vane.jpg (302 bytes)

Lisää vaikuttamisen paikkoja

Ay-liikkeellä on selvästi tulevaisuutta ja nuoretkin ovat halukkaita ottamaan vastaan luottamustehtäviä. Potentiaalia siis on, kunhan sitä vain ei hassata.

  Nuoret haluavat virikkeellistä elämää ja päätösvaltaa itseään koskeviin asioihin. Tästä on hyvä jatkaa luottamustehtävien hoitoon, mutta se edellyttää SAK:n jäsentutkimuksen tehneen tutkija Linnea Alhon mukaan muutoksia ammattiyhdistysliikkeen päätöksentekoon.

Missä ay-liike, siellä soppatykki. Olisikohan jo aika ideoida uudenlaisia toimintoja, jotka vetäisivät nuoremmatkin mukaan. Foto: PÄIVI PAJULA– Päätöksentekoprosessi pitää kääntää päälaelleen. Nuorelle jäsenelle, joka haluaa vaikuttaa ammattiyhdistysliikkeen kautta, pitää tarjota tähän tilaisuus. Jos nuori kokee, ettei hän voi vaikuttaa asioihin, ei hän kauaa ole kiinnostunut ay-liikkeestä, vaan suuntaa toimintatarmonsa muualle, Alho arvioi.

19 prosenttia alle 30-vuotiaista jäsenistä ilmoitti voivansa ajatella ottavansa vastaan luottamustehtävän työpaikalla. Yli 55-vuotiaista luottamustehtävä kiinnostaa enää yhdeksää prosenttia.

Liittojen pitäisikin saada nuoret ottamaan vastaan luottamustehtäviä. Tämä olisi Linnea Alhon mukaan tärkeää jo siksi, että joka viides kyselyyn vastannut ilmoitti, ettei hänen työpaikallaan ole luottamusmiestä.

Neljännes alle kolmekymppisistä ei torjunut ajatusta, että olisi ay-aktiivi. Tätä Alho pitää merkittävänä asiana. Nuorilla on ainakin jonkinlaista kiinnostusta tai he ovat tavallaan ay-aktiivisuuden kynnyksellä. Liittojen olisikin pikaisesti mietittävä, miten kiinnostus saadaan suunnattua ay-toimintaan.

Liian raskas ay-haarniska

SAK:n tutkija Linnea Alho pitää kiinnostavana ilmiönä sitä, että vain puolet luottamustehtävissä olevista kokee itsensä ay-aktiiviksi. Ehkä vastaajien mielestä luottamustehtävien hoito ei riitä ay-aktiivisuudeksi. Ehkä ajatellaan, että vasta kun on ammattiosaston tai liiton tehtäviä, niin silloin on aktiivi.

Alho kysyykin, onko ay-haarniska liian iso ja raskas kantaa? Liittävätkö luottamustehtävissä olevat ay-aktiivisuuden rooliin tarpeettomia määreitä ja velvoitteita?

Luottamushenkilöiden lähempi tarkastelu osoittaa, että itsensä ay-aktiiveiksi kokevista luottamusmiehistä kolme neljästä on ehdoitta valmiita uusien jäsenten hankintaan ja melkein kaikki loputkin ovat ehdollisesti valmiita. Ne luottamushenkilöt, jotka eivät koe olevansa ay-aktiiveja, ovat passiivisempia.

Ihmisillä on SAK:n jäsentutkimuksen mukaan enemmän mielenkiintoa hoitaa oman työpaikan edunvalvontaa kuin liiton yleisempiä tehtäviä. Hieman alle viidennes on valmis osallistumaan liiton tai ammattiosaston järjestämään keskustelutilaisuuteen, olipa asia mitä tahansa. Jos otetaan mukaan ehkä vastaukset, niin jo peräti 65 prosenttia on valmis osallistumaan keskustelutilaisuuteen.

Miehiset toimintatavat

Linnea Alhon mukaan jatkotutkimuksen ja itsetutkiskelun paikka on se, miksi ihmisten periaatteellinen kiinnostus ei vielä näy toimintana.

Miehet ovat kiinnostuneempia toimimaan luottamustehtävissä, mutta sukupuoli ei näytä vaikuttavan mahdolliseen kiinnostukseen toimia ay-liikkeessä.

– Onko kyse siitä, että ay-liikkeen toimintatavat ovat edelleen niin miehisiä, että käytännössä naiset jättäytyvät ulkopuolelle, vaikka kiinnostusta olisikin, Alho pohtii.

Aino Pietarinen
Foto Päivi Pajula

 

Palkkatyöläinen 5.4.2011 nro 2/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)