vane.jpg (302 bytes)

Kunnissa päätetään isoista asioista

  Väheksymättä muiden vaalien merkitystä kunnallisvaaleilla on todella suuri vaikutus jokaisen suomalaisen jokapäiväiseen elämään. Vaikka valtakunnan tasolla päätetään monista isoista linjoista lainsäädännössä ja valtion budjetissa, kunnissa tehdään kuitenkin ne päätökset, joilla on välitön vaikutus kuntalaisten elämään.

Kunnissa päätetään muun muassa miten kuntalaisten terveyspalvelut, lasten päivähoitopalvelut ja vanhushuoltopalvelut järjestetään. Lyhyesti sanoen kunta voi päättää kaikista palveluihin liittyvistä asioista; niiden tuottamistavasta, laadusta, määrästä, palvelumaksuista ja niin edelleen. Toki lait ja vastaavat säännökset antavat tietyt minimit ja tavoitteet kunnille, mutta varsin paljon päätettävää kuntatasolle jää.

Kunnallinen itsehallinto ei siis ole tänäkään päivänä kuollut kirjain. Ei vaikka kunta- ja palvelurakenneuudistus tai Sipoon ja Helsingin välisen rajan siirtäminen jälkimmäisen eduksi eivät ehkä kunnallista autonomiaa ole vahvistaneetkaan. Lisäksi aitoa kunnallista itsemääräämisoikeutta heikentää monien kuntien kireä talous.

Talouden tärkeyden takia verotus on kaikkien vaalien kestopuheenaihe. Sekä valtakunnallisia että kunnallisia päättäjiä on viime vuosina puhuttanut valtion perimän ja kuntien perimän veron suhde. Tilanne on kehittynyt niin, että ansiotuloverotuksen alentamisen vuoksi kunnat ovat joutuneet nostamaan omaa veroprosenttiaan.

Tilannetta ei yhtään paranna se, että korkeinta kunnallisveroprosenttia joutuvat ylläpitämään kaikista köyhimmät kunnat. Ne, jotka kärsivät muuttotappiosta, työttömyydestä, teollisuuden rakennemuutoksesta, väestön ikääntymisestä tai vaikkapa pitkistä välimatkoista.

Myös palvelujen tuottamistavat nousevat aina takuuvarmasti kuntavaalien alla keskusteluun. Kaikki myöntävät, että kunnalliset – tai yleisemmin julkiset – palvelut luovat hyvinvoinnin perustan niin kansalaisille kuin yrityksille. Joka tapauksessa kunnissa käydään jatkuvaa keskustelua siitä, minkä verran palveluja pitäisi tuottaa omana työnä, minkä verran ostopalveluina.

Palkkatyöläinen 27.2.2008 nro 2/08

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

harpalk.gif (881 bytes)

Pt  nro 2/2008

-> PT:n nro 2/2008 etusivulle

Pääkirjoitus

Kunnissa päätetään isoista asioista

ha-nuo.gif (133 bytes) Teema
     Tilaajavastuu

ha-nuo.gif (133 bytes) Työelämän jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Kolumnit ja pakina
ha-nuo.gif (133 bytes) Liikkeessä jutut
ha-nuo.gif (133 bytes) Ristikko 2/08