vane.jpg (302 bytes)

Kansanliikkeen äänitorvi

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen ei ole viime aikoina ehtinyt tehdä taidetta. Hänet on pitänyt kiireisenä Kemijärven kansanliike, jonka äänitorveksi Väänänen on ryhtynyt. Kemijärvessä on kysymys muustakin kuin yhden itälappilaisen kaupungin kohtalosta, Taivaan tulet –sarjan tekijä sanoo.

Vakiokysymykset
Kari Väänäsen henkilötiedot

  Tampereella paistaa aurinko mutta Kari Väänänen on vihainen. Kunniansa saavat kuulla niin Stora Enson nykyinen kuin entinen toimitusjohtaja, maan hallitus ja kansanedustajat. Taitelija purkaa suuttumustaan Tampereen rautatieaseman ravintolassa kyytipoikanaan ketjussa palavat sikarit ja kuppi kahvia.

Kari Väänäsen mielestä jotain on nyt tehtävä, epätoivolle ei saa antaa periksi. Foto: JANNE RUOTSALAINENVäänänen sanoo, että yritysmaailmassa jylläävä kylmä bisneshenki on levinnyt pelottavan laajalle. Sitä tottelevat ministerit ja kansanedustajat, jotka näyttävät unohtaneen ketä edustavat.

– Suomalainen demokratia on huonoissa kantimissa. Tuntuu olevan niin, että kun ihminen saa valtaa, kyky empatiaan katoaa, Väänänen puuskahtaa.

Erityisen suivaantunut hän on hallituksen toimintaan.

– Hallitus ei puolusta kansalaisia, vaan on kääntänyt heille selkänsä ja asettunut globaalin pörssitalouden puolelle. Ei Suomi ole enää kansalaisten valtio vaan yritys nimeltä Oy Suomi Ab.

Mutta kemijärveläiset eivät anna periksi. Kansanliike esti Kemijärven junayhteyden lopettamisen ja nyt se pistää kampoihin Stora Ensolle. Väänänen vähättelee omaa rooliaan ja sanoo "ajautuneensa mukaan" tehtaan lopettamista vastustavaan kansanliikkeeseen. Pontimena osallistumiselle on tunne suuresta epäoikeudenmukaisuudesta.

– Ajattelin, että voin olla hyödyksi antamalla naamani ja ääneni liikkeen käyttöön, ryhtymällä äänitorveksi julkisuuteen päin.

Ei mikään pussinperä

Kemijärvi ei ole Kari Väänäselle mikä tahansa paikkakunta vaan kotipaikka, jossa hän on viettänyt lapsuutensa ja jonne hän pian perheineen muuttaa.

– Ei Itä-Lappi ole mikään pussinperä niin kuin etelän herrat tuntuvat ajattelevan vaan täynnä mahdollisuuksia.

Mahdollisuuksia, jos niihin uskalletaan tarttua, on matkailun lisäksi monia.

– Ratayhteyden avaaminen Murmanskiin kannattaisi, Luoteis-Venäjälle kasvaa iso talousalue. Soklin kaivostoimintaa on kehitettävä ja lentomäki rakennettava. Nämä eivät ole vaihtoehtoja sellutehtaalle, vaan keino lisätä alueen elinvoinvoimaa, Väänänen tähdentää.

– Ihmisiä vaaditaan sopeutumaan ja muuttamaan työn perässä etelään. Mitä siitä seuraa, Väänänen kysyy ja vastaa itse.

– Asutaan lähiössä irti omista juurista. Työstä tienaa juuri ja juuri ruoka- ja kaljarahat. Yhteisöllisyys katoaa ja vähitellen alkoholisoidutaan. Ei välitetä enää mistään. Tiedän monia nuoria, jotka ovat käyneet etelässä mutta palanneet Kemijärvelle. He haluavat asua ja tehdä työtä siellä.

– Suomalainen demokratia on huonoissa kantimissa. Tuntuu olevan niin, että kun ihminen saa valtaa, kyky empatiaan katoaa, Väänänen puuskahtaa. Foto: JANNE RUOTSALAINENVäänänen kiroaa vaihtoehdottomuuden politiikan, jota suomalaisille on lamasta asti tarjoiltu. Hän toivoo ay-liikkeeltä ärhäkkäämpää otetta työpaikkoja puolustettaessa.

– Bisnes on globaalia ja ay-liikkeenkin pitäisi yhdistää voimansa ja toimia yli maiden rajojen. Miksei yleislakkoakin voisi väläyttää.

Saksassa liittokansleri Angela Merkel jyrähti Nokialle, kun se ilmoitti lopettavansa tehtaan Bochumissa.

– Merkel asettui puolustamaan omia kansalaisiaan. Meidän ministereillä ei tällaista rohkeutta ole.

