vane.jpg (302 bytes)

21+1-kysym.jpg (3229 bytes)

Harjuniemi arvioi
tilaajan vastuun
parantavan laatua

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Metalliliiton puheenjohtaja Erkki Vuorenmaa haluaa kysyä sinulta, Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi, onko ay-liikkeellä keinoja halpatyövoiman rantautumista vastaan?
– On vaikka kuinka paljon. Jokainen ongelma pitää sisällään ratkaisun avaimet. Jos haluamme puuttua epäkohtiin ja otamme ongelmat arkipäiväisenä työnä, onnistumme. Ay-liikkeen täytyy lähteä ulos turvallisesta kahvipöytäympäristöstä ja mennä työpaikoille selvittämään asioita.
Rakennustyöläisten liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi hakee jaksamista arjen työhön kaikenlaisista liikuntalajeista. Punttisali on hyvä henkireikä. Foto: HELI SAARELA– Työmailla ay-liikkeellä on mahdollisuus valvoa ja varmistaa, että työn hintaa ei poljeta. Ay-liikkeen yhteisellä voimalla kyetään varmistamaan, että myös lainsäädäntö ja sopimuspolitiikka kehittyy oikeaan suuntaan. Ay-liike on näin myös toiminut.

Mikä on SAK:n tärkein edunvalvonnan kärki seuraavalla viisivuotiskaudella?
– Turvata palkansaajien toimeentulo sekä puolustaa voimallisesti sosiaaliturvaa, palveluita, tulonsiirtoja, järkevää verotusta ja huolehtia siitä, että sopimuspolitiikka vakuuttaa ihmisiä.

Onko SAK:ssa rajariitoja?
– On.

Toimiiko teollisuusliittoperiaate?
– Ei täysin toimi, eikä se kaikilta osin ole sopiva tähän aikaan, koska tuotantoelämä on muuttunut niin rankasti. Ay-liikkeessä emme ole pystyneet tarpeeksi linjakkaasti sopimaan keskenämme ajan vaatimista muutoksista, ja häikäilemättömimmät työnantajaliitot ja työnantajat käyttävät hyväkseen tilannetta.

Mitä iloa koituu tilaajan vastuusta?
– Asiallisille ja rehellisille tilaajille avautuu uuden lain myötä hyvä mahdollisuus kontrolloida omia alihankkijoitaan ja tehdä asiat kunnolla.
– Rakennusliitto voi hyödyntää lainsäädäntöä ja puuttua ongelmiin yrityksissä, jotka eivät halua toimia lain mukaan.

Onko ay-liike auringonlaskun liike?
– Ei ole, mutta olen vähän huolissani ay-liikkeen tulevaisuudesta. Ei ay-liike näivety, mutta meidän täytyy nykyistä huomattavasti rohkeammin antaa ihmisille tilaa toimia ja ilmaista mielipiteensä. SAK:n periaatteissa ja päätöksissä perätään kansanliikkeen luonnetta, ja se on hyvä suunta.
– Olemme auringonlaskun liike, jos jäämme juhlaseminaarien, kabinettien ja kovakaulusherrojen liikkeeksi.

Tukahduttaako edustukselliseen demokratiaan perustuva malli ruohonjuuritason toimintaa eli ay-liike elää edustajakokousten ja asiakirjojen maailmassa?
– Edustuksellinen demokratia täytyy olla, eikä se estä elävää toimintaa. Meidänkin liitossamme jokaisena päivänä eteen tulee ennakoimattomia asioita, joihin pitää uskaltaa heittäytyä ja ottaa joskus myös riskejäkin.

Miten SAK voi jarruttaa globalisaation huonoja seurauksia?
– Toimimalla kotimaassa demokraattisena kansalaisten ja palkansaajien asemaa puolustavana voimana. Ei pidä ottaa kaikkia herrojen puheita tosissaan, vaan kuunnella, mitä palkansaajat ajattelevat.
– Globalisaatiossakin on kyse ihmisten päätöksistä.

Ketä työmarkkinajohtajaa arvostat?
– Rakennusliiton entistä puheenjohtajaa Aarne Saarista, joka oli avarakatseinen ja valmis arvioimaan asioita uudella tavalla.

Yksi vai kolme palkansaajien keskusjärjestöä?
– Kolme, se on realismia.

Veroale perintöveroon vai matkakustannusten omavastuun poistoon?
– Ei kumpaankaan. En kannata veroalea ylipäätään, mutta jos veroja alennetaan, matkakustannusten omavastuuta voisi alentaa.

Mitä ajattelet asuttamisrahasta?
– Esimerkiksi UPM on maksanut muuttorahoja niille, jotka ovat siirtyneet yhtiön muihin tuotantolaitoksiin töihin; se on fiksu liike työnantajilta. Jos raha menee yhteiskunnan kirstusta, olisiko fiksumpaa, että liikkumisen verokohtelua lievennetään, jos ihmiset hakeutuvat töihin kotipaikkakunnan ulkopuolelle.

Puutalo vai tiilitalo?
Olen rakentanut kaksi puutaloa, ja asunut useammassakin. Jos nyt alkaisin rakentaa, rakentaisin tiilitalon. Se on kestävä vaihtoehto ja ilmeisesti jossain määrin vähemmän huoltoa vaativa. Nykyään asun kerrostalossa.

Miten hallitset kiireen?
– Aika huonosti, mutta yhä paremmin. Olen oppinut varaamaan aikaa suunnitteluun ja mietiskelyyn. Ajanhallinta on kalenteritaktiikkaa, jossa pelaamme sihteerini Aulin kanssa hyvin yhteen.

Vastaatko itse sähköposteihin?
– Kyllä.

Saha vai kirves?
– Molemmat pysyvät kädessä tosi hyvin ja ovat mieluisia työkaluja. Jos valita pitää, niin kirves.

Miksi rakentamisen laatu on heikkoa?
– Siellä missä laatu on heikkoa, kyse on rakennuttajan, rakentajan ja asiakkaan välinpitämättömyydestä ja ymmärtämättömyydestä. Kehno laatu johtuu myös siitä, että vastuuta on mahdollisuus pompotella ihan miten vaan.
– Rakentaminen on osa kansallisvarallisuuden kasvattamista. Etenkin julkiseen rakentamiseen pitäisi suhtautua nykyistä tiukemmin.

Onko rakentamisessa halpa yhtä kuin huonoa?
– Kyllä, köyhällä ei ole varaa halpaan.

Mielipuuhaa vapaa-ajalla?
– Tykkään liikkumisesta. Olen pennusta asti harrastanut pallopelejä ja hiihtänyt. Pelaan koripalloa ja tennistä, hiihdän, pyöräilen, käyn kuntosalilla.

Parasta syksyssä?
– Sienimetsä. Ikävä kyllä tänä syksynä ei tule sieniä.

Lempiruokasi?
– Tykkään monen sorttisesta ruoasta, mutta sanotaan vaikka makaronilaatikko.

21+1

Keneltä liittojohtajalta haluat kysyä, syödäänkö Suomessa kotimaista ruokaa tulevaisuudessakin?
– Keneltäpä muulta kuin Kuntosen Vellulta Suomen Elintarviketyöläisten Liitosta?

Leena Seretin

Palkkatyöläinen 5.9.2006 nro 7/06

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)

Pt  nro 7/2006

PT:n nro 7/06 etusivulle

vn-pa.gif (131 bytes) Pääkirjoitus
vn-pa.gif (131 bytes) Teema
     Työtä tarjolla
vn-pa.gif (131 bytes) Ajankohtaista
vn-pa.gif (131 bytes) Kolumnit ja pakina
vn-pa.gif (131 bytes) Liittouutiset
vn-pa.gif (131 bytes) Ulkomailta
vn-pa.gif (131 bytes) 21+1 kysymystä

Rakennusliiton Harjuniemi arvioi tilaajan vastuun parantavan laatua