vane.jpg (302 bytes)

Politiikkaa teatterissa

  Ryhmäteatterin Eduskunta -näytelmä kirvoittaa katsojilta monet naurut. Ohjaaja Susanna Kuparinen ei kuitenkaan halua vain naurattaa. Ajankohtainen näytelmä kysyy, mikä on yksittäisen poliitikon vastuu tehdyistä päätöksistä.

Eduskuntavaaleista on tulossa jännittävimmät pitkiin aikoihin. Perussuomalaisten kannatus on noussut rakettimaisesti hätyyttelemään suurimpien puolueiden kannatusta. Eduskuntaa todennäköisesti pyyhkii iso Susanna Kuparisen mielestä teatteri tarjoaa journalismia paremmat mahdollisuudet pureutua laajoihin yhteiskunnallisiin kokonaisuuksiin. Foto: TUULIKKI HOLOPAINENluuta, sillä arvioiden mukaan jopa puolet kansanedustajista voi vaihtua vaaleissa. Luopujiakin on ennätysmäisen paljon.

Susanna Kuparinen, joka toiselta ammatiltaan on yhteiskuntakriittisen Voima-ilmaisjakelulehden toimituspäällikkö, toivoo, että äänestysprosentti nousee reippaasti neljän vuoden takaisesta. Jos niin käy, kiitos kuuluu perussuomalaisille.

– Jos ihmiset innostuvat äänestämään, se on merkki siitä, että he uskovat vielä demokraattisen vaikuttamisen mahdollisuuksiin. Demokratian kannalta on huolestuttavaa, jos äänestysprosentti jää kovin alhaiseksi. Silloin voi kysyä, ketkä jäävät kotiin nukkumaan.

Yleensä kotisohvalle jäävät yhteiskunnassa heikoimmassa asemassa olevat, joiden elämään poliittiset päätökset kuitenkin eniten vaikuttavat. Kuparinen huomauttaa, että äänestysprosentin lasku käy yksiin jo vuosia jatkuneen tuloerojen kasvun kanssa.

Ihmiset on jätetty selviytymään yksin. Tämä koskee Kuparisen mukaan erityisesti nuoria pätkätyöläisiä, perusteollisuuden alasajon myötä työttömäksi jääneitä duunareita ja pienillä tuloilla sinnitteleviä pienyrittäjiä.

Lue Susanna Kuparisen koko haastattelu Palkkatyöläisestä 2/2011

 

 

Palkkatyöläinen 5.4.2011 nro 2/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)