vane.jpg (302 bytes)

ulko.jpg (4072 bytes)

euay.jpg (8466 bytes)pi-nu.gif (132 bytes)  Ay-liike vaatii rauhaa
pi-nu.gif (132 bytes)  Sota tulee kalliiksi

pi-nu.gif (132 bytes)  EAY:n johto vaihtuu
pi-nu.gif (132 bytes)  Samettivallankumouksen sankari
pi-nu.gif (132 bytes)  EAKL:n Pärnits parlamenttiin

 

Ay-liike vaatii rauhaaalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  VAKL ja EAY vaativat Irakin hyökkäyksen lopettamista.

EAY on kehottanut Euroopan unionia vaikuttamaan kaikin tavoin siihen, että Irak jälleenrakennetaan sodan päätyttyä YK:n johdolla ja irakilaiset saavat vapaasti päättää omasta tulevaisuudestaan.

EAY suosittelee, että sen jäsenjärjestöt antaisivat humanitaarista apua sodan uhreille ja pakolaisille. Järjestäytynyt ay-väki voi vastustaa sotaa mm. työnseisauksilla ja muilla työtaistelutoimilla ja yksittäiset jäsenet osallistumalla sodanvastaisiin mielenosoituksiin ja marsseihin.

EAY:n ja belgialaisten ay-keskusjärjestöjen Brysselissä maaliskuun lopulla järjestettyyn rauhanmielenosoitukseen osallistui noin 40 000 ihmistä. Ay-liikkeen suurimmat mielenosoitukset ovat olleet Italiassa, jossa kaikkiaan yli miljoona ihmistä lähti kaduille. Keskusjärjestöt ovat siellä jopa väläytelleet yleislakkoa sodan vuoksi. Pariisissa on marssinut noin 100 000 ja Berliinissä 80 000 ihmistä. Sotaa on vastustettu muillakin tavoin: Puolassa mm. on osoitettu mieltä hajautetusti 40 paikkakunnalla ja Irlannissa poistuttu työpaikoilta puolen päivän maissa.

EAY:n tuleva pääsihteeri, Britannian ay-johtaja John Monks ja USA:n ay-keskusjärjestön puheenjohtaja John J.Sweeney ovat toimittaneet pääministeri Blairille ja presidentti Bushille kirjelmän, jossa he vetoavat kaikkien amerikkalaisten ja Britannian työntekijöiden edustajina sotatoimien lopettamisen ja rauhan puolesta.

 

Sota tulee kalliiksialkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Israelin keskusammattijärjestö Histadrut on antanut yleislakkovaroituksen.

Oikeistohallituksen budjettiministeri, haukkana tunnetun Benjamin Netanyahun talousohjelmassa aiotaan näet noin 1,5 miljardin euron budjettivaje maksattaa työntekijöillä.

Maan talous on pikkuhiljaa ajautunut kuralle, kun intifadan kukistaminen ja palestiinalaisalueiden miehittäminen ja on vienyt jo kolmen vuoden budjetit miinukselle.

Histadrutin työmarkkinajohtaja Shlomo Shanin mukaan hallituksen tarkoitus on leikata eläkkeitä ja palkkoja ja vähentää julkiselta sektorilta tuhansia työpaikkoja. Jäljelle jäävien julkisen alan työntekijöiden palkkaa alennetaan 21 pros.

Mahdollinen yleislakko alkaisi parin viikon päästä, mikäli kansainvälispoliittinen tilanne sen sallii.

 

EAY:n johto vaihtuualkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  EAY:n edustajakokouksessa tulevat henkilövalinnat näyttelemään merkittävää osaa:

sekä järjestön pääsihteeri että luottamustoiminen puheenjohtaja vaihtuvat. Pääsihteeri Emilio Gabaglio jää eläkkeelle, hänen tilalleen on tulossa Iso-Britannian ay-järjestön pääsihteeri John Monks. Luottamustoiminen puheenjohtaja Itävallan ÖGB:n puheenjohtaja Fritz Verzetnitsch näyttää luopuvan paikasta haastajansa, Espanjan UGT:n pääsihteerin Cándido Méndezin hyväksi.

Myös EAY:n sihteeristöön on tulossa täysremontti: yhtä lukuun ottamatta väki vaihtuu. Uusiksi apulaispääsihteereiksi tullevat EAY:n tutkimuslaitoksen ETUI:n johtaja, saksalainen Rainer Hoffmann ja ainoa taloon jäävä sihteeristön jäsen, portugalilainen Maria Helena Andre. Uusien sääntöjen mukaan viisi sihteeriäkin tultaneen valitsemaan edustajakokouksessa. Ehdokasasettelussa on meneillään palapeli, jossa eri kiintiöitä sovitetaan yhteen.

 

Samettivallankumouksen sankarialkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  EAY:n edustajakokouksen isäntämaan Tsekin keskusjärjestö CMKOS on EU:n hakijamaiden vahvimpia ay-järjestöjä.

Oman maansa historiassa se on tunnustettu yhtenä samettivallankumoukseen johtavista voimista. Tshekkoslovakian ay-järjestö perustettiin 1989 uudelle pohjalle ja vanha järjestö lakkautettiin. Saman vuoden marraskuun lopulla aloittivat työläiset yleislakon, joka johti samettivallankumoukseen ja demokratian palauttamiseen Tshekkoslovakiassa.

Tsekin CMKOS on 1990-luvun lopulla alkanut menettää jäseniään: kahdesta miljoonasta on tällä hetkellä jäljellä noin 900 000. Karismaattinen puheenjohtaja Richard Falbr jäi eläkkeelle vuosi sitten pidetyssä edustajakokouksessa. Puheenjohtajaksi valittiin tuolloin Milan Stech, 49, teknikko, joka ennen ay-palkolliseksi ryhtymistään työskenteli pitkään Skodan autotehtaalla.

 

EAKL:n Pärnits parlamenttiinalkuun

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Viron EAKL:n puheenjohtaja Kadi Pärnits on valittu 786 äänellä Viron parlamenttiin Riigikoguun. Autoalan työntekijäliiton entinen puheenjohtaja Eiki Nestor uusi paikkansa parlamentissa 1 233 äänellä. Sen sijaan EAKL:n pääsihteerin Raivo Paavon 401 ääntä eivät enää riittäneet läpimenoon.

Kadi Pärnitsin työskentely sekä ay-liikkeen johdossa että parlamentissa on saanut jotkut EAKL:n liittojohtajat vaatimaan ylimääräisen edustajakokouksen koolle kutsumista uuden puheenjohtajan valitsemiseksi.

Sääntöjen mukaan EAKL:n seuraava edustajakokous pidetään 2004.

Hilkka Jukarainen

Palkkatyöläinen 2.4.2003 nro 3/03

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)