vane.jpg (302 bytes)

tee.jpg (2675 bytes)

Töihin suoraan koulun penkiltä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Hankolaisella Jenni Halmilla oli työpaikka valmiina, kun hän pääsi ammattikoulun maalarilinjalta reilu vuosi sitten.

– Olin ollut sekä kesätöissä että harjoittelemassa Ekholmin maalausfirmassa ja sain täältä heti töitä, hän kertoo rakennustelineeltä, jonne on kiivennyt maalaamaan tammisaarelaisen Österbyn koulun sisäänkäynnin katon alapuolta. Kesän ensimmäinen sade piiskaa maata, mutta ei estä betonipinnan maalaamista. Nykyajan maalit eivät ole herkkiä kosteudelle.

Naisten työtä naisten palkalla. Jenni Halme halusi tehdä käytännön työtä ja valitsi maalarin ammatin. Foto. MATTI YLILROTUHankolaisfirma, jonka palveluksessa Jenni on, on tehnyt kouluremonttia marraskuusta lähtien. Nyt kun oppilaat palailevat kouluun kesäloman jälkeen, jäljellä on vielä osa julkisivutöistä. Seuraavaa työkohdettaan hän ei vielä varmasti tiedä, mutta uudisrakennuksesta on ollut puhetta.

Jenni sanoo, että hänelle on luvattu töitä toistaiseksi, niin pitkään kuin firmalla on töitä. Lyhytaikaisia lomautuksia voi tulla talviaikaan ja siihen hän on varautunut, mutta muuten rakennusalalla on kyllä töitä tällä erää.

Maalausliike toimii Länsi-Uudenmaan alueella, Hangosta Lohjalle.

– Mutta jos täällä työt loppuisivat, niitä löytyy kyllä Helsingistä. Vaikken sinne mielelläni lähtisikään, hän sanoo painokkaasti.

Maalausliikkeen omistava Tor-Björn Ekholm vahvistaa, että alalla on paljon töitä, mutta osaavista ja luotettavista maalareista on huutava pula. Outoa onkin, että vaikka kysyntää on runsaasti ja maalareista on huutava pula, urakoista kilpaillaan ankarasti. Hinnat on painettu tiukalle ja työ on toivottoman huonosti organisoitua erityisesti suurilla työpaikoilla, joilla aivan vilisee urakoitsijoita.

– Olen päättänyt, etten enää tee tarjouksia isoista projekteista, Ekholm sanoo päättäväisesti. Maalarin ammatti on muuttunut naisvaltaiseksi. Ammattikouluista valmistuvista maalareista suurin osa on naisia. Ja maalaamisesta maksetaan huonosti, sanoo Ekholm. Hän näkee asioiden välillä yhteyden:

– Naiset tyytyvät vähempään ja naisille maalarin palkka on suhteellisesti ottaen siedettävä. Mutta miehet hakeutuvat paremmin palkattuihin töihin satamaan.

Uusien työntekijöiden hankinnan hän hoitaa tarjoamalla kesätöitä ja harjoittelupaikkoja opiskelijoille.

– Silloin tietää mitä saa. Työntekijään pitää voida luottaa, se on ratkaiseva asia. Jos joku tekee huonoa työtä, se on tehtävä uudelleen. Ja käy kalliiksi.

Työvoimatoimistosta ei ole ollut Ekholmille hyötyä.

– Niiden 30 vuoden aikana, jotka olen alalla ollut, en ole onnistunut löytämään työvoimatoimiston kautta ainuttakaan ammattitaitoista maalaria.

Jenni on saanut kolmivuotisen maalarikoulutuksen Lohjan suomenkielisessä ammattikoulussa. Sinne hän hakeutui käytyään vuoden lukiota.

– Teoreettiset opinnot eivät olleet minun juttuni, hän toteaa.

– Haluan tehdä käytännön työtä.

Niinpä hän valitsi maalarilinjan. Toistaiseksi hän ollut ammatinvalintaansa tyytyväinen. Unelmana on kuitenkin valmistua joskus sisustusarkkitehdiksi.

Hans Jern

Palkkatyöläinen 5.9.2006 nro 7/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)