vane.jpg (302 bytes)

Luottamusmies hälventää pelkoja

pi-nu.gif (132 bytes) Maahanmuuttajat JHL:ssä

vi-ne-pi.gif (120 bytes)  Kiinteistö-, siivous-, turva- ja catering-palveluja tarjoavan Helsingin kaupungin liikelaitos Palmian luottamusmies Eija Paananen valvoo noin 200 maahanmuuttajataustaisen työntekijän etua.

Hän ei kohtele tieten tahtoen virolaisia, venäläisiä ja turkkilaisia työntekijöitä eri tavoin kuin suomalaisia. Kantasuomalaiset ja maahanmuuttajataustaiset työntekijät ovat luottamusmiehen silmissä samalla viivalla.

– Toki sillä tavalla pitää erityiskohtelua olla, että heille täytyy tarkasti selittää, mikä ammattiyhdistysliike on, mitä hyötyä siitä on. Monet maahanmuuttajat eivät tunne suomalaista ay-liikettä lainkaan.

Joissakin maahanmuuttajissa ammattiyhdistysliike herättää pelkoa. Kotimaassa ay-toiminta on saattanut olla laitonta.

– Kaikki eivät uskalla tulla tänne juttelemaan, vaikka ongelmia olisi.

Lisämaustetta edunvalvontaan tuovat kieli- ja kulttuurierot. Ay-termit täytyy kääntää selkosuomelle. Usein jutustelu sujuu parhaiten englanniksi. Aina yhteistä kieltä ei tahdo löytyä lainkaan.

Paananen ei erityisesti kutsu maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä juttusilleen. Oma-aloitteisesti he ottavat häneen yhteyttä viikoittain. Tavallisesti palkkaus, ja vuosilomat mietityttävät.

Usein maahanmuuttajataustaiset työntekijät ovat heikommin järjestäytyneitä kuin heidän supisuomalaiset työtoverinsa.

– Tiedon välittäminen on ongelma. Kaikille ei löydy omankielisiä oppaita, vaikka JHL onkin kääntänyt esitteitään viidelle kielelle.

Luottamusmies painottaa, että Palmiassa maahanmuuttajien järjestäytymisprosentti on tavallista korkeampi. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n pääkaupunkiseudun maahanmuuttajaosaston jäsenet ovat esitelleet työtovereilleen ay-liikettä.

Eija Paananen on työskennellyt luottamusmiehenä vuodesta 1991. Reilussa vuosikymmenessä maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden määrä on lisääntynyt, toisaalta konfliktit kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välillä ovat harventuneet.

– 1990-luvun alussa vastakkainasettelu oli kovaa. Moni syytteli maahanmuuttajia duunipaikkojen viemisestä.

– Nyt uudet ihmiset otetaan avoimin mielin vastaan. Toki meissä on yhä ihmisiä, jotka eivät pysty hyväksymään maahanmuuttajaa työkaverikseen. Mutta paljon riippuu myös maahanmuuttajasta. Jos hän hoitaa työnsä hyvin ja noudattaa työaikoja, niin mikäs siinä.

ANU VALLINKOSKI

Maahanmuuttajat JHL:ssäjutun alkuun

  • Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ssä on maahanmuuttajajäseniä yli 3 000 eli noin 1,5 prosenttia jäsenistöstä.
  • Valtaosa maahanmuuttajista työskentelee hoito-, kiinteistö- ja siivousaloilla sekä tulkkeina ja avustajina.
  • Eniten maahanmuutajataustaisia jäseniä on pääkaupunkiseudulla ja itärajan tuntumassa.
  • Venäläisiä, virolaisia, ruotsalaisia ja somaleja on jäsenistössä eniten. Kaikkiaan liitossa on edustettuna 101 kansallisuutta.
  • Ensi vuonna JHL aikoo värvätä maahanmuuttajia jäseniksi erityisen kampanjan avulla.
  • Maahanmuuttajien järjestäytymisastetta ei ole tilastoitu. JHL:n arvion mukaan heidän järjestäytymisasteensa on tuntuvasti heikompi kuin suomalaisten. Suomalaisista JHL:läisillä aloilla työskentelevistä noin 70 prosenttia kuuluu liittoon.

Palkkatyöläinen 3.10.2007 nro 8/07

hava500.jpg (350 bytes)

Palkkatyöläisen etusivullejutun alkuun

ne339999.gif (51 bytes)