vane.jpg (302 bytes)

ajan.jpg (4918 bytes)

Työpaikat oppivat monikulttuurisuutta

mine1.jpg (716 bytes)  Ali, Tatjana ja George ovat tulleet suomalaisille työpaikoille jäädäkseen.

SAK ja työnantajat ottavat heidät vastaan aloittamalla yhdessä työpaikoilla monikulttuurisuuden opinnot ns. Etmo-projektissa.

Etnisessä monikulttuurisuusprojektissa pyritään koko työpaikan voimin kehittämään suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta. Sillä pyritään parantamaan myös maahanmuuttajien työllistettävyyttä. Projektissa ovat mukana myös SAK:n kuusi liittoa, työministeriö ja järjestöjä. Käytännön työstä vastaavat SAK:n koulutussäätiö ja työnantajien JTO-palvelut Oy.

– Suomalaisilla työmarkkinoilla ihmisiä on kohdeltava tasa-arvoisina, olipa kyse työehdoista tai kulttuureista, tiivistää puheenjohtaja Lauri Ihalainen SAK:n aloitteellisuuden projektissa.

– Ay-liike on olemassa kaikkia työntekijöitä varten.

Projekti ulottuu vuoteen 2005

Etmo-projekti on osa EU:n tasa-arvoon tähtäävän ns. equal-ohjelman hankkeita.

Tänä vuonna työpaikoilla tehtävien perus- ja ongelmakartoitusten jälkeen ns. työkulttuurin välittäjäryhmät työstävät puolentoista vuoden aikana suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden lisäämiseen tähtääviä käytäntöjä ja ehdotuksia.

Syksyllä 2003 aloittavat toimintansa ns. työkulttuurituvat, joissa tarjotaan maahanmuuttajille tietoa työelämästä.

Projektin jälkikartoitus tehdään syksyllä 2004 ja se päättyy seminaareihin keväällä 2005. Projektiin palkataan vuoden 2003 alusta neljä koordinaattoria, joista kaksi on maahanmuuttajia. Turussa järjestetään lisäksi 2003-04 tehostettu tiedotuskampanja.

Projektin yhteistyökumppanit ovat Irlannin ja Itävallan työpaikat, joilla tehdään samanlaista työtä, mikä helpottaa vertailutiedon keräämistä.

Yhteinen hanke

– Kun maahanmuuttaja, Ali tai Tatjana tulee työpaikalle, on suurin syy ennakkoluuloihin tietämättömyys, sanoo Etmon projektijohtaja Anneli Sintonen Kiljavan opistolta.

– Siitä syystä työryhmät voivat myös opiskella vieraiden kulttuurien kohtaamista.

Anneli Sintonen pitää erittäin tärkeänä sitä, että projekti tehdään yhteistyössä työantajien kanssa.

– Ay-liike ei voi toimia yksin tällaisessa asiassa. Oppimisprojekti on yhteinen, sillä arkityötä tehdään yhdessä työpaikoilla.

Projektin peruskartoitusvaiheesta vastaa tutkimusjohtaja Pauli Juuti JTO-palveluista.

16 työpaikkaa jo mukana

Projektissa ovat mukana Helsingistä ABB, Engel, yliopiston tekninen osasto, HOK, Marian sairaalan laitoshuolto, Masa-Yards, Shell, Suursuon sairaalan laitoshuolto, Tasoite ja Väri ORT. Turkua ja ympäristöä edustavat Aurajoki Oy, Jul-Mat Julkisivut ja Matot Raisiosta, Naantalin kylpylä ja Turun kaupungin päivähoitoyksikkö. Vantaalta ovat mukana Aisakellon päiväkoti ja Postin lajittelukeskus ja Espoosta kaupungin viherpalveluosasto.

Hilkka Jukarainen

Palkkatyöläinen 2.7.2002 nro 6/02

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullealkuun

ne339999.gif (51 bytes)