytyy olla tasapainossa
sen tosiasian kanssa, että tässä hommassa ei ikinä ehdi tekemään kaikkea sitä,
minkä kokee tarpeelliseksi. Täytyy luottaa muihin ihmisiin ja osata sanoa myös ei.
Valkoista, tummaa vai ruskeaa suklaata?
Ruskea kuulostaa suomalaiselta.
Ruoan kanssa maitoa vai viiniä?
Maitoa.
Lempipuuhaa vapaa-ajalla?
Vapaa-ajan täyttävät 7-vuotiaat kaksospojat, joiden kanssa
pyöräilemme, potkimme palloa ja teemme aivan tavallisia arkisia asioita yhdessä.
Kun on aikaa rauhoittua, musiikin kuuntelu rentouttaa.
Lempimusiikkiasi?
Kotimainen rokki 80-luvulta tähän päivään.
Parasta syksyssä?
Kotimaisia vihanneksia on hyvin saatavilla. Syksyyn liittyy myös haikeuden
tunne, että kesä on mennyt, mutta toisaalta tieto siitä, että vuoden ajat kerrallaan
on hyvä elää ja uusi kesä on tulossa.
Kuntosen kuntovinkki?
Muista levätä!
Keneltä liittojohtajalta haluat kysyä, miksi essun ja ruoan tekijöillä eli
kulutustuoteteollisuudessa on huonot palkat?
Kemianliiton puheenjohtaja Timo Vallitulta.
Leena Seretin