Omistajana valtio olisi voinut vaatia lisäaikaa ja pakottaa Stora Enson harkitsemaan vielä kerran päätöstään, sanoo Väänänen.

Kotiinpaluun aika

Kari Väänäselle 2000-luvun taite oli tärkeä ajankohta. Hän lähti Kemijärvelle juhlimaan serkkunsa 50-vuotispäiviä ja huomasi tulleensa kotiin. Sitten iski idea Taivaan tulet –sarjasta. Se on kertomus poliisikonstaapeli Rauni Väänäsestä, joka palaa pääkaupunkiseudulla vietettyjen vuosien jälkeen lapsuusmaisemiinsa Kemijärvelle.

TV2 esitti 12-osaisen draamasarjan viime vuonna ja suosittu sarja on nyt saamassa jatkoa.

Kemijärveläisiä on kuritettu koko 2000-luvun ja se suututtaa Väänästä. Ensin lähti laturivalmistaja Salcomp. Siitä toivuttiin, vaikka "valtio petti antamansa lupaukset". Kun kaikki alkoi taas näyttää paremmalta, jysähti iso pommi. Stora Enso ilmoitti viime lokakuussa panevansa pillit pussiin paikkakunnalla.

– Silloin ajattelin, että miten tästä oikein toivutaan. Jotain on nyt tehtävä, epätoivolle ei saa antaa periksi.

Se mitä tehtiin oli siltakapina. Väänänen organisoi muutaman muun kanssa 500 henkeä vastaanottamaan Stora Enson toimitusjohtajaa Jouko Karvista. Porukka seisoi sillan molemmin puolin, kun Karvinen ajoi tehtaalle.

Pääministeri Matti Vanhasta oli tammikuussa vastaanottamassa parin sadan hengen mustiin pukeutunut mielenosoittajajoukko. Televisiokuvat paljastivat, että Vanhasen kasvot punoittivat Kemijärveläisten puheita kuunnellessa.

Etelässä herrat ovat sen verran hermostuneet, että kansanliikettä on syytetty julkisuuden härskistä hyväksikäytöstä.

– Pitäähän ihmisillä olla oikeus kertoa mielipiteensä. Suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuudesta pitäisi käydä avointa keskustelua. Se vain ei tunnu kaikille sopivan.

Pirjo Pajunen
kuvat Janne Ruotsalainen

 

 

Näyttelijä-ohjaaja Kari Väänänen. Foto: JANNE RUOTSALAINENMikä työssäsi parasta?jutun alkuun
Luovuus.
Mikä ottaa päähän?
Ihmisten epäoikeudenmukainen kohtelu.
Kuka ilahdutti sinua viimeksi?
3-vuotias poikani aamuiloisuudellaan.
Oletko tuntenut epäonnistuvasi?
Kyllä, eihän ihminen ole täydellinen.
Onko tupo uskon vai järjen asia?
Mikä tupo (naurua)? Ilmeisesti järjen.
Oletko aamun vai illan virkku?
Illan.
Kotiruoka vai työpaikkalounas?
Ehdottomasti kotiruoka.
Kävellen vai autolla?
Liikaa autolla.
Onko paheiden määrä vakio?
Universumissahan vallitsee paheiden häviämättömyyden laki.
Jos vuorokaudessa olisi 25 tuntia, mihin käyttäisit lisätunnin?
Lukemiseen.

 

 

Kari Väänänen

  • 54-vuotias, syntynyt Ivalossa, viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Kemijärvellä ja OulussaTaivaan tulet on fiktiota, mutta Kari Väänänen sanoo, että tehtaan lopettamiseen liittyvät tapahtumat tulevat jollakin tavalla näkymään sarjan jatko-osissa. Foto: JANNE RUOTSALAINEN
  • Opiskellut teatterikorkeakoulussa
  • Aloitti näyttelemisen Ryhmäteatterissa ja Kaurismäen veljesten elokuvissa
  • Rooleja lähes 80 elokuvassa ja tv-sarjassa
  • Ohjannut elokuvat Vaiennut kylä (1997) ja Klassikko (2001) sekä tv-sarjan Taivaan tulet (2007)
  • Käsikirjoittanut Taivaan tulet yhdessä Timo Parvelan kanssa, lisäksi elokuvakäsikirjoituksia
  • Jussi-patsas parhaasta miessivuosasta elokuvasta Juoksuhaudantie (2004), parhaasta miespääosasta elokuvasta Jon (1983), kritiikin kannukset 1983 ja elokuvataiteen valtionpalkinto 1985
  • Naimisissa, neljä lasta

 

Palkkatyöläinen 27.2.2008 nro 2/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)