vane.jpg (302 bytes)

Pylvästöitä henkensä kaupalla

Katkeavat tai kaatuvat sähkö- ja telepylväät tekevät asentajan työstä vaarallista. Kunnollinen riskienkartoittaminen ennen pylvääseen kiipeämistä on ensiarvoisen tärkeää.

Sähkö- ja teleasentajan eväät

  Putoamiskuolema. Halvaantuminen. Vakavia kallovammoja. Luunmurtumia. Työsuojeluinsinööri Jaakko Ahvola lukee papereista. Hänen edessään pöydällä on palanen lahoa pylvästä. Se katkesi maanpinnan tasalta ja nuori asentaja menetti henkensä.

Sähköasentaja Kirsi Halme kiipeää pylvästä vähän matkaa ylöspäin ja ravistaa sitä nähdäkseen, että se pysyy suorassa.  Foto: PATRIK LINDSTRÖMJaakko Ahvola on syvästi huolissaan. Puolenkymmentä vakavaa pylvästapaturmaa viime syksynä. Ei lupaa hyvää.

– On paljon uutta väkeä, sekä asentajien joukossa että työnjohto- ja työsuojelupuolella. Ovatko kaikki tietoisia siitä, kuinka paljon on lahoja pylväitä, kysyy useita kymmeniä pylvästyötapaturmia selvittänyt Ahvola.

Pylvästöiden tarkastaminen on osa Energia 2010–2011 -hanketta, jonka yhteydessä AVI-työsuojelualue selvittää myös työaikoja, työhyvinvointia ja työtapaturmien ehkäisyä yleensäkin.

Vanhimmat pylväät ovat 1950-luvulta. Ojien perkauksen seurauksena pylväät voivat olla maan sisällä vain muutaman kymmenen sentin syvyydeltä. Vaatimusten mukaan upotussyvyyden pitäisi olla vähintään 1,4 metriä. Laho on voinut iskeä pylväisiin.

– Pylväitä pitäisi tarkastaa, mutta tarkat ohjeet puuttuvat, kun pylväitä koskeva asetusluonnos kaatui sosiaali- ja terveysministeriön asettaman, kolme vuotta toimineen työryhmän erimielisyyteen. Tämä tapahtui vuonna 2004, joten uusiin toimiin olisi jo aika ryhtyä, sanoo Jaakko Ahvola.

Riskienkartoitusta vaikeuttaa sekin, että sähköverkon omistaa nykyisin usein eri yhtiö kuin se, jonka palveluksessa asentajat ovat. Pylväistä pidettiin aiemmin yksityiskohtaista rekisteriä.

Riskiarvio ensimmäiseksi

Saman arvion Jaakko Ahvolan kanssa tekee vantaalaisen tietoliikenneyrityksen Relacomin työsuojeluvaltuutettu Jukka Johansson. Yrityksen 500 ns. pylväsmiehestä arviolta 50 tekee päivittäin töitä suurissa korkeuksissa ympäri Suomea.

Nuori asentaja kuoli, kun tämä sähköpylväs katkesi maanpinnan tasalta viimeistä johdinta irrotettaessa, kertoo työsuojeluinsinööri Jaakko Ahvola. Foto: PATRIK LINDSTRÖM– Pylväspuolella ei ole tapahtunut juuri mitään konkreettista sen jälkeen, kun aloitin työt 1972. Keskustelua on kyllä riittänyt, sanoo Johansson. Toivomuslistalla on lahotutkimus ja pylväsrekisteri.

– Lisääntyvä kilpailu on yksi syy siihen, ettei kukaan halua satsata verkkoon, vaan kaikki odottavat maakaapeleiden tyyppisiä uusia teknisiä ratkaisuja. Ne ovatkin ainoa turvallinen vaihtoehto.

Relacomilla on selvä turvallisuusstrategia.

– Jokainen asentaja tekee itse riskiarvioinnin jokaisesta pylväästä ennen kiipeämistä. Suurin osa meidän asentajista on kokeneita pylvästyöntekijöitä, jotka ovat oppineet havaitsemaan heikot pylväät.

Johansson antaa jokaiselle uudelle työntekijälle neljän tunnin johdatuksen tolppatyön teoriaan: kuinka lahous tarkistetaan ja kuinka varusteet puetaan.

Taajama-alueilla joku useimmiten näkee, jos tapahtuu onnettomuus, mutta maaseudulla asentaja on turvattomassa tilassa. Pylväsmiehille ja mastomiehille järjestetään säännöllisiä pelastautumisharjoituksia. Putoamissuojainten vuositarkastukset kuuluvat pakollisiin varustetarkastuksiin.

Pylväskengät, pylväsvyöt, suojakypärä, valokaarelta suojaavat haalarit, suojalasit, kuulosuojaimet ja hanskat kuuluvat varustukseen, joka jokaisen on tarkastettava työpäivän alkaessa.

Ingegerd Ekstrand
Foto Patrik Lindström

 

Sähkö- ja teleasentajan eväät

  • Käytä aina suojakypärää ja kahdella turvahihnalla varustettua turvavyötä.
  • Turvahihna on kiinnitettävä aina ennen nousua ja varmistettava, että haka on lukkiutunut luotettavasti.

Tutki aina

  • onko pylväässä varoitusmerkintöjä
  • pylvään lahous
  • mahdolliset mekaaniset vauriot
  • harusten tai tukipuun kunto
  • noustuasi noin metrin korkeudelle, rytkäytä vielä pylvästä linjan poikkisuunnassa ja huomioi, että rytkäytys ei aina kerro tuetun pylvään lujuutta

 

Palkkatyöläinen 5.4.2011 nro 2/11

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